Fjorden ramt af voldsomt iltsvind

Det er især i vandet omkring Hobro, at fiskene har måttet lade livet på grund af iltmangel. Arkivfoto: Helene Munk Sørensen

Fjorden ramt af voldsomt iltsvind

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Natur. Naturstyrelsen har lavet optagelser af havbunden i Mariager Fjord, som viser, at den er ramt af iltmangel hele vejen fra havnen i Hobro til Fladbjerg.

En lang periode med vindstille og solrigt vejr betyder nu iltsvind i store dele af Mariager Fjord. Sådan lyder meldingen fra Naturstyrelsen, der tidligere i denne uge lagde vejen forbi med overvågningsskibet »Maria« for at indsamle prøver.

Værst står det til i vandet fra Hobro Havn og til et stykke øst for Vindø Teglværk, hvor ilten er forsvundet fuldstændig, og både bunddyr og fisk er døde. Samtidig har svovl farvet vandet uklart og givet det en ubehagelig lugt. Derfra og til Fladbjerg er iltindholdet bedre i overfladen, men så snart man kommer under en dybde på 1,6 meter, er der ingen ilt at spore, og også her er vandet flere steder farvet mælkehvidt. I det yderste stykke af fjorden er der ikke foretaget nogen målinger, men chefen for kommunens natur- og miljøafdeling, Jørgen Ussing, fortæller, at der her ikke er nogen tegn på iltsvind ved vandets overflade.

Selv om den varme og vindstille sommer har meget at sige i forhold til den kraftige iltsvind, bærer den dog ikke hele skylden.

Fra naturens hånd er Mariager Fjord særligt sårbar, da der kun er en ringe vandudskiftning med koldt og iltrigt vand fra Kattegat. Fjorden er nemlig en såkaldt tærskelfjord, som består af en dyb inderfjord og en lavvandet yderfjord, og i den forbindelse virker yderfjorden som en tærskel, der nedsætter vandudskiftningen.

Den minimale vandudskiftning betyder, at det samme vand opholder sig i længere tid i inderfjorden, end det er tilfældet i andre og mere åbne fjordsystemer, og det medfører en øget risiko for ilt-svind som den, vi i øjeblikket oplever.

Et ordentligt blæsevejr kan dog forbedre iltforholdene i overfladevandet og dermed hjælpe med at puste nyt liv i fjorden, ligesom den mælkehvide svovl og lugten vil forsvinde. Der går dog væsentligt længere tid, inden fjorden er helt genopbygget.

»Heldigvis helbreder naturen sig selv igen, og med efterårets storme på vej og en smule tålmodighed, vil fjorden forhåbentligt have genoprettet sig i løbet af et eller to år,« uddyber borgmester Mogens Jespersen.

Ud over, at den manglende ilt har alvorlige konsekvenser for livet under fjordens overflade, får den også betydning for områdets vandhunde. Mariagerfjord Kommune har nemlig besluttet at fjerne de blå flag på både Sildehagen ved Hobro Lystbådehavn, på Bramslev Bakker og på Færgehagen ved Mariager.

»Det er ikke sundhedsskadeligt at bade i vandet, men det er ikke rart. Der flyder jo døde fisk rundt, så derfor vil vi ikke flage med, at det er nogle gode steder at bade. Vi regner dog med, at flagene kommer op igen næste sommer, hvor situationen i fjorden burde være væsentligt forbedret,« fortæller Jørgen Ussing og tilføjer, at det nuværende iltsvind trods alt ikke tyder på at ende ligeså slemt som i 1997.

»Dengang kunne vi bogstavelig talt skovle døde fisk op. Denne gang ser det ud til, at iltindholdet er faldet gradvist, så fiskene i højere grad har haft mulighed for at slippe væk, inden de blev spærret inde i en iltfri lomme. Men det er bare min teori.«

Fjorden ramt af voldsomt iltsvind

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce