En folkesport, der skriver historie

Aldrig har så mange danskere afsøgt marker og enge for spor af fortiden. Metaldetektering er nærmest blevet en folkesport, og nu fortæller en ny udstilling på Mariager Museum om denne stærkt voksende hobby og de spændende fund, der dukker op af mulden. Foto: Nordjyllands Historiske Museum

En folkesport, der skriver historie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny udstilling på Mariager Museum om amatørarkæologer og metaldetektering.

Mariager: Hvis man overvejer at investere i en metaldetektor og få sig en ny - og yderste populær - hobby, er der gode råd og inspiration at hente på Mariager Museum. Her åbner lørdag 4. august en udstilling om denne nye folkesport, og på åbningsdagen, hvor der også er sommerfest på museet, kan man møde en række entusiastiske detektorfolk, der gerne øser af deres erfaring og viser fund frem. Specielt for børnene bliver der mulighed for at prøve kræfter med metaldetektoren - og måske gøre et spændende fund.

Aldrig før har så mange danskere investeret i en metaldetektor. Metaldetektering som hobby er i de senere år eksploderet i popularitet, og landet over har private detektorbrugere afsøgt marker og fundet tusindvis af fine små metalgenstande fra især jernalder og middelalder. Fundene har på mange måder føjet ny viden til vores fælles historie.

Vandreudstilling i sikkerhedsmontre

Nordjyllands Historiske Museum har - som mange andre lokale museer - et rigtig godt samarbejde med detektorfolkene, og nu fortæller en fin lille vandreudstilling historien om de mange, der har det som hobby at søge efter spor fra fortiden. I en mobil sikkerhedsmontre viser museet en række detektorfund - fra de ølkapsler og skruer, der oftest får detektoren til at give udslag, til fine smykker og spændende mønter. Udstillingen "Metaldetektoren fortæller danmarkshistorie" fortæller også om, hvor og hvordan man gør gode fund med en metaldetektor, ligesom den forklarer de forholdsvis enkle regler for, hvordan man begår sig, når man støder på levn fra fortiden.

Udstillingen åbner i forbindelse med sommerfesten på Mariager Museum lørdag 4. august og kan opleves til og med 30. september. Derefter pakkes den ned, og flytter så til en anden af Nordjyllands Historiske Museums afdelinger, nemlig Lindholm Høje Museet, hvor udstillingen genåbner i efterårsferien.

Prøv en metaldetektor

På selve åbningsdagen på Mariager Museum bliver der opstillet en stor kasse med jord og sand, og her kan børn få lov at søge med metaldetektor. Flere detektorbrugere stiller op og fortæller om deres hobby og øser af deres viden og deres fund, så overvejer man at blive detektorbruger, er her en god mulighed for at få et par gode råd.

Udstillingen er skabt af museumsinspektør fra Nordjyllands Historiske Museum, Torben Trier Christiansen, som i april i år forsvarede sin ph.d.-afhandling, som for første gang har baseret forskning på en omfattende mængde detektorfund. Ved at analysere omkring 20.000 fund på tværs af flere museers arkæologiske ansvarsområder, kan han nu føje ny viden til fortællingen om datidens samfund i Limfjordsregionen - og dermed også dokumentere vigtigheden af det arbejde, amatørarkæologer med metaldetektorer udfører.

En folkesport, der skriver historie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce