Lokal blomsterbutik fejrede 100 års jubilæum: Det er kundernes fortjeneste

- Noget af det, jeg godt kan lide ved at være i Mariager, er, at byen er så lille og så vedkommende. Vi kender alle folk, deres familier og den historik, de hver især har med sig. Til jul er der rigtig mange, der kommer med hjemmebagte småkager til os, og det er da fantastisk, siger nuværende indehaver af Kirkepladsens Blomster, Anni Andersen. Foto: Pia Pagaard M. Madsen

Lokal blomsterbutik fejrede 100 års jubilæum: Det er kundernes fortjeneste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

1. maj fejrede Mariager, at der nu i 100 år har været blomsterhandel på Kirkebakken 2. Det er værd at fejre de gode historier i en tid, hvor der tales meget om, at detailhandlen er presset, siger indehaveren af Kirkepladsens Blomster.

Mariager: - Jeg har altid elsket den her butik. Og jeg har altid syntes, at det har været den fedeste butik i verden. Hvis det nogensinde skulle ske, at jeg ikke synes det længere, så skal jeg ikke være her mere.

Sådan siger indehaver af Kirkepladsens Blomster Anni Andersen om sin forretning, der i år kan fejre 100 års jubilæum.

Festlighederne fandt sted - tirsdag 1. maj - hvor Kirkepladsens Blomster i løbet af dagen bød sine mange kunder på kaffe, kage, musik og meget, meget mere.

Det er nemlig på alle måder værd at fejre, at der i 100 år har været drevet samme type butik i lokalerne på Kirkebakken 2 i Mariager, mener Anni Andersen.

- Jeg synes, det er stort. I en tid hvor man generelt taler meget om, at det kniber med detailhandlen, og hvor man mange steder kæmper med butiksdød, så er det efter min mening rigtig vigtigt, at vi sørger for at råbe op om alt det fantastiske, vi har. At vi sætter fokus på de gode historier og dem, som gider det store arbejde, det kræver at drive butik og være selvstændig i dag, siger hun.

I en tid hvor man generelt taler meget om, at det kniber med detailhandlen, og hvor man mange steder kæmper med butiksdød, så er det efter min mening rigtig vigtigt, at vi sørger for at råbe op om alt det fantastiske, vi har.
Anni Andersen, indehaver af Kirkepladsens Blomster
Om Kirkepladsens Blomster
Det gamle hus på Kirkebakken 2, hvor Kirkepladsens Blomster i dag har hjemme, kan dateres helt tilbage til 1600-tallet. På det tidspunkt var bygningen nemlig med på et kort af Peter Hansen Resen, der var manden bag Resens Atlas Danicus - en samling kobberstik af blandt andet byplaner og prospekter fra danske byer, slotte, herregårde og mindre landområder. Ifølge bogen "Mariager Klosters og Bys historie", der er skrevet af den tidligere byfoged H. C. Dahlerup i 1882, var huset på Resens tid benævnt som Klokkerens residens.Senere - i slutningen af 1700-tallet - blev ejendommen blevet beskrevet som bolig for toldembedsmænd og konsumptionsbetjente. De opkrævede told ved hver af byens i alt syv indfaldsveje, som helt frem til 1851 var afspærret med bomme. Den sydligste indfaldsvej, Sønderport, lå lige ved siden af bindingsværkshuset, som derfor var et ideelt sted at placere tolderne.

Siden da har der ifølge Lokalarkivet Mariagers optegnelser også været et rebslageri, et farveri og et gæstgiveri samt gartneri.

I 1912 blev ejendommen solgt til handelsgartner Hans Christian Volstedlund, som drev handelsgartneri med grøntsager frem til foråret 1918, hvor gartner Ludvig Nielsen Munthe overtog stedet.

Ludvig Nielsen Munthe byggede efter overtagelsen drivhuse til dyrkning af blandt andet tulipaner, og således opstod den blomstervirksomhed, som i dag - 100 år senere - fortsat har til huse på Kirkebakken 2.

Fra 1943 førte Ludvig Nielsen Munthes søn forretningen videre indtil 1950, hvor gartneri og butik blev overtaget af ægteparret Svend og Anine Jacobsen.

Svend og Anine Jacobsen drev virksomheden, indtil de i 1972 valgte at overdrage den til deres søn og svigerdatter John og Karen Margrethe Jacobsen. Herefter blev gartneriet nedlagt, og virksomheden fortsatte som blomsterforretning.

I 1988 startede Anni Andersen med at arbejde i forretningen, selv om hun endnu kun var en skolepige. Efterfølgende kom hun i lære på stedet, og efter en treårig afstikker til andre blomsterbutikker i Jylland vendte hun tilbage til Mariager. I 1999 blev Anni Andersen medindehaver af Kirkepladsens Blomster, og siden 2002 har hun drevet forretningen alene.
Sådan så bygningen, der i dag huser Kirkepladsens Blomster, ud for 100 år siden. Allerede dengang var de etageklippede lindetræer foran huset et af Mariagers markante blikfang. Foto: Lokalarkivet Mariager
Sådan så bygningen, der i dag huser Kirkepladsens Blomster, ud for 100 år siden. Allerede dengang var de etageklippede lindetræer foran huset et af Mariagers markante blikfang. Foto: Lokalarkivet Mariager

Fortjenesten er kundernes

Udover at være indehaver af Kirkepladsens Blomster er Anni Andersen også engageret i den lokale handelsstandsforening Mariager Handel. Og her tog de øvrige medlemmer godt imod blomsterhandlerens oplæg, da hun forslog, at hele handelsstandsforeningen tog del i festlighederne hos Kirkepladsens Blomster ved at arrangere en Open by Night for byens borgere.

- Jeg synes, vi har mange fantastiske kunder, som bakker op om Kirkepladsens Blomster. Det er jo ikke mig, der har æren for 100 års eksistens. Det er tværtimod dem, der har sørget for at købe blomster her på stedet gennem alle årene. Og det glæder mig, at resten af handelsstandsforeningen har valgt at bakke op om projektet ved at holde open by night. Det synes jeg er fedt, siger Anni Andersen.

I den tidligere byfoged H. C. Dahlerups bog
I den tidligere byfoged H. C. Dahlerups bog "Mariager Klosters og Bys historie" fra 1882 figurerer en tegning af Peter Hansen Resens kort fra klosterets tid. På kortet er et hus, der er aftegnet på stedet ved bækken, ifølge teksten benævnt som Klokkerens residens. Det er dette hus, der i dag er hjemsted for Kirkepladsens Blomster.

- Tænk at lave den sidste hilsen

Kirkepladsens Blomster har flere gange gennem årene formået at sætte sig selv på landkortet inden for blomsterkunsten.

Alene i Anni Andersens tid har det betydet, at Mariager-forretningen har stået for og leveret blomster til flere store arrangementer både i nærområdet og så langt væk som i København.

Det gælder blandt andet, da man var med til at pynte Københavns Domkirke med blomster i forbindelse med kronprins Frederik og kronprinsesse Marys bryllup i 2004.

Året efter - i 2005 - stod Anni Andersen for blomsterleveringen til finansmanden og milliardæren Alex Brask Thomsens begravelse. Den foregik både fra Overgaard Gods, som endnu ejes af familien, og fra Sankt Stefans Kirke på Nørrebro i København, hvor Alex Brask Thomsen voksede op som barn.

- Vi har haft rigtig mange store og spændende opgaver i forbindelse med især bryllupper. Og der er ingen tvivl om, at det er fedt at være med til at få tingene til at passe, så det bliver nøjagtig som eksempelvis brudeparrene har ønsket sig. Men noget af det største for mig er altså at få lov til at lave begravelsesbuketter, siger Anni Andersen.

- Tænk dig hvilken ære det er at få lov til at lave den sidste hilsen, som folk sender til deres kære. At lave en bårebuket, som gerne skulle afspejle det menneske, der skal siges farvel til. Dét synes jeg er stort, fastslår hun.

Lokal blomsterbutik fejrede 100 års jubilæum: Det er kundernes fortjeneste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce