Lokalt gymnasium udråbt som landets duks: Det vigtigste er, at vores elever stortrives

Det er ikke meget, eleverne på Mariagerfjord Gymnasium skulker deres skole for at blive hjemme og stene Netflix eller hænge ud med vennerne. Det viser en ny opgørelse fra Undervisningsministeriet. Arkivfoto

Lokalt gymnasium udråbt som landets duks: Det vigtigste er, at vores elever stortrives

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En ny opgørelse fra Undervisningsministeriet placerer Mariagerfjord Gymnasium i Hobro som en af de absolutte dukse, når det gælder om at holde fraværsprocenten på de gymnasielle uddannelser nede. I den tunge ende af skalaen ligger de lokale VUC-centre.

Mariagerfjord/Grenaa: Rektor på Mariagerfjord Gymnasium, Jette Engelbreth, kunne ikke undgå at trække på smilebåndet, da hun tirsdag morgen mødte ind på arbejde.

Årsagen er, at Undervisningsministeriet i en ny opgørelse over fraværet på de gymnasielle uddannelser, VUC og erhvervsskolerne i Danmark, har udråbt Mariagerfjord Gymnasium til at være den ultimative fraværsduks blandt de danske gymnasier.

Med en fraværsprocent på 5,9 i skoleåret 2017/2018 placerer gymnasiet i Hobro sig nemlig som det gymnasium, der er allerbedst til at sørge for at få sine elever til at møde op til undervisning. Ud af 211 uddannelsesinstitutioner er det således kun Erhvervsskolerne Aars og Syddansk Erhvervsskole Odense-Vejle, der formår at levere en lavere fraværsprocent i forhold til det samlede landsgennemsnit på 9,5 procent.

Alligevel tager Jette Engelbreth Undervisningsministeriets opgørelse med ophøjet ro.

- Det er selvfølgelig dejligt at få noget anerkendelse og få at vide fra offentlig side, at det ser godt ud. Men for os er det vigtigste, at vi har et lavt fravær, et lavt frafald, nogle okay karakterer og frem for alt nogle elever, der stortrives, siger hun og fastslår, at elevernes lave fravær ikke er en ny udvikling i Hobro.

Der kan være mange grunde til, at man har fravær. Nogle grunde kræver, at vi løfter pegefingeren og giver skriftlige advarsler, sætter eleverne på særlige vilkår eller tager SU fra dem. Men andre gange skyldes fraværet noget andet.
Jette Engelbreth, rektor
Fraværsprocenten på lokale uddannelsesinstitutioner
Undervisningsministeriet har opgjort fraværsprocenten på de gymnasielle uddannelser, voksenuddannelsescentrene og erhvervsskolerne i Danmark. Her kan du se, hvilken placering de lokale uddannelsessteder i Randers og de omkringliggende kommuner indtager på listen, samt hvilken fraværsprocent, de hver især har haft i løbet af skoleåret 2017/2018.3: Mariagerfjord Gymnasium: 5,9 procent

58: Randers Statsskole: 7,8 procent

85: Paderup Gymnasium: 8,5 procent

114: Favrskov Gymnasium: 9,1 procent

133 Tradium: 9,7 procent

140 Grenaa Gymnasium: 10,6 procent

188 Randers HF og VUC: 18,4 procent

206: VUC Djursland: 22,7 procent

Kilde: Undervisningsministeriet

Alternative greb i brug

Jette Engelbreth fortæller, at Mariagerfjord Gymnasium allerede for seks år siden valgte at iværksætte en forsømmelsespolitik, som både indebærer sanktioner og støtte til de elever, der forsømmer deres skolegang.

- Der kan være mange grunde til, at man har fravær. Nogle grunde kræver, at vi løfter pegefingeren og giver skriftlige advarsler, sætter eleverne på særlige vilkår eller tager SU fra dem. Men andre gange skyldes fraværet noget andet. Det kan eksempelvis være sociale eller psykiske problemer, som kræver en anden indsats for at få den enkelte elev tilbage på ret kurs, siger rektoren.

Hun fortæller desuden, at Mariagerfjord Gymnasium på baggrund af sin forsømmelsespolitik har valgt at ansætte en socialpædagog, hvis vigtigste opgave er at støtte de uddannelsesparate studerende, som af forskellige grunde har det svært i livet. En ordning, som gymnasiet i Hobro efter eget udsagn er det eneste i Danmark, der tilbyder.

- Hendes opgave kan i princippet bestå i noget så banalt som at ringe eller sende en påmindelses-sms til eleven, der har svært ved at komme op om morgenen. Men hun er også god til at håndtere diagnosticerede unge og konflikter i en klasse, siger Jette Engelbreth.

VUC med svær målgruppe

I den tunge ende af skalaen ligger stort set alle voksenuddannelsescentre (VUC) i Danmark.

Ifølge Undervisningsministeriets opgørelse har 23 ud af landets 24 VUC-institutioner et gennemsnitligt fravær på mere end 15 procent. Det gør sig blandt andet gældende for både Randers HF og VUC Djursland, i Grenaa og Hornslet.

Ifølge VUC Djurslands forstander, Lars Østergaard, skyldes de høje fraværssatser på VUC-institutionerne primært, at man her arbejder med en helt anden målgruppe end de almene gymnasier og erhvervsskoler.

- Mange af vores kursister har ikke været vant til at gå i skole eller er tidligere sprunget fra andre uddannelser. Nogle har svært ved at sidde stille. Og nogle er enlige småbørnsforældre, der kæmper med syge børn. Ens for de fleste er, at de har fået nogle stød i livet, og derfor kræver det en stor indsats fra vores side at hjælpe dem videre, siger han.

Lars Østergaard påpeger desuden, at de første to måneder af et skoleår på VUC-institutionerne ofte er præget af langt højere fraværsprocenter end dem, der gør sig gældende for resten af året. Derfor ville det efter hans mening give et mere retvisende billede, hvis man i opgørelser over fraværet på VUC-uddannelserne så bort fra disse måneder.

- I de første to måneder sker der sædvanligvis en ret stor udskilning af kursister, som af den ene eller anden grund beslutter at forlade os. Det fravær, de står for indtil da, kommer til at smitte negativt af på det samlede fravær for de kursister, som rent faktisk gør skoleåret færdig. Og det, synes jeg, er synd, siger han.

Lokalt gymnasium udråbt som landets duks: Det vigtigste er, at vores elever stortrives

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce