Haven: Kaffegrums er ikke kun til spåkoner

Den første portion kaffegrums er kommet i bøtten og blandet med mycelium. Foto: Grøn Kommunikation

Haven: Kaffegrums er ikke kun til spåkoner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vi drikker meget kaffe i min familie, så foruden mange liters filtreret udtræk med sort varmt vand ender det også med en del kaffegrums.

Kaffegrums indeholder som mange andre plantedele kvælstof, fosfor, mineraler og kalium. Faktisk er indholdet af kvælstof højere end i hønsegødning.

Ifølge det amerikanske plantelaboratorium Sunset indeholder økologisk kaffegrums 2,28 procent kvælstof mod hønsegødnings 1,5 procent. Fosforindholdet er 0,06 procent og kalium 0,6 procent. PH-værdien er en anelse i den sure ende, 6,2.

Den gødning og de mineraler, der er i planterester, som kaffe jo er, skal først frigives, for at de levende planter kan optage dem. Jordens mange mikroorganismer skal med andre ord lige have sendt kaffen gennem deres biologiske kaffefilter, og det er mere langvarigt end at hælde kogende vand på kaffen. Hurtigst går det at frigive det kalium, magnesium og kobber, der i grumsen. Efter ret kort tid er det tilgængeligt for planterne.

For at opnå en passende balance mellem det, der hurtigt frigives, og det, der er langsommere om at blive frigjort, skal man højst sprede 50 gram grums pr. kubikmeter jord. Det vil altså sige sprede i et tyndt lag. Vær også opmærksom på, at indholdet af kalk, jern, mangan og zink er meget lavt.

Fakta
Et grosæt fra Beyond bestående af mycelium og en bøtte koster 175 kroner og kan give en pæn portion svampe flere gange. Man kan købe ekstra mycelium til at peppe dyrkningen op. Tre poser koster 180 kroner. Svampene kommer efter 6-8 uger afhængig af temperatur. Den optimale væksttemperatur er 15-21 grader.Et grokit fra Svampefarm er en papæske med grums og mycelium klar til at starte. Sættet koster 89 kroner. Leverer du selv kaffen, koster det 65 kroner. Østershat i det færdige sæt kan dyrkes på blot to uger. Når der er høstet en gang, kan man vende posen om og dyrke igen fra den anden side.

Både Svampefarm og Beyond tilbyder en række andre svampeprodukter, og du kan selvfølgelig også købe mycelium og kit andre steder end de to nævnte firmaer. Blandt andet i planteskoler.Det bruges kaffegrums også tilKaffegrums holder både myrer og lus væk. Derfor ynder mange især at strø det mellem roserne. Kaffegrums kan også bruges som rensemiddel til hænderne og som et slags skuremiddel til gryder og køkkenvask eller til generelt at gøre huden blødere, når den vaskes i kaffegrums.
Kaffegrums smider man ikke væk, men bruger mellem roser og øvrige planter. Foto: Grøn Kommunikation
Kaffegrums smider man ikke væk, men bruger mellem roser og øvrige planter. Foto: Grøn Kommunikation

Svampet kaffe

Hvor kaffegrums med måde er godt for haven, kan det også bruges til at dyrke østershat eller svampen shiitake.

Allerede i 70'erne dyrkede jeg svampe, men dengang var det på træstammer. Jeg kan huske, jeg borede en masse huller og kom noget købt mycelium i. Stammerne blev vandet og pakket ind i en sort plastiksæk, der fik lov at stå i haven. Det fortaber sig lidt i erindringen, hvad der kom ud af det, og om det var østershatte eller helt uspiselige svampe, og i al fald var det ikke et projekt, der blev gentaget. Det var lidt bøvlet.

For nogle år siden læste jeg så om at dyrke i kaffe. Det lød noget nemmere, men først i år fik jeg gjort noget ved det. Egentlig ville jeg helst dyrke kantareller eller de lækre karljohan, men det kan ikke lade sig gøre.

Det er svampe, der kaldes biotrofe. Det betyder, at de vokser sammen med noget, der er levende.

Svampene har under jorden deres eget store netværk af mycelium, der igen har lange tynde tråde kaldet hyfer. Hvor hyferne er tættest, dukker et frugtlegeme op, og det er det, vi spiser. Østershat, champignon, shiitake og mange andre svampe gror derimod på dødt væv, så de kan gro på kaffegrums, døde træer eller halm, ja, jeg har sågar set eksperimenter, hvor de gror på bølgepap.

Det kan du gøre i haven lige nu
Vand: Selv om der er kommet lidt nedbør, er der et stykke vej til at indhente aprils tørke. Maj er en vækstmåned og pas især på nyplantet, køkkenhaven og rododendron.Tomater: Medmindre temperaturen om natten kommer under 12, kan tomaterne nu stå ude hele døgnet. Har du hærdet dem ved at bære dem ud om dagen og ind om natten i en uge, så klarer de ned til 5 grader. Plant dem dybt, så stænglen dækkes med jord, så får de større rodnet. Husk at nippe skud væk i bladhjørnerne.

Forårsblomstrende buske: Skal beskæres lige efter blomstringen, så sætter de anlæg til næste års blomster.
Lækre hjemmedyrkede gule østershatte dyrket på kaffegrums. Foto: Grøn Kommunikation
Lækre hjemmedyrkede gule østershatte dyrket på kaffegrums. Foto: Grøn Kommunikation

To nemme måder

Der er generelt to metoder til at dyrke i kaffegrums, og jeg har prøvet begge.

Jeg købte et færdigt kit hos henholdsvis Svampefarm.dk og Beyond.dk.

Svampefarms kit er en firkantet æske med en fast masse af kaffegrums pakket ind i pap og en folie. I grumset er podet mycelium, så man skal blot åbne et låg, skære et kryds i folien og bruge en blomsterforstøver to gange om dagen. Så er der gang i fabrikken.

Det andet kit fra Beyond er en slags malebøtte og en pose med mycelium. Her leverer man selv kaffegrumset. Dagens friske grums blandes sammen med myceliet, og låget sættes på dunken. To dage efter er grumset dækket af hvidt "vat", der så dækkes med nyt kaffegrums. Det bliver man ved med, indtil bøtten er fyldt op. Herefter stilles den et lunt, lyst sted uden direkte sol. Nu er det bare at vente. Myceliet vokser, og en dag dukker der så svampe op fra nogle små huller, tapet med porøs tape i bøtten.

Begge metoder er meget simple og meget hurtige. Som ved alt dyrkning kan man spørge, kan det betale sig? Der er nok ikke meget økonomi i det, men som jeg tidligere har været inde på, får man en indsigt i endnu en af klodens komplekse fænomener, og er der børn i familien, er det oplagt at prøve eksperimentet.

Selv har jeg fået så meget blod på tanden, at jeg igen vil forsøge mig på træstammer. Med den rette teknik skulle udbyttet være betydelig større og mere langvarig. Målet er også at finde frem til, hvordan jeg selv kan dyrke det, der er grundlaget for produktionen, det dyrebare mycelium.

Malerbøtten er en næsten selvproducerende svampefabrik. Foto: Grøn Kommunikation
Malerbøtten er en næsten selvproducerende svampefabrik. Foto: Grøn Kommunikation
Nemmere bliver det bare ikke. Et færdigt koncept med kaffe og mycelium, hvor du blot skal bruge en blomsterforstøver et par gange om dagen. Foto: Grøn Kommunikation
Nemmere bliver det bare ikke. Et færdigt koncept med kaffe og mycelium, hvor du blot skal bruge en blomsterforstøver et par gange om dagen. Foto: Grøn Kommunikation
Når der kommer et hvidt lag på kaffegrumset, er der tid til at dække det med mere grums. Efter det hvide lag er dækket, lader man bøtten stå med låg på, indtil der et par dage efter igen er dannet et hvidt lag. Sådan bliver man ved, indtil bøtten er fuld. Foto: Grøn Kommunikation
Når der kommer et hvidt lag på kaffegrumset, er der tid til at dække det med mere grums. Efter det hvide lag er dækket, lader man bøtten stå med låg på, indtil der et par dage efter igen er dannet et hvidt lag. Sådan bliver man ved, indtil bøtten er fuld. Foto: Grøn Kommunikation
Østershat kan også dyrkes på træ, der er gået ud, så måske kan du finde et velegnet sted i din brændestak. Foto: Grøn Kommunikation
Østershat kan også dyrkes på træ, der er gået ud, så måske kan du finde et velegnet sted i din brændestak. Foto: Grøn Kommunikation

Haven: Kaffegrums er ikke kun til spåkoner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce