Præstegårdsfamilien: En rutsjebanetur af de store

Under renoveringen er der dukket enorme kampesten op i fundamentet. Foto: Vibeke Volder

Præstegårdsfamilien: En rutsjebanetur af de store

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mette Hanghøj og Mikkel Wehner Kjær har taget hul på renoveringen af Søllinge Gl. Præstegård, der er fredet, og det er lidt af en følelsesmæssig rutsjebanetur. Nogle dage er de jublende optimistiske, andre dage har de svært ved at overskue renoveringen af den 400 kvadratmeter store bolig, der indvendigt står som en ruin. De trøster sig med, at de har prøvet noget lignende i København og derfor ved, at det er en del af processen.

De krogede gamle træer langs indkørsels-alléen til præstegården i Søllinge står, som de har gjort i langt over 100 år. Æstetisk smukt forgrenede på den sindige måde, hvor tingene kun forandrer sig over lange stræk.

Sceneriet snyder imidlertid, selv om den gulkalkede facade foran den store slotsagtige have heller ikke har ændret sig. Så snart man tripper indenfor, er alt nemlig forvandlet. Væggene står råt med sten i ubrændt ler og løst puds, der ofte får en renoveringserfaren husejer som Mikkel Wehner Kjær til at pille lidt og pære noget ned.

- Velkommen til vores ruin, siger han med en underspillet klang af kærlighed til stedet.

Lofterne er revet ned og afslører fine, gamle bjælker, der med en kærlig hånd kommer til at give masser af stemning. Gulvene er fjernet, det samme er køkkenet og stueetagens badeværelse, og genopbygningen er endnu ikke begyndt.

- Det er lidt af en rollercoaster. Nogle gange står man på toppen af bjerget og tænker, hvor bliver det fedt. Andre gange er man helt nede i kulkælderen og tænker, at det aldrig bliver godt, erkender Mikkel Wehner Kjær.

Som huset står sådan en smuk fredag eftermiddag, hvor man efter endt arbejdsuge har mest lyst til at trimle omkuld på sofaen, kan det på den ene side virke lidt uoverskueligt, men på den anden side ved Mette Hanghøj og Mikkel Wehner Kjær også, at det bliver godt på et tidspunkt.

- I København var vi også helt inde ved murstenene, og der gik vi også en - meget kortere - periode og tænkte, hvad det skulle blive til. Et halvt år efter stod det helt skarpt. Det kommer det også til her, men når man går fra det ene rum til det andet, tænker man, hold da op, der er lang vej endnu, siger Mikkel Wehner Kjær.

Om familien
Mette Hanghøj Wehner Kjær, 32, er projektleder og har netop fået job hos Ordbogen.com. Hun er oprindelig fra Fangel.Mikkel Wehner Kjær, 34, er uddannet advokat og arbejder som juridisk chefkonsulent ved Banedanmark. Han er oprindelig fra Bellinge.

Parret har boet sammen i København i 12 år og kommer fra en lejlighed på 170 kvadratmeter i et byggeforeningshus på Østerbro.

Sammen har de sønnen Hugo Hanghøj Wehner Kjær på to år, og de overtog Søllinge Gl. Præstegård, som de skal i gang med at renovere, den 1. september 2017. Under renoveringen bor de hos Mikkel Wehner Kjærs forældre i Bellinge.

Du kan følge Mette Hanghøj Wehner Kjær på Instagram under profilen praestegaardsfruen.

Base Bolig følger løbende familiens renovering af præstegården. Dette er den anden i serien. Den første blev bragt den 1. oktober 2017.
Mette Hanghøj og Mikkel Wehner Kjær har forladt Østerbro og er i gang med at renovere Søllinge Gl. Præstegård, der skal danne rammen om et mindre stresset familieliv, og sådan en smuk efterårsdag, hvor solen skinner, er det lutter landsbyidyl. Foto: Vibeke Volder
Mette Hanghøj og Mikkel Wehner Kjær har forladt Østerbro og er i gang med at renovere Søllinge Gl. Præstegård, der skal danne rammen om et mindre stresset familieliv, og sådan en smuk efterårsdag, hvor solen skinner, er det lutter landsbyidyl. Foto: Vibeke Volder

Tilbage til oprindelig stil

Parret solgte i sommer deres 170 kvadratmeter store og gennemrenoverede lejlighed på Østerbro for i stedet at flytte ind hos Mikkel Wehner Kjærs forældre i Bellinge, mens de med hjælp fra arkitekter og håndværkere renoverer den tidligere præstegård, der er fredet. Planen var at skrue ned for ræset, komme tættere på bedsteforældre og anden familie og skabe rammerne for et mere frit og afslappet familieliv med en stor have, som ikke mindst parrets to-årige søn Hugo allerede nyder godt af.

Renoveringen skal på grund af husets fredning ske efter aftale med Slots- og Kulturstyrelsen, og selv om parret allerede for to måneder siden regnede med at have tilladelserne i hus, så er der ikke givet grønt lys til alle planer. Arkitektfirmaet HjortRahbek er i dialog med styrelsen, og forventningen er, at langt de fleste ønsker går igennem. Huset, der kun har været fredet siden engang i 1980'erne, er af de tidligere ejere løbende renoveret, men flere steder er det sket uden husets oprindelige stil for øje.

Det vil Mette Hanghøj og Mikkel Wehner Kjær have lavet om. De vil tilbage til den oprindelige stil med synlige bjælker i lofterne, oprindelige farver på væggene, landkøkken og et badeværelse rippet for blanke granitfliser.

- Vi gør det uoriginale originalt igen, som Mikkel Wehner Kjær udtrykker det.

Mette Hanghøj og Mikkel Wehner Kjær har forladt Østerbro og er i gang med at renovere Søllinge Gl. Præstegård, der skal danne rammen om et mindre stresset og mere frit familieliv, og sådan en smuk efterårsdag, hvor solen skinner, er det lutter landsbyidyl. Foto: Vibeke Volder
Mette Hanghøj og Mikkel Wehner Kjær har forladt Østerbro og er i gang med at renovere Søllinge Gl. Præstegård, der skal danne rammen om et mindre stresset og mere frit familieliv, og sådan en smuk efterårsdag, hvor solen skinner, er det lutter landsbyidyl. Foto: Vibeke Volder

Mange beslutninger

De seneste måneder har været en perlerække af store beslutninger, for parret følger renoveringen så tæt som overhovedet muligt, og Mikkel Wehner Kjær har en meget tæt dialog med håndværkerne fra Tømrerne.dk, som er parrets tovholder på projektet, når noget nyt dukker op. Og det er sket rigtig mange gange og vil ske igen.

For eksempel havde parret håbet at kunne nøjes med at pille tapet ned og sætte nyt op igen, men pudset på væggene har vist sig at drysse ned i en lind strøm under arbejdet, så det er nødvendigt at få pudset alle væggene op igen. Det er ikke raketvidenskab, men tager tid og koster penge.

Overalt var der også sat celotex-plader op, der på grund af brandfare og risiko for fugtskader har været ulovlige at anvende siden 1970'erne. De er også rykket ned. Isoleringen i gulvvarmen må også justeres nogle steder på grund af store kampesten, der er dukket op undervejs, og så har det været nødvendigt at afstive tagkonstruktionen en hel del.

- Tagkonstruktionen har på en eller anden måde holdt, men tømrerne har gået og undret sig over det, for der har været brug for mere støtte. Derfor har de lavet en konstruktion med spær på kryds og tværs, for kom der en voldsom storm, kunne noget af taget i princippet falde ned, siger Mikkel Wehner Kjær.

Han tager fat i afstiverne på indersiden af konstruktionen. De skal samle mange af vibrationerne, så det ikke bare flyver af. I et andet hjørne peger han på et mørnet spær, der som et oprørt hav har påbegyndt tilbagetrækningen. Det skal naturligvis erstattes.

De tidligere ejere har haft en enorm varmeregning, og flere steder har huset tilsyneladende været fugtigt. Den konsekvens har Mette Hanghøj og Mikkel Wehner Kjær ikke været opmærksomme på, men de kunne ikke finde på at gå på kompromis med løsningerne. Alt bliver lavet, så det er 100 procent i orden.

Allerede da de overtog huset, kunne de se, at gulvene i nogle af værelserne havde synlig hældning. Siden har det vist sig, at huset har sat sig næsten 15 centimeter, og tømrerne har derfor brugt lang tid på at få rettet det op, så de kan lægge et plant gulv.

- Vi har fundet alt det, man kan forvente at finde i et hus, der er 200 år gammelt, men heller ikke mere end det, siger de.

De krogede gamle træer står smukt langs indkørslen til Søllinge Gl. Præstegård. Foto: Vibeke Volder
De krogede gamle træer står smukt langs indkørslen til Søllinge Gl. Præstegård. Foto: Vibeke Volder

Finurlige fund

Overraskelserne har imidlertid ikke kun været tidrøvere, men også sjove og finurlige med et strejf af den historik, som parret sætter pris på i landsbyen syd for Odense.

I bryggerset har håndværkerne for eksempel fundet knogler fra kaniner eller høns, og musene har tydeligvis også haft en form for forsamlingshus i den tidligere præstegård.

- Da vi fjernede lofter, var der så mange huller i den smule isolering, der trods alt har været der, at man fik muselort i hovedet. Den stank af muselort er jeg simpelthen færdig med. Ja, vi er flyttet på landet, men de har altså haft gode vilkår, siger Mikkel Wehner Kjær og vender sig væk i væmmelse, mens Mette Hanghøj tager over:

- I kontoret væltede det ud med valnødder og valnøddeskaller, som man kunne se, de havde gnasket i, supplerer hun.

Af mere brugbar karakter er de tapetrester, der adskillige steder er dukket op inde under maling og andet tapet. Et sted på førstesalen hænger stadig en rest af et gammelt, mønstret tapet, og selv om parret ser voldsomt frem til den dag, de kan flytte ind og få hverdagen til at fungere i historiefyldte omgivelser, så tager de sig tid til at værne om de originale detaljer.

- Vi har gemt en rest af mange af de gamle tapeter, som vi vil tage frem og kigge på som inspiration, når vi skal vælge tapeter og farver til væggene, fortæller Mette Hanghøj.

Det har vist sig, at pudset sidder så løst på væggene, at det ikke er nok at rive tapetet ned og sætte nyt op. Alle væggene skal mures op igen. Foto: Vibeke Volder
Det har vist sig, at pudset sidder så løst på væggene, at det ikke er nok at rive tapetet ned og sætte nyt op. Alle væggene skal mures op igen. Foto: Vibeke Volder

Travl hverdag

På tærsklen til den sjove fase, hvor huset skal bygges op på ny, er næste step, at mureren pudser samtlige vægge op igen, så de porøse, smuldrende vægge bliver til holdbare og ensartede flader. En lang række beslutninger til næste fase er allerede truffet.

Tanken om sildebensparket er droppet, og i stedet har parret valgt at lægge fyrretræsplanker i stil med husets ånd. I bryggerset og gangen skal der være teglsten i klassisk halvstensforbandt, og i badeværelset skal der terrazzo eller noget i den stil på gulvet. Køkkenet bliver snedkerlavet og i landstil.

I begyndelsen kunne Mette Hanghøj smutte forbi præstegården om morgenen for at gå til hånde eller komme med brunsviger til håndværkerne. Nu har hun fået arbejde som projektleder hos Odense-firmaet Ordbogen.com, og det gør hverdagen langt mere stram. To-årige Hugo er nemlig allerede begyndt i vuggestue i Søllinge, så han slipper for at skifte institution flere gange, og det betyder, at Mette Hanghøj må fra Bellinge til Søllinge, inden hun kan møde i Odense, og skal den modsatte tur om eftermiddagen.

- Når man arbejder, smuldrer dagene, og om aftenen er man for træt til at snakke om noget. Og når man også har et barn, man ikke altid kan parkere et andet sted, kan man heller ikke bare knokle på i weekenden, for vi vil også gerne være sammen med Hugo, siger Mette Hanghøj om den frustrerende mangel på tid og overskud, de fleste småbørnsfamilier oplever - også selv om de ikke er i gang med et renoveringsprojekt, der i omfang svarer til to parcelhuse.

Parret glæder sig derfor til, at genopbygningen begynder at tage fart, så de får fornemmelsen af, hvordan det hele kommer til at se ud.

Det har vist sig nødvendigt at gå helt ind til murstenene og få muret samtlige vægge op igen. Men Mette Hanghøj og Mikkel Wehner Kjær beholder så mange originale detaljer som muligt, og så fører de det uoriginale, der er lavet på præstegården gennem årene, tilbage til oprindelig stil. De smukke, gamle døre beholder de for eksempel. Foto: Vibeke Volder
Det har vist sig nødvendigt at gå helt ind til murstenene og få muret samtlige vægge op igen. Men Mette Hanghøj og Mikkel Wehner Kjær beholder så mange originale detaljer som muligt, og så fører de det uoriginale, der er lavet på præstegården gennem årene, tilbage til oprindelig stil. De smukke, gamle døre beholder de for eksempel. Foto: Vibeke Volder

Afslag på kviste

Foreløbig har de besluttet sig for pillefyr som varmekilde i stedet for det oliefyr, der gav de tidligere ejere en svimlende varmeregning.

En overgang hældte de ellers til at vælge jordvarme, men det fungerer bedst, hvis man har gulvvarme i det meste af huset.

- Det er en teknisk forklaring, som handler om, at den varme, et jordvarmeanlæg producerer, ikke har så høj en temperatur som varmen fra et pillefyr eller et fjernvarmeanlæg. Det betyder, at du skal have store flader at varme op, så du ikke er afhængig af at have fuld smæk på varmen som ved en radiator. Havde vi lagt gulvvarme i hele stueetagen, ville det havde givet god mening, men det gør vi ikke, siger Mikkel Wehner Kjær.

Afklaring har de også fået på planerne om at sætte kviste på de loftsrum, som de vil inddrage til bolig. Det har Slots- og Kulturstyrelsen afvist. 

- Det var lidt en streg i regningen, for det havde givet noget ordentligt lys herinde, siger Mikkel Wehner Kjær og peger på et lille, rødt smedejernsvindue, der hele tiden har været i taget. Plan B er at få sat en række af dem i. Spørgsmålet er nu, hvor mange og hvor store Slots- og Kulturstyrelsen nikker ja til.

- Kviste kunne have givet noget til huset, men det havde også været en Rolls-Royce-dyr løsning, siger Mikkel Wehner Kjær og kommer ind på økonomien.

Parret har sat en god pose penge af til renoveringen, men derfor er det alligevel psykologisk hårdt hele tiden at betale regninger i 100.000-kroners-klassen. Mentalt havde det måske været nemmere at lade andre styre hele puljen.

- Nå, der røg den bil, og der røg en sofa. Hvad blev de penge lige brugt til, som Mikkel Wehner Kjær udtrykker det.

Der er dukket mange gamle tapeter op, og Mette Hanghøj og Mikkel Wehner Kjær har gemt en rest af de fleste. Dem vil de tage frem som inspiration, når de skal vælge nye tapeter og farver til væggene. Foto: Vibeke Volder
Der er dukket mange gamle tapeter op, og Mette Hanghøj og Mikkel Wehner Kjær har gemt en rest af de fleste. Dem vil de tage frem som inspiration, når de skal vælge nye tapeter og farver til væggene. Foto: Vibeke Volder

Har ikke fortrudt

På intet tidspunkt har de dog været i tvivl om, at alle detaljer skal udføres bedst muligt, og selv om det havde været nemmere at køre en tur i Silvan og vælge frit fra alle hylder, er de slet ikke i tvivl om, at de har gjort det rigtige ved at vælge en fredet ejendom fra 1800-tallet med de udfordringer, det giver, i materialevalg og begrænsninger.

- Nej, griner de. Vi har ikke fortrudt.

- Måske i en sen nattetime, men det går hurtigt over igen, forsikrer de og kigger på hinanden.

Ser man bort fra det renoveringsmæssigt allermest kaotiske tidspunkt, har de nemlig fået fuld valuta for flyttebilen og beslutningen om at rykke ud til landsbyfællesskab, natur lige uden for havedøren og bedsteforældre, der træder til med at hente Hugo, når hverdagen brænder på.

- Vi har mødt flere naboer, der er søde og snakkesalige, og vi kan mærke, at man får noget igen, hvis man investerer i fællesskabet herude, siger Mette Hanghøj og Mikkel Wehner Kjær, der også har haft et sæt bedsteforældre med til at plukke æbler og presse most.

Et sted mellem løse træplader på gulvene, værktøj og store drømme ligger en mørnet sut.

Det er Hugos, og den minder på en måde om det, projektet i sin grundsubstans handler om. At dreje ind mellem de gamle, krogede træer til et familieliv med masser af frihed og plads til at lade den lille, lyshårede gut trisse uanfægtet rundt både ude og inde. Sådan er hverdagen ikke lige nu. Men Mette Hanghøj og Mikkel Wehner Kjær ved, at den tid pludselig en dag kan skimtes mellem murerstøv, håndværkertilbud og et utal af beslutninger.

Det har vist sig nødvendigt at gå helt ind til murstenene og få muret samtlige vægge op igen. Men Mette Hanghøj og Mikkel Wehner Kjær beholder så mange originale detaljer som muligt, og så fører de det uoriginale, der er lavet på præstegården gennem årene, tilbage til oprindelig stil. De smukke, gamle døre beholder de for eksempel. Foto: Vibeke Volder
Det har vist sig nødvendigt at gå helt ind til murstenene og få muret samtlige vægge op igen. Men Mette Hanghøj og Mikkel Wehner Kjær beholder så mange originale detaljer som muligt, og så fører de det uoriginale, der er lavet på præstegården gennem årene, tilbage til oprindelig stil. De smukke, gamle døre beholder de for eksempel. Foto: Vibeke Volder
Selv om Mette Hanghøj, Mikkel Wehner Kjær og deres søn Hugo endnu ikke er flyttet ind i præstegården fra 1800-tallet, så har de allerede en klar fornemmelse af, at man får noget igen, hvis man investerer i fællesskabet i landsbyen lidt syd for Odense. Foto: Vibeke Volder
Selv om Mette Hanghøj, Mikkel Wehner Kjær og deres søn Hugo endnu ikke er flyttet ind i præstegården fra 1800-tallet, så har de allerede en klar fornemmelse af, at man får noget igen, hvis man investerer i fællesskabet i landsbyen lidt syd for Odense. Foto: Vibeke Volder
De gamle bjælker i loftet skal have en kærlig hånd og men være synlige og skabe stemning. Foto: Vibeke Volder
De gamle bjælker i loftet skal have en kærlig hånd og men være synlige og skabe stemning. Foto: Vibeke Volder

    Det er et omfattende projekt, Mette Hanghøj og Mikkel Wehner Kjær har kastet sig ud i. Indimellem virker det temmeligt uoverskueligt, men omvendt ved de, at det bliver godt på et tidspunkt. De har tidligere været gennem samme proces med et byggeforeningshus på Østerbro i København. Foto: Vibeke Volder
Det er et omfattende projekt, Mette Hanghøj og Mikkel Wehner Kjær har kastet sig ud i. Indimellem virker det temmeligt uoverskueligt, men omvendt ved de, at det bliver godt på et tidspunkt. De har tidligere været gennem samme proces med et byggeforeningshus på Østerbro i København. Foto: Vibeke Volder

    Væggene viste sig at være meget porøse, da først maling og tapet kom af. Derfor er næste step, at en murer kommer og murer samtlige vægge op igen. Foto: Vibeke Volder
Væggene viste sig at være meget porøse, da først maling og tapet kom af. Derfor er næste step, at en murer kommer og murer samtlige vægge op igen. Foto: Vibeke Volder

    Det er ikke raketvidenskab, der skal til for at få de smukke, gamle stuer til at have et ensartet udtryk igen, men det tager tid. Næste skridt er at få muret samtlige vægge op igen, og alene det vil give fornemmelsen af et hus, der er på vej til at blive beboeligt igen. Foto: Vibeke Volder
Det er ikke raketvidenskab, der skal til for at få de smukke, gamle stuer til at have et ensartet udtryk igen, men det tager tid. Næste skridt er at få muret samtlige vægge op igen, og alene det vil give fornemmelsen af et hus, der er på vej til at blive beboeligt igen. Foto: Vibeke Volder

    Mette Hanghøj og Mikkel Wehner Kjær følger processen så tæt som overhovedet muligt. Indimellem er de mange beslutninger ved at hænge dem ud af halsen. Andre gange er de euforiske over udsigten til at få 400 kvardratmeter landsbyidyl at boltre sig på. Foto: Michael Nørgaard
Mette Hanghøj og Mikkel Wehner Kjær følger processen så tæt som overhovedet muligt. Indimellem er de mange beslutninger ved at hænge dem ud af halsen. Andre gange er de euforiske over udsigten til at få 400 kvardratmeter landsbyidyl at boltre sig på. Foto: Michael Nørgaard

    Mette Hanghøj og Mikkel Wehner Kjær følger processen så tæt som overhovedet muligt, og de har ofte haft deres to-årige søn med forbi familiens kommende hjem. For tiden er det dog ikke børneegnet område med masser af værktøj og byggematerialer over dte hele. Foto: Michael Nørgaard
Mette Hanghøj og Mikkel Wehner Kjær følger processen så tæt som overhovedet muligt, og de har ofte haft deres to-årige søn med forbi familiens kommende hjem. For tiden er det dog ikke børneegnet område med masser af værktøj og byggematerialer over dte hele. Foto: Michael Nørgaard

    Mette Hanghøj og Mikkel Wehner Kjær følger processen så tæt som overhovedet muligt. Indimellem er de mange beslutninger ved at hænge dem ud af halsen. Andre gange er de euforiske over udsigten til at få 400 kvardratmeter landsbyidyl at boltre sig på. Foto: Michael Nørgaard
Mette Hanghøj og Mikkel Wehner Kjær følger processen så tæt som overhovedet muligt. Indimellem er de mange beslutninger ved at hænge dem ud af halsen. Andre gange er de euforiske over udsigten til at få 400 kvardratmeter landsbyidyl at boltre sig på. Foto: Michael Nørgaard

    Der dukker gamle detaljer op undervejs. Der er også fundet knoglerester fra kaniner eller høns under renoveringen. Foto: Michael Nørgaard
Der dukker gamle detaljer op undervejs. Der er også fundet knoglerester fra kaniner eller høns under renoveringen. Foto: Michael Nørgaard

    De gamle gulvbrædder var fugtige og kunne derfor ikke genbruges. Foto: Michael Nørgaard
De gamle gulvbrædder var fugtige og kunne derfor ikke genbruges. Foto: Michael Nørgaard

    Med to jobs og et lille barn er det svært at give renoveringsarbejdet lige så meget fokus, som parret gerne ville. Det er indimellem voldsomt frustrerende, og de glæder sig til, at nedrivningsfasen er forbi, og genopbygningsarbejdet tager fart. Foto: Michael Nørgaard
Med to jobs og et lille barn er det svært at give renoveringsarbejdet lige så meget fokus, som parret gerne ville. Det er indimellem voldsomt frustrerende, og de glæder sig til, at nedrivningsfasen er forbi, og genopbygningsarbejdet tager fart. Foto: Michael Nørgaard

    Taget har været utæt, og konstruktionen så svag, at håndværkerne har været nødt til at afstive det en del for at være sikre på, at dele af det ikke falder ned under en storm. Foto: Michael Nørgaard
Taget har været utæt, og konstruktionen så svag, at håndværkerne har været nødt til at afstive det en del for at være sikre på, at dele af det ikke falder ned under en storm. Foto: Michael Nørgaard

    Parret havde håbet at få lov at sætte kviste i taget på de to uudnyttede loftsrum. Det ville have givet mere lys og en uforstyrret udsigt til markerne som her fra et af de andre rum på husets førstesal. Det har de imidlertid fået afslag på. Nu regner de med at få lov at sætte smedejernesvinduer lavet specielt til fredede ejendomme i. Foto: Michael Nørgaard
Parret havde håbet at få lov at sætte kviste i taget på de to uudnyttede loftsrum. Det ville have givet mere lys og en uforstyrret udsigt til markerne som her fra et af de andre rum på husets førstesal. Det har de imidlertid fået afslag på. Nu regner de med at få lov at sætte smedejernesvinduer lavet specielt til fredede ejendomme i. Foto: Michael Nørgaard

    Panelerne bliver der ikke rørt ved. De er fredede, og parret ville under alle omstændigheder have beholdt dem. Foto: Michael Nørgaard
Panelerne bliver der ikke rørt ved. De er fredede, og parret ville under alle omstændigheder have beholdt dem. Foto: Michael Nørgaard

    Du kan følge Mette Hanghøj og renoveringen af præstegården på Instagram under profilen praestegaardsfruen. Foto: Michael Nørgaard
Du kan følge Mette Hanghøj og renoveringen af præstegården på Instagram under profilen praestegaardsfruen. Foto: Michael Nørgaard

    De tidligere ejere har haft en enorm varmeregning. Det vil Mette hanghøj og Mikkel Wehner Kjær forsøge at undgå, dels ved at skifte oliefyret ud med et pillefyr, dels ved at pakke huset så godt som muligt ind i isolering. Foto: Michael Nørgaard
De tidligere ejere har haft en enorm varmeregning. Det vil Mette hanghøj og Mikkel Wehner Kjær forsøge at undgå, dels ved at skifte oliefyret ud med et pillefyr, dels ved at pakke huset så godt som muligt ind i isolering. Foto: Michael Nørgaard

    Under renoveringen har det vist sig, at der oppe under de falske lofter, som nogle steder gik 20 centimeter ned, har været malede lofter med synlige bjælker, sådan som Mette Hanghøj og Mikkel Wehner Kjær gerne vil havde det igen. Foto: Michael Nørgaard
Under renoveringen har det vist sig, at der oppe under de falske lofter, som nogle steder gik 20 centimeter ned, har været malede lofter med synlige bjælker, sådan som Mette Hanghøj og Mikkel Wehner Kjær gerne vil havde det igen. Foto: Michael Nørgaard

    Huset har sat sig næsten 15 centimeter, og det giver visse udfordringer. For eksempel ved væggen her, som man formentlig ikke skal bruge mange kræfter på at vælte. Den vipper i hvert fald ved et let tryk på den. Foto: Michael Nørgaard
Huset har sat sig næsten 15 centimeter, og det giver visse udfordringer. For eksempel ved væggen her, som man formentlig ikke skal bruge mange kræfter på at vælte. Den vipper i hvert fald ved et let tryk på den. Foto: Michael Nørgaard

    Med fuld knald på hverdagen med to jobs, et lille barn og et stort renoveringsprojekt er det godt at have lidt sødt at gå på rov i. Foto: Michael Nørgaard
Med fuld knald på hverdagen med to jobs, et lille barn og et stort renoveringsprojekt er det godt at have lidt sødt at gå på rov i. Foto: Michael Nørgaard

    At renovere en bolig, der reelt svarer til to store villaer er lidt af en rutsjebanetur. Nogle gange er det svært at se, hvordan det nogensinde skal blive godt, andre dage er optimismen stor. Heldigvis ved de fra et tidligere renoveringsprojekt, at det er helt normalt at have det sådan i processen. Foto: Michael Nørgaard
At renovere en bolig, der reelt svarer til to store villaer er lidt af en rutsjebanetur. Nogle gange er det svært at se, hvordan det nogensinde skal blive godt, andre dage er optimismen stor. Heldigvis ved de fra et tidligere renoveringsprojekt, at det er helt normalt at have det sådan i processen. Foto: Michael Nørgaard

    At renovere en bolig, der reelt svarer til to store villaer er lidt af en rutsjebanetur. Nogle gange er det svært at se, hvordan det nogensinde skal blive godt, andre dage er optimismen stor. Heldigvis ved de fra et tidligere renoveringsprojekt, at det er helt normalt at have det sådan i processen. Foto: Michael Nørgaard
At renovere en bolig, der reelt svarer til to store villaer er lidt af en rutsjebanetur. Nogle gange er det svært at se, hvordan det nogensinde skal blive godt, andre dage er optimismen stor. Heldigvis ved de fra et tidligere renoveringsprojekt, at det er helt normalt at have det sådan i processen. Foto: Michael Nørgaard

    At renovere en bolig, der reelt svarer til to store villaer er lidt af en rutsjebanetur. Nogle gange er det svært at se, hvordan det nogensinde skal blive godt, andre dage er optimismen stor. Heldigvis ved de fra et tidligere renoveringsprojekt, at det er helt normalt at have det sådan i processen. Foto: Michael Nørgaard
At renovere en bolig, der reelt svarer til to store villaer er lidt af en rutsjebanetur. Nogle gange er det svært at se, hvordan det nogensinde skal blive godt, andre dage er optimismen stor. Heldigvis ved de fra et tidligere renoveringsprojekt, at det er helt normalt at have det sådan i processen. Foto: Michael Nørgaard

    To-årige Hugo synes fortsat det er spændende at være med og se forvandlingen, men som huset er nu - på det måske mest kaotiske tidspunkt i renoveringsprojektet - er det ikke et sted, der er egnet til at lade børn rende rundt på egen hånd. Den tid kommer igen. Foto: Michael Nørgaard
To-årige Hugo synes fortsat det er spændende at være med og se forvandlingen, men som huset er nu - på det måske mest kaotiske tidspunkt i renoveringsprojektet - er det ikke et sted, der er egnet til at lade børn rende rundt på egen hånd. Den tid kommer igen. Foto: Michael Nørgaard

    Mikkel Wehner Kjær lavede selv en stor del af arbejdet, da parret tidligere satte en stor lejlighed i stand. Derfor hjælper han også til så meget som overhovedet muligt. Men med to jobs og et lille barn er det nogle gange frustrerende ikke at kunne give den mere gas. Foto: Michael Nørgaard
Mikkel Wehner Kjær lavede selv en stor del af arbejdet, da parret tidligere satte en stor lejlighed i stand. Derfor hjælper han også til så meget som overhovedet muligt. Men med to jobs og et lille barn er det nogle gange frustrerende ikke at kunne give den mere gas. Foto: Michael Nørgaard

    Mette Hanghøj og Mikkel Wehner Kjær har allerede fået valuta for pengene ved at flytte fra København og tættere på deres familier på Fyn. Begge sæt bedsteforældre har hjulpet med at hente sønnen Hugo, når enderne ikke har kunnet nå sammen, og de fornemmer også et stærkt fællesskab og en imødekommenhed blandt naboerne i Søllinge. Foto: Michael Nørgaard
Mette Hanghøj og Mikkel Wehner Kjær har allerede fået valuta for pengene ved at flytte fra København og tættere på deres familier på Fyn. Begge sæt bedsteforældre har hjulpet med at hente sønnen Hugo, når enderne ikke har kunnet nå sammen, og de fornemmer også et stærkt fællesskab og en imødekommenhed blandt naboerne i Søllinge. Foto: Michael Nørgaard

Præstegårdsfamilien: En rutsjebanetur af de store

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce