Mariagerfjord sender 166 spareforslag i høring: Mange små bække skal fylde budgetunderskuddets å

Borgmester i Mariagerfjord Kommune Mogens Jespersen præsenterede tirsdag rammerne for det budgetmateriale, der nu er blevet sendt i offentlig høring indtil 10. september klokken 10.00. Foto: Pia Pagaard M. Madsen

Mariagerfjord sender 166 spareforslag i høring: Mange små bække skal fylde budgetunderskuddets å

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Både udsatte børn og unge, børnefamilierne, de ældre og kulturen står til at blive ramt, når Mariagerfjord Kommunes politikere skal finde besparelser for 123 millioner kroner for at få budget 2019 til at gå op.

Mariagerfjord: Forhøjet forældrebetaling til SFO. Besparelser på specialundervisningen. Afskaffelse af klippekortordningen for hjemmeboende ældre. Reduceret åbningstid i plejehjemmenes dagcentre og på Borgerservice. Og en nedlæggelse af Himmerlands Teater i Hobro.

Det er mildest talt ikke hyggelæsning, man får, når man bladrer gennem det 72 sider lange budgetmateriale, som mandag blev præsenteret af direktionen i Mariagerfjord Kommune og sendt i offentlig høring.

I alt indeholder budgetmaterialet 166 forslag, som tilsammen kan indbringe besparelser for 120,2 millioner kroner ud af de 123 millioner kroner, der lige nu mangler i det kommunale budget for 2019. Ved fremlæggelsen af de mange forslag understregede borgmester Mogens Jespersen (V), at intet er besluttet endnu.

- Jeg har ingen mening om de forskellige punkter, så længe de er i høring. Folk skal have lov til at komme med deres høringssvar og forslag til alternative besparelser, inden jeg begynder at tage stilling til noget som helst. Jeg vil gerne slå fast, at alle i byrådet gerne ville have været fri for 165 af de 166 forslag, som vi nu har lagt frem, fastslog borgmesteren på pressemødet.

Jeg vil bare sige, at det her er de bedste af de dårlige forslag, der er kommet ind. Og så kan folk selv gætte sig til, hvor dårlige de andre forslag må have været.
Mogens Jespersen, borgmester

De bedste af de dårlige

De 166 besparelsesforslag er blevet udvalgt efter en proces, hvor først de stående udvalg, dernæst byrådet og til sidst forhandlingsudvalget i Mariagerfjord Kommune har taget stilling til en lang række indkomne besparelsesforslag fra forvaltningen.

Undervejs i processen er der løbende blevet siet forslag til budgetbesparelser fra, og ifølge Amtsavisens oplysninger blev der så sent som ved sidste uges budgettemamøde siet godt 10 besparelsesforslag fra, fordi de 29 byrådspolitikere ikke kunne se sig selv i dem.

Mogens Jespersen vil dog ikke fortælle, hvilke forslag man har valgt at se bort fra.

- Jeg vil bare sige, at det her er de bedste af de dårlige forslag, der er kommet ind. Og så kan folk selv gætte sig til, hvor dårlige de andre forslag må have været, siger han.

Grønthøster eller skattestigning

Det er næppe sandsynligt, at der vil blive politisk opbakning til alle 166 forslag, som er en del af sparekataloget.

Derfor vil politikerne i Mariagerfjord Kommune på et tidspunkt komme til at diskutere, hvorvidt man vil bruge grønthøstermetoden til at hente de besparelser, der stadig mangler at blive hentet hjem.

Alternativt kan politikerne vælge at skrue på andre håndtag såsom skattestigninger, stigninger i grundskyldpromillen samt udsættelse, reduktion eller aflysning af planlagte anlægsprojekter i kommunen.

Indtil videre er den lange stribe besparelsesforslag nu blevet lagt ud på kommunens hjemmeside. Fristen for borgere, der vil gøre indsigelse over for et eller flere af spareforslagene, udløber mandag 10. september klokken 10.

Desuden er alle borgere i Mariagerfjord Kommune inviteret til møde i Hobro Idrætscenter tirsdag 4. september klokken 19. Her kan de høre meget mere om de mange besparelsesforslag.

Mariagerfjord sender 166 spareforslag i høring: Mange små bække skal fylde budgetunderskuddets å

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce