Fyrkat åbner påskeudstilling

På Vikingecenter Fyrkat kan besøgende komme helt tæt på kopier af bronzesmykker, som er fremstillet efter de gamle vikingemetoder. I midten ses en bronzekopi af det berømte dåseformede spænde fra grav 4 ved Fyrkat, der blev fundet tilbage i 1954. Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Fyrkat åbner påskeudstilling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I påsken kan man blive klogere på, hvordan vikingerne fremstillede bronzegenstande.

Hobro: Efter en lang vinterpause er Vikingecenter Fyrkat klar til igen at åbne for publikum. 2018-sæsonen skydes i gang 29. marts, skærtorsdag, hvor cand.mag. og arkæolog Ken Ravn Hedegaard fortæller om vikingetidens bronzesmykker og viser bronzegenstande frem, mens han lejlighedsvist udøver sine evner som støber.

Det var en omfattende proces, når man i vikingetiden støbte f.eks. smykker i bronze. Først blev en model lavet af voks, knogler eller træ, og derefter lavede man en form af ler med udgangspunkt i modellen.

Den skulle lufttørre og først derefter kunne selve smykket støbes. Til sidst blev smykket pudset og gjort pænt, som det skinnede smykke, det var. Alt sammen en tidskrævende proces, som i mange tilfælde har været en større investering for den enkelte vikingefamilie.

Udvalgte kopier

I påskedagene vil publikum på Vikingecenter Fyrkat få et indblik i både processen og have mulighed for at se rekonstruerede smykker fra vikingetiden.

Blandt meget andet kan publikum se udvalgte kopier af lokale gravfund. Et af de mest spektakulære er et berømt dåseformet spænde, der i 1954 blev fundet i en usædvanlig og rig kvindegrav ved Fyrkat, den såkaldte vølvegrav.

Derudover er der udstillet flere bronzekopier af fund gjort i 2016 ved Fjelsted nær Mariager. Der er tale om store, ovale skålspænder, som vikingekvinder bar i sæt af to på deres brystparti.

Påskens udstillede bronzegenstande på Vikingecenter Fyrkat giver et solidt indblik i vikingetidens sociale normer, dagliglivet og ikke mindst om datidens samfundsstruktur.

Fyrkat åbner påskeudstilling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce