Borgmester om budgetudvikling: Vi kan ikke undgå fyringer

Minen var alvorlig hos borgmester Mogens Jespersen og kommunaldirektør Lars Clement, da de og økonomidirektør i Mariagerfjord Kommune Kim Jacobsen holdt pressemøde om kommunens 2019-økonomi torsdag formiddag. Foto: Pia Pagaard M. Madsen

Borgmester om budgetudvikling: Vi kan ikke undgå fyringer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mariagerfjord Kommune står rent økonomisk i en ganske alvorlig situation. Men de økonomiske kvaler skyldes primært, at det går så meget fremad i kommunen, at staten er begyndt at tilbageholde den støtte, man hidtil har fået, fastslår borgmesteren.

Mariagerfjord: Det var med alvorlig mine, at Mariagerfjord Kommunes borgmester, Mogens Jespersen (V), torsdag morgen bød velkommen til pressemøde i rådhusbygningen i Hobro.

Anledningen var onsdagens chokmelding om, at fjordkommunen har udsigt til at skulle spare hele 123 millioner kroner på sit budget for 2019. En besparelse, der adskiller sig markant fra de forventninger om et budgetunderskud på 30 millioner kroner, som gjorde sig gældende for bare to måneder siden.

- Situationen er alvorlig. De 123 millioner kroner er absolut worst case scenario. Men hvis vi skal ud og lave nogle besparelser nu - og det skal vi - så skal vi være sikre på, at vi ikke kommer til at stå i en tilsvarende situation til næste år, forklarede Mogens Jespersen til de fremmødte pressefolk.

Ved mødet lagde borgmesteren ikke skjul på, at der venter både politikere og kommunens forvaltning en omfattende - og ikke mindst hård - opgave, hvis det skal lykkes at lave et balanceret budget for 2019.

- Man kan sige sig selv, at eftersom hovedparten af en kommunes økonomi går til lønninger, så kan vi ikke komme gennem det her uden at skære på antallet af medarbejdere. Det kommer til at gøre ondt, men vi bliver nødt til at gøre det, fastslog Mogens Jespersen.

Man kan sige sig selv, at eftersom hovedparten af en kommunes økonomi går til lønninger, så kan vi ikke komme gennem det her uden at skære på antallet af medarbejdere. Det kommer til at gøre ondt, men vi bliver nødt til at gøre det.
Mogens Jespersen, borgmester
Mariagerfjrod kommune skal i værste fald spare 123 millioner kroner på budgettet i 2019. Det kan ikke undgå at komme til at koste på antallet af kommunale medarbejdere, lyder meldingen fra borgmester Mogens Jespersen, der dog ikke har noget bud på, hvor mange medarbejdere, der vil blive berørt af besparelserne. Foto: Pia Pagaard M. Madsen
Mariagerfjrod kommune skal i værste fald spare 123 millioner kroner på budgettet i 2019. Det kan ikke undgå at komme til at koste på antallet af kommunale medarbejdere, lyder meldingen fra borgmester Mogens Jespersen, der dog ikke har noget bud på, hvor mange medarbejdere, der vil blive berørt af besparelserne. Foto: Pia Pagaard M. Madsen

Straffes for at gøre det godt

Selvom man kunne fristes til at tro, at det forventede voldsomme budgetunderskud i Mariagerfjord bunder i manglende overblik og laissez faire fra politisk og forvaltningsmæssig side, så er det ifølge Mogens Jespersen på ingen måde tilfældet.

- Vi har generelt en god, stabil økonomi i Mariagerfjord Kommune. Vi afleverede et flot 2017-regnskab, som ligefrem blev afsluttet med plus på kontoen. Men i 2019 bliver vi straffet på pengepungen for at være lidt bedre end andre gode kommuner på en række parametre, som vi ikke har haft mulighed for at forudsige, og det er derfor, vi står i den her situation nu, siger borgmesteren.

Han henviser til det faktum, at Økonomi- og Indenrigsministeriets beregninger for udligning og tilskud i 2019 viser, at Mariagerfjord Kommune står til at få 51 millioner kroner mindre, end det har været tilfældet i 2018. Og den slags udsving kan ikke undgå at gøre ekstremt ondt, fastslår han.

- Vi kan se, at det er småting, der gør, at vi går fra at få dét, vi plejer at få, til at vi mister 51 millioner kroner. Det skyldes, at vi er en lillebitte smule bedre end de kommuner, vi sammenligner os med, siger Mogens Jespersen.

Et godt - men problematisk system

Ifølge Mogens Jespersen kan man nogenlunde sammenligne den situation, Mariagerfjord Kommune i øjeblikket står i, med den situation, som den enlige mor til tre, der lige har fået sig et arbejde efter flere år på kontanthjælp, står i.

- I de år hun har været på kontanthjælp, har vi som kommune betalt hendes kontanthjælp, børnenes daginstitution, deres husleje og givet tilskud til varme. Men i det øjeblik, den enlige mor får et arbejde, så tager vi hendes tilskud. Og det er faktisk det samme, der sker for os, siger han og fortsætter:

- Mariagerfjord Kommune er kommet højere op på rangstigen i forhold til andre sammenlignelige kommuner, så nu skal vi begynde at klare os selv noget mere. Det synes jeg sådan set er et godt system. Men jeg mener alligevel, at det er et problem, at man fra statens side tager 51 millioner kroner over natten, uden at vi har mulighed for at forberede os på det, siger han.

Skal skære 2-4 procent i driften

De stående fagudvalg og forvaltningen i Mariagerfjord Kommune har allerede nu taget hul på de indledende manøvrer, der skal til for at finde de 123 millioner kroner.

Ved onsdagens ekstraordinære økonomiudvalgsmøde blev det eksempelvis besluttet, at selvom de stående udvalg allerede har fået udarbejdet besparelsesforslag på den kommunale drift til en samlet værdi af 22 millioner kroner, så skal der findes endnu flere forslag til besparelser på driften.

Det betyder, at udvalgene for børn og familie, sundhed og omsorg, teknik og miljø samt kultur og fritid hver især skal finde rammebesparelser svarende til to procent af deres respektive driftsbudgetter. Desuden har økonomiudvalget besluttet at gå forrest og finde besparelser svarende til fire procent af sit driftsbudget. Sker det, vil man samlet set nå frem til besparelsesforslag for knap 40 millioner driftskroner, som herefter kan lægges til de allerede eksisterende forslag, hvorved man når op på små 62 millioner kroner.

Skatten er fredet - indtil videre

Hertil kommer et påbud om at finde besparelser for minimum 20 millioner kroner netto på det kommunale anlægsbudget, en fjernelse af den kommunale flygtningepulje og den økonomiske buffer samt reduktioner i demografipuljen, forsikringspuljen, m.m.

Til gengæld er skattestigninger og stigninger i grundskylden foreløbig ikke en del af spareplanerne.

- For mit vedkommende bliver den personlige skat og grundskylden det allersidste håndtag, der vil blive drejet på. Jeg synes ikke, at vi skal have en skattestigning. Men når det er sagt, så vil jeg ikke afvise, at vi kan komme i den situation, hvor det simpelthen bliver nødvendigt at dreje på de håndtag, siger Mogens Jespersen.

Først med udgangen af august - når Mariagerfjord Kommunes forhandlingsudvalg har behandlet de indkomne besparelsesforslag fra de forskellige fagudvalg - vil der begynde at tegne sig et billede af, hvordan de varslede millionbesparelser vil kunne komme til at slå igennem.

Borgmester om budgetudvikling: Vi kan ikke undgå fyringer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce