Handelsstandsforening om 'katastrofal' omfartsvej: Alle butikker bliver slået ihjel

Den blå linje er den omfartsvej, der nu bliver planlagt. Pris: 377 millioner kroner. Illustration: Vejdirektoratet

Handelsstandsforening om 'katastrofal' omfartsvej: Alle butikker bliver slået ihjel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Formanden for Handelsstandsforeningen i Mariager, Anni Andersen: Tung trafik gennem byen er ikke et stort problem.

MARIAGER: En omfartsvej uden om de toppede brosten i Mariager vil være intet mindre end en katastrofe for byen. Sådan en vej vil føre al trafik uden om byen. Og konsekvensen vil med det samme være, at al handelsliv og alle butikker i Mariager bliver slået ihjel.

Så kontant lyder vurderingen fra Anni Andersen, der er formand for Mariager Handelsstandsforening.

Regeringen og Dansk Folkeparti har netop lanceret en kæmpemæssig trafikplan for hele landet. En plan, som blandt andet lægger op til en omfartsvej omkring Mariager, der kommer til at gå fra XL i Mariager til rundkørslen ved Assens. Målet er at lede især den tunge trafik uden om byen.

- Men vi er ikke alle blevet hørt. Og vi er bestemt ikke alle enige om, at en sådan vej vil være en god idé. Blandt andet fordi det jo ikke kun er lastbilerne, der bliver ledt udenom byen. Alle de "almindelige" trafikanter, der måske kunne blive fristet af vores hyggelige centrum, vil jo også bare køre forbi, siger Anni Andersen.

Som et skrækeksempel fremhæver hun nabobyen Assens.

- I Assens er der stort set ingen butikker tilbage, efter at trafikken er blevet ledt uden om byen. Og vi ser det samme andre steder, hvor handelslivet lider voldsomt under sådan en trafikregulering.

Vi er bestemt ikke alle enige om, at sådan en vej vil være en god idé. Blandt andet fordi det jo ikke kun er lastbilerne, der bliver ledt udenom byen. Alle de "almindelige" trafikanter, der måske kunne blive fristet af vores hyggelige centrum, vil jo også bare køre forbi
Anni Andersen, formand for Mariager Handelsstandsforening

Ikke stort problem

Begrundelsen for at bygge en omfartsvej er blandt andet, at der er for meget og for tung trafik ind gennem det gamle centrum. En begrundelse, som Anni Andersen ganske enkelt ikke er enig i.

- Jeg oplever ikke, at lastbiltrafikken gennem Mariager er så stort et problem. Det er klart, at de forskellige forretninger her midt i byen vil have brug for en vis mængde lastbiltrafik med varer til butikkerne. Men efter, at vi har fået en bedre skiltning, er det sjældent, at en fremmed lastbil uden ærinde i byen forvilder sig herind, siger hun.

Hun medgiver, at en gade som Østergade ikke har plads til, at de store lastbiler kan være der.

- Men hvis det er et problem, vil det kunne løses med en bedre skiltning. Selvfølgelig vil vi altid kunne gøre tingene bedre - også uden at anlægge en kostbar omfartsvej, siger hun.

Anni Andersen ser dog gerne, at trafikken fra Mariager får lettere og hurtigere adgang til E45.

- Men det kan klares med et meget mindre anlægsarbejde. Og sådan en løsning vil helt sikkert være god for byen og vores ambition om at tiltrække flere tilflyttere, siger hun.

Lokal uenighed

En omfartsvej rundt om Mariager er et gammelt ønske fra byen, lyder det i argumentationen. Et ønske, som Anni Andersen dog aldrig har haft, men som tydeligvis også er der - og har været der længe:

- I mere end 40 år har Mariager ønsket og efterspurgt omfartsvejens komme. I mine ni år som borgmester fik jeg jævnligt forespørgsler. Da man i sin tid omlagde Hobrovej var hensigten, at omfartsvejen skulle fortsætte bag om Hohøj og til Havndalvej, netop for at fritage den gamle by for tung trafik til Havndal-området. Det var dog aldrig lykkedes Mariager Kommune at finde den nødvendige finansiering, siger byens tidligere borgmester, Erik Kirkegaard Mikkelsen (V).

- Der er ikke kun tale om gener for den indre gamle by, men hele Fjordgade er svært belastet. Ved Assens ligger Danmarks og Nordens eneste saltfabrik. Alene herfra er der, specielt ved strenge vintre, megen trafik, og tænk på, at hovedparten af det vejsalt, der skal syd på, skal gennem Fjordgade i Mariager. Fjordgade er også en skolevej, siger han.

- Det kan være forståeligt, at Handelsstandsforeningen kan have betænkeligheder, hvad jeg ikke mener, de bør have. Jeg forstår slet ikke turistforeningens bekymringer. Mariager besøges hvert år af mange tusinde turister, og de kommer da ikke kun, fordi der ingen omfartsvej er, siger Erik Kirkegaard Mikkelsen.

Handelsstandsforening om 'katastrofal' omfartsvej: Alle butikker bliver slået ihjel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce