Ny café vægter social kontakt højere end hurtig betjening

I snart tre måneder har sociolog Sofie Saabye Bach (th) og køkkenchef Pernille Schmidt arbejdet frem mod Café På Banens store åbningsdag. Nu mangler de bare nogle kunder, som de sammen med stedets visiterede medarbejdere kan komme til at betjene. Foto: Pia Pagaard M. Madsen

Ny café vægter social kontakt højere end hurtig betjening

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

2018 bliver året, hvor togpendlere og andet godtfolk igen kan få mulighed for at nyde en kop kaffe, en sandwich eller andet godt på banegården i Hobro. I morgen åbner nemlig en helt særlig café på stedet.

Hobro: Hobro Banegård har været et af de helt store knudepunkter for den jule- og nytårstrafik, der i de seneste uger er gået til og fra Mariagerfjord Kommune. Men også inde bag murene på den gamle banegårdsbygning har der været travlt.

De sidste detaljer skal nemlig være helt på plads, inden dørene til Hobros nyeste café bliver slået op i morgen onsdag 3. januar.

Elektrikere, tømrere, pedeller og andre håndværkere har i efterhånden flere måneder hastet rundt i den del af banegårdsbygningen, som indtil 2013 husede en DSB-kiosk. De har haft til opgave at sørge for at få styr på el-installationer, wifi-opkobling, køkkenudstyr, borde, stole og lamper. Men som det så ofte er med den slags, så har tingene taget lidt længere tid, end nogen indledningsvis havde forventet.

- Vi har haft virkelig, virkelig travlt. Egentlig var det meningen, at vi ville åbne i midten af december, men vores tidsplan blev ved med at skride, fordi vi hele tiden stødte på uforudsete forhindringer og ting, der ikke virkede, lyder det fra sociolog Sofie Saabye Bach.

Sammen med køkkenchef Pernille Schmidt danner hun den duo, som får ansvaret for caféens daglige virke.

Vi ved, at vi kommer til at møde nogle af de kunder, der ikke nødvendigvis har forståelsen for, at der er tale om et socialøkonomisk projekt, hvor der er fokus på noget andet end hurtig service.
Sofie Saabye Bach
Om socialøkonomisk virksomhed
En socialøkonomisk virksomhed er ifølge den danske regerings definition: "En privat virksomhed, der driver erhverv med det formål - gennem sit virke og indtjening - at fremme særlige sociale og samfundsgavnlige formål".Nogle socialøkonomiske virksomheder bruger overskuddet til at skabe beskæftigelse for udsatte, mens andre finder svar på udfordringer indenfor miljø og sundhed.

Socialøkonomiske virksomheder opererer i krydsfeltet mellem den offentlige sektor, den private sektor og civilsamfundet. Socialøkonomiske virksomheder adskiller sig på den ene side fra andre private virksomheder ved, at deres primære formål og drivkraft er at skabe positiv social forandring. På den anden side adskiller de sig fra eksempelvis frivillige organisationer, fordi de primært anvender forretningsmæssige metoder til at opnå denne forandring.
Kort før jul var alt kaos i køkkenet på Café På Banen. Her står caféens nye køkkenchef Pernille Schmidt sammen med elektrikeren og diskuterer indkøbet af et brugt fryseskab, der tilsyneladende ikke virker. Siden er der dog kommet anderledes styr på tingene. Foto: Pia Pagaard M. Madsen
Kort før jul var alt kaos i køkkenet på Café På Banen. Her står caféens nye køkkenchef Pernille Schmidt sammen med elektrikeren og diskuterer indkøbet af et brugt fryseskab, der tilsyneladende ikke virker. Siden er der dog kommet anderledes styr på tingene. Foto: Pia Pagaard M. Madsen

Et tilbud for udsatte unge

At det er en sociolog, der er med i spidsen af foretagendet indikerer, at caféen, der har fået navnet "Café På Banen", ikke er en café som de fleste.

Den vil nemlig blive drevet som en socialøkonomisk virksomhed, der har til formål at hjælpe socialt udsatte, unge voksne med at finde en vej ind på arbejdsmarkedet. Det fortæller Carsten Bredahl, der er direktør i den socialpædagogiske institution Fonden Hedehuset, som står bag caféprojektet.

- Vores plan er at kombinere det daglige arbejde med en social-, uddannelses- og beskæftigelsesrettet indsats, så de visiterede medarbejdere, vi får tilknyttet, kommer til at gå fra at være udsatte borgere til at være ansatte medarbejdere, siger han.

Det er her i den flotte gamle banegårdsbygning på Stationsvej i Hobro, at Fonden Hedehuset åbner dørene for sit nye tiltag Café På Banen onsdag 3. januar. Arkivfoto
Det er her i den flotte gamle banegårdsbygning på Stationsvej i Hobro, at Fonden Hedehuset åbner dørene for sit nye tiltag Café På Banen onsdag 3. januar. Arkivfoto

Laver plads til 24

Det er ikke første gang, at Fonden Hedehuset giver sig i kast med at drive socialøkonomisk virksomhed.

I sommer åbnede institutionen forretningen Harlekin Butik & Café i Mariager. Den café bygger på de samme grundprincipper som det bliver tilfældet for Café På Banen. Men i modsætning til butikken i Mariager forventer Fonden Hedehuset at kundegrundlaget er en del større på Café På Banen, og derfor vil der også blive mulighed for at hjælpe endnu flere unge ind på arbejdsmarkedet, lyder det fra Carsten Bredahl.

- Vores målsætning er at lave plads til 24 visiterede medarbejdere fra jobcentret i løbet af en arbejdsdag. Det betyder, at vi vil kunne komme til at hjælpe en ret stor del af de borgere i Mariagerfjord Kommune, der befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet, siger Fonden Hedehusets direktør og peger på, at ordningen - fordi der er tale om en socialøkonomisk virksomhed, hvor en væsentlig del af omsætningen kommer fra salg i caféen - vil gøre det muligt at holde udgifterne til de kommunale indsatser nede.

- Der er tale om en win-win-løsning i ren socialøkonomisk forstand, fastslår han.

Pionerånd og social kontakt

Også Sofie Saabye Bach er begejstret over det nye projekt i Hobro. Hun har tidligere været tilknyttet et lignende projekt i Brønderslev - nemlig Café Kox, der er en socialøkonomisk virksomhed under AOF Vendsyssel, og hun ser frem til at udfordre de udsatte unge voksne i Mariagerfjord gennem daglige arbejdsopgaver inden for køkken og cafédrift.

- Der ligger en form for pionérånd bag det her projekt. Vi befinder os jo i et grænsefelt mellem eksisterende sektorer, hvor vi driver forretning på lige vilkår med andre i den private sektor - men samtidig har en social profil, der skal søge at udvide arbejdsmarkedet, så der også kan blive plads til dem, der står udenfor, siger hun.

Derfor bliver én af de helt store udfordringer for Sofie Saabye Bach og køkkenchef Pernille Schmidt også at forklare de fremtidige kunder, at et besøg i Café På Banen ikke bare handler om at få en hurtig kaffe til togturen.

Det handler tværtimod om social kontakt og om at give de unge voksne det skub, der skal til for at få dem helt ind på arbejdsmarkedet. Også selv om det måske betyder, at det tager lidt længere tid at få den bestilte café latte langet over disken eller serveret ved bordet.

- Vi ved, at vi kommer til at møde nogle af de kunder, der ikke nødvendigvis har forståelsen for, at der er tale om et socialøkonomisk projekt, hvor der er fokus på noget andet end hurtig service. Men i sådanne situationer bliver det min og Pernilles opgave at træde ind og tage den diskussion med kunderne. Den slags skal vores medarbejdere ikke også kæmpe med, fastslår hun.

DSB Ejendomme ser potentiale

Opstarten af Café På Banen er sket i et samarbejde med DSB Ejendomme, som ejer banegårdsbygningen, som Fonden Hedehuset har lejet sig ind i. Og her er man også positivt stemt over for det nye caféprojekt.

- Hobro Banegård har stået tom, siden vi lukkede kiosken i 2013, og det er derfor glædeligt, at Café På Banen nu åbner og kan tilbyde vores togpassagerer og byens borgere en kop kaffe og en sandwich. Det kommer til at skabe liv og aktivitet for alle, der har deres gang på stationen, siger underdirektør i DSB Ejendomme Jes Transbøl, der ser mange muligheder, hvis det nye projekt bliver en succes.

- Jeg synes, at Café På Banen er et interessant initiativ, og det lægger sig godt op ad de tanker, vi gør os omkring udlejning af vores tomme og halvtomme stationer. Det gør det blandt andet, fordi de har et bredt funderet samarbejde med lokale aktører, og hvis det får succes, kan jeg godt se muligheder for at udvide samarbejdet til andre af vores stationer, siger han.

Også Fonden Hedehuset ser det som en mulighed at starte lignende projekter på andre af DSBs stationer, hvis Café På Banen bliver en succes i Hobro.

Ny café vægter social kontakt højere end hurtig betjening

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce