Finanslov: Staten sender fire millioner efter ældreområdet i flere kommuner

De danske kommuner kan inden længe se frem til et statstilskud på samlet set en halv milliard kroner som støtte til ældreplejen. I de fleste østjyske kommuner er der udsigt til at få omkring fire millioner kroner. Arkivfoto: Erwin Wodicka

Finanslov: Staten sender fire millioner efter ældreområdet i flere kommuner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Norddjurs Kommune, Mariagerfjord Kommune og Favrskov Kommune kan alle se frem til en ekstra pulje penge på omkring fire millioner kroner i 2018. Pengene kommer som følge af finanslovsaftalen mellem VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti.

Norddjurs/Mariagerfjord/Favrskov: De danske kommuner har i små to måneder været klar over, at de her i 2018 ville blive tildelt en ekstra pulje penge til varme hænder i ældreplejen fra staten. I december 2017 blev VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti nemlig enige om at tildele kommunerne en ekstra halv milliard skattekroner, som de kan bruge på at ansætte nye medarbejdere eller opjustere deltidsansatte på plejehjem eller i hjemmeplejen.

Først nu står det imidlertid klart, hvor stor en del af puljen hver kommune rent faktisk får. For Norddjurs' vedkommende kan man se frem til 4.106.000 kroner. I Mariagerfjord Kommune er beløbet 4.116.000 kroner, og i Favrskov vil der lande 3.804.000 kroner.

Beløbene fremgår af et notat, der sammen med en pressemeddelelse er lagt ud på Sundheds- og Ældreministeriets hjemmeside.

Så meget får kommunerne
Fordelingen af den halve milliard kroner til ældreplejen er fortaget af Økonomi- og Indenrigsministeriet efter det kommunale udligningssystems såkaldte demografiske nøgle vedrørende ældre. Nedenstående oversigt viser fordelingen af skattekroner til ældreplejen i udvalgte østjyske kommuner samt i Mariagerfjord Kommune i 2018.Norddjurs: 4.104.000 kroner.

Mariagerfjord: 4.116.000 kroner.

Favrskov: 3.804.000 kroner.

Randers: 8.772.000 kroner.

Syddjurs: 4.464.000 kroner.

Aarhus: 22.056.000 kroner.

Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet

Ligger udenfor budgettet

Da de danske kommuner i efteråret 2017 vedtog deres respektive budgetter for 2018, var Finansloven endnu ikke på plads.

Det betyder, at de cirka fire millioner ældrekroner, som nu kommer til Norddjurs, Mariagerfjord eller Favrskov kommuner fra staten, ikke er indregnet i kommunernes budgetter.

Udbetalingen af pengene kommer tidligst til at ske til foråret. Men den afhænger af, at kommunerne hver især indsender en ansøgning til Sundheds- og Ældreministeriet, hvoraf det fremgår, hvad pengene konkret skal bruges til. Nøjagtig ligesom det har været tilfældet med værdighedsmilliarden, som begyndte at blive uddelt i 2016.

Derfor er kommunerne nu trukket i arbejdstøjet for at finde ud af, hvad deres respektive pengepuljer skal bruges til.

En rød tråd skal sikres

I Mariagerfjord Kommune har forvaltningen for sundhed og ældre allerede haft drøftelser i fag-MED og på lederniveau om, hvad man forestiller sig, at pengene med fordel kan bruges på. Hertil kommer den første politiske drøftelse i sundhed- og omsorgsudvalget mandag 26. februar, inden det senere skal drøftes på byrådsniveau.

- Når vi når til udvalgsmødet, vil der begynde at tegne sig et billede af, hvad pengene vil komme til at bidrage til. Indtil da er det min hovedopgave at sikre, at der er en sammenhæng mellem det, som organisationen mener, pengene kan bidrage til, og det, der i sidste ende bliver politisk besluttet, at de skal bruges på, siger sundheds- og ældrechef i Mariagerfjord Kommune Tue von Påhlman.

Han forudser desuden, at de 4.116.000 kroner, der er på vej til Mariagerfjord, kommer til at falde på et tørt sted.

- Vi gør det godt, men vi vil gerne gøre det bedre. Det nære sundhedsvæsen er under voldsom vækst, blandt andet fordi vi får borgerne tidligere og tidligere ud fra sygehusene samtidig med, at der bliver flere og flere ældre - også demente ældre, forklarer Tue von Påhlman.

Politikerne bestemmer

I Norddjurs Kommune glæder man sig også over udsigten til ekstra fire millioner kroner til ældreområdet.

Men heller ikke her har man endnu en klar plan for, hvad pengene skal bruges til. Det fortæller Kenneth Koed Nielsen, der er velfærdsdirektør i Norddjurs.

- Det vi gør nu, er at lave en sag til vores voksen- og plejeudvalg, så de - når de mødes i marts måned - kan tage stilling til, hvordan vi skal anvende midlerne. I den sag har vi indført nogle konkrete forslag til, hvad pengene kan bruges til, som først voksen- og plejeudvalget skal tage stilling til, og derefter ryger sagen videre til økonomiudvalget og kommunalbestyrelsen, siger han.

Det forventes, at man i både Mariagerfjord, Norddjurs og Favrskov kommuner ved, hvad de cirka fire millioner kroner skal bruges på, når pengene kommer til udbetaling til foråret.

Pengene kommer ud til kommunerne i perioden 2018-2021 via en statslig pulje som et direkte tilskud. Fra 2022 overgår midlerne til at blive udmøntet gennem det generelle bloktilskud.

Finanslov: Staten sender fire millioner efter ældreområdet i flere kommuner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce