Farvel til kommunal genoptræning: Ny genoptræningsmodel er kommet på plads

Fra årsskiftet kan borgere i Mariagerfjord Kommune selv bestemme, hvor de vil have deres ortopædkirurgiske genoptræning efter en operation. De kan vælge mellem en række godkendte fysioterapeuter, når de bliver udskrevet fra hospitalet. De kan bare ikke vælge kommunen. Foto: Colourbox

Farvel til kommunal genoptræning: Ny genoptræningsmodel er kommet på plads

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nu kan privatpraktiserende terapeuter blive godkendt til at varetage den ortopædkirurgiske genoptræning for borgerne i Mariagerfjord Kommune. Dermed er det endegyldigt slut med kommunal genoptræning på området.

Mariagerfjord: Efter næsten et års arbejde kan sundheds- og omsorgsudvalget i Mariagerfjord Kommune lægge låg på en sag, der har været særdeles omdiskuteret både internt og eksternt i det kommunale organ.

Der er selvfølgelig tale om godkendelsesmodellen over den kommunale, ortopædkirurgiske genoptræning. En model, der i februar i år blev foretrukket af et borgerligt byrådsflertal i Mariagerfjord Kommune på trods af stærke protester fra Socialdemokratiet og Alternativet. Modellen betyder i praksis, at den kommunale, ortopædkirurgiske genoptræning lukkes ned og i stedet overlades til privatpraktiserende terapeuter.

Siden beslutningen blev truffet, har sundheds- og omsorgsforvaltningen, sundheds- og omsorgsudvalget og ikke mindst hele Mariagerfjord Byråd flere gange haft sagen oppe at vende på lukkede møder. Men nu har diskussionerne fået en naturlig afslutning i og med, at godkendelsesmaterialet til de privatpraktiserende terapeuter ligger klart.

Det betyder, at borgere, der er visiteret til almindelig ortopædkirurgisk genoptræning fremover kan vælge mellem en række privatpraktiserende terapeuter, som kommunen har godkendt. For at blive godkendt, skal terapeuterne have praksis i Mariagerfjord Kommune.

- Jeg er glad for, at vi nu får de privatpraktiserende terapeuter ind over genoptræningen af vores borgere. Med vores valg af model har vi haft særligt fokus på at sikre gode vilkår - også for de mindre leverandører - og dermed sikre, at der er leverandører geografisk fordelt i hele kommunen, fortæller næstformand i sundheds- og omsorgsudvalget, Helle Mølgaard (V), om ordningen, der træder i kraft 1. januar 2018.

Jeg er glad for, at vi nu får de privatpraktiserende terapeuter ind over genoptræningen af vores borgere. Med vores valg af model har vi haft særligt fokus på at sikre gode vilkår - også for de mindre leverandører.
Helle Mølgaard, næstformand i sundheds- og omsorgsudvalget
Genoptræningssagen kort
Som en del af budgetaftalen i 2016 besluttede Mariagerfjord Byråd, at sundheds- og omsorgsudvalget skulle se på muligheden for "at fremme genoptræning i privat regi med henblik på at reducere udgifterne". Udvalget var i 2016 på studiebesøg i Aalborg og Frederikshavn, hvor man hørte om henholdsvis godkendelsesmodellen og overflow-modellen.Lokal-MED i Mariagerfjord Kommune anbefalede på et møde i januar 2017, at kommunen vælger overflow-modellen.

Et borgerlig flertal i Mariagerfjord Byråd (V, LA og DF) besluttede i februar 2017, at genoptræningen skal privatiseres efter godkendelsesmodellen. Beslutningen blev truffet på trods af stærk kritik fra både Socialdemokratiet og Melanie Simick (Å).

Sundheds- og omsorgsudvalgets formand Mette Riis Binderup (S) har været inhabil i sagen om genoptræning. Det skyldes, at hun i det daglige har sin egen klinik for fysioterapi. Hun har derfor ikke været en del af hverken udvalgets eller byrådets sagsbehandling.

I alt 12 medarbejdere i den kommunale, ortopædkirurgiske genoptræning berøres af den valgte model. Heraf er seks tilknyttet træningscentret i Hobro, og seks er tilknyttet Sundhedscenter Hadsund.

Søg inden 1. dec

Muligheden for at vælge en privat leverandør gælder kun borgere, der har behov for almindelig ortopædkirurgisk genoptræning som eksempelvis genoptræning af skulder, albuer og knæ. Er der behov for en mere specialiseret genoptræning, er det fortsat kommunens egne terapeuter, der løser opgaven.

 - Vi har netop offentliggjort godkendelsesmaterialet på kommunens hjemmeside og ser nu frem til at høre fra de privatpraktiserende terapeuter. Hvis de ønsker en kontrakt med os til årsskiftet, så skal de sende en anmodning senest fredag 1. december 2017, forklarer sundheds- og ældrechef Tue von Påhlman.

Derefter vil der ske en løbende godkendelse af de terapeuter, der ønsker det, lyder det fra ældrechefen.

Farvel til kommunal genoptræning: Ny genoptræningsmodel er kommet på plads

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce