RV: Vi har brug for en ny retning for Mariagerfjord

Radikale Venstres spidskandidat Casper Hedegaard vil gerne gøre tingene anderledes i Mariagerfjord, end det er tilfældet i dag. Efter hans mening har de nuværende byrådspolitikere nemlig ikke formået at løse de udfordringer, som præger kommunen. Foto: Pia Pagaard M. Madsen

RV: Vi har brug for en ny retning for Mariagerfjord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Man er nødt til at forholde sig til, at der er en uenighed i kommunen om, hvorvidt nogle får mere end andre. Det mener borgmester- og spidskandidat Casper Hedegaard fra Radikale Venstre, som vil tænke den kommunale struktur helt anderledes end i dag.

Norup: Efter ni års ophold i storbyer som London, Aarhus, København og Paris er Hadsund-drengen Casper Hedegaard vendt hjem til sin barndoms by. Målet er at bringe hjemegnen tilbage på ret køl, lyder meldingen fra den 31-årige borgmester- og spidskandidat for Radikale Venstre.

- Der skal ske noget nyt. Vi skal ud af det dødvande, som har præget Mariagerfjord i flere år. Og når man som jeg føler, at man har noget at byde ind med, så synes jeg, at man har en grundlæggende forpligtelse til at stå på mål for det og sige: "Det kan vi gøre bedre", siger han om beslutningen om at flytte hjem til Hadsund.

Randers Amtsavis' udsendte møder Casper Hedegaard på legepladsen ved Vindblæs Friskole i Norup. Det er her, han i sin tid startede som elev i første klasse, og dermed også her, han startede den dannelsesrejse, der har gjort ham til den mand, han er i dag.

- Der var en frihed til at gøre rigtig mange ting, og det gav os elever enormt meget selvværd. Vi spiste tissemyrer og havde generelt enormt meget fokus på udeliv, musik og alle mulige andre ting, som ikke kun havde med det faglige at gøre, siger han.

Men fortidens gode oplevelser kan ikke overskygge de dystre udsigter, som ifølge Casper Hedegaard gør sig gældende i Mariagerfjord Kommune i øjeblikket.

Man tror, at man med de samme politikker kan ændre tingenes tilstand. Men det kan ikke lade sig gøre. Derfor er vi nødt til at få ambitionsniveauet op, og vi bliver nødt til at genoverveje, om det giver mening, at det kun er Hobro, der skal være trækplasteret i Mariagerfjord.
Casper Hedegaard, borgmesterkandidat (R)

Fraflytningen skal stoppes

Der er ifølge spidskandidaten fra Radikale Venstre op til flere kommunale problemstillinger, som ikke er løst godt nok i forhold til, hvad man kunne forvente.

Et af problemerne er, at der ikke er kommet tilstrækkelig gang i kommunens økonomi. En anden er, at befolkningstallet fortsat falder, samt at de, der bor i kommunen, bliver stadig ældre.

- Når vi kigger rundt på andre sammenlignelige kommuner, så er vi den kommune, der markant hurtigst bliver ældre. Hvert år bliver vi i gennemsnit mellem tre og fire måneder ældre, mens man eksempelvis i Rebild har en markant lavere gennemsnitsalder, som ovenikøbet falder. Den udvikling er vi nødt til at få gjort noget ved, konstaterer Casper Hedegaard.

Han anerkender, at Mariagerfjord Kommune har gjort op til flere tiltag for at lokke flere borgere til. Men den radikale politiker kan bare konstatere, at det endnu ikke er lykkedes at knække den nedadgående kurve.

- Man tror, at man med de samme politikker kan ændre tingenes tilstand. Men det kan ikke lade sig gøre. Derfor er vi nødt til at få ambitionsniveauet op, og vi bliver nødt til at genoverveje, om det giver mening, at det kun er Hobro, der skal være trækplasteret i Mariagerfjord, siger Casper Hedegaard, der drømmer om etableringen af en gymnasial ungdomsuddannelse i Hadsund, som også kan være med til at trække borgere til kommunen.

- Vi skal tage følelsen seriøst

I det hele taget savner den radikale spidskandidat en ny struktur i kommunen. En struktur, der i højere grad tager højde for, at Mariagerfjord består af fire sammenlagte kommuner, der bærer hver deres kultur med sig. For det mener han ikke, at man har formået at gøre hidtil.

- En af de ting, jeg har bidt særligt mærke i, er, at der er rigtig mange borgere, der føler, at hele gildet går til Hobro. Virkeligheden er nok sådan, at der ikke er nogen områder i kommunen, der får mere end andre. Men derfor er man da stadig nødt til at have respekt for og forholde sig til, at det er den følelse, folk har, siger han.

Som et løsningsforslag vil Casper Hedegaard derfor indføre i alt otte lokalråd i Mariagerfjord Kommune.

Hvert lokalråd skal bestå af folkevalgte borgere, som på nogle ganske få punkter skal have mulighed for at råde over en del af de penge, de selv indbetaler til kommunekassen. Det gælder eksempelvis kultur.

Tanken er, at borgerne i de otte lokalråd helt selv kan få lov til at bestemme, om de vil bruge deres tildelte pulje penge på en madfestival, et havnebad eller noget helt tredje. Det vigtigste er, at borgerne føler, at de rent faktisk får mere end bare servicen ud at betale skat i kommunen, forklarer Casper Hedegaard.

- Jeg tror, lokalrådene vil være med til at skabe lokal vækst. Når der sker mere lokalt, og det bliver nemmere for borgerne at tage initiativ til ting, så skaber det en gejst. Og den gejst vil skabe tilflytning, vurderer han.

Den hellige treenighed

Rent politisk har Casper Hedegaard overordnet set tre områder, han ikke kunne drømme om at spare penge på for at finde penge til de investeringer, han anser for at være nødvendige for at få Mariagerfjord Kommune tilbage på ret kurs. De tre områder er infrastrukturen, det er børn, unge og uddannelse, og det er kulturen.

- De tre områder er hellige for mig. Men derudover er alt andet sådan set til forhandling, siger Casper Hedegaard, som dermed er komplet uenig med flere af de øvrige spidskandidater om, at kultur er et af de steder, hvor man bør kunne spare nogle penge i fremtiden.

- Den indstilling forstår jeg slet, slet ikke. Kulturen er jo netop det, der gør Mariagerfjord til et rart sted at være. At vi har nogle ting og gør noget sammen, og at der er liv rundt om i kommunen. Når folk kigger efter et sted at bo, så kigger de da også efter, hvilke muligheder lokalområdet tilbyder, når de får fri fra arbejde. Og hvis der ingen kultur er i Mariagerfjord, så vælger de i da hvert fald ikke at bo hos os, siger Casper Hedegaard. 

Branding er intet værd

I stedet peger han blandt andet på Mariagerfjord Erhvervsråd og brandinggruppen Noget for Livet, som nogle af de steder, hvor kommunen - efter hans mening - med fordel kunne spare en del penge.

- Vi bruger over tre millioner kroner om året på at finansiere et i princippet privat foretagende som Erhvervsrådet. Men giver de tre millioner kroner pengene igen, når vi også har en erhvervsservice i kommunen? Og skal vi virkelig bruge penge på at markedsføre kommunen udadtil? Det mener jeg ikke. De penge burde vi hellere bruge på at skabe bedre rammer for vores børn. Hvis vi skal have folk til at flytte hertil, så skal vi give den en god skole - ikke en god annonce, fastslår han.

RV: Vi har brug for en ny retning for Mariagerfjord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce