Rådhusdebat tæt på en afslutning: Udvalgsflertal vil bevare lokale rådhuse

Mariagerfjord Kommunes borgmester, Mogens Jespersen (V) har sammen med syv af de øvrige otte medlemmer af kommunens økonomiudvalg valgt at indstille til byrådet, at man dropper en sammenlægning af alle kommunens rådhusfunktioner i ét hus. Kun Jens-Henrik Kirk fra Konservative vil noget andet end flertallet. Arkivfoto: Pia Pagaard M. Madsen

Rådhusdebat tæt på en afslutning: Udvalgsflertal vil bevare lokale rådhuse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et flertal i Mariagerfjord Kommunes økonomiudvalg vil ikke være med til at bygge ét stort rådhus, som kan rumme hele den kommunale administration. De lokale arbejdspladser i hovedbyerne er vigtigere end en optimering af det faglige miljø, lyder argumentet.

Mariagerfjord: Diskussionen har efterhånden ulmet længe.

Men nu behøver de 142 medarbejdere, som i dag har deres faste gang i rådhusbygningen på Fjordgade i Mariager, ikke længere at spekulere på, om deres arbejdsplads flytter inden for de næste år.

For det gør den ikke. Og det gør den heller ikke for medarbejderne i hverken Hadsund eller Arden.

Sådan lyder meldingen fra borgmester Mogens Jespersen (V), efter et flertal i økonomiudvalget i Mariagerfjord Kommune i denne uge er nået til enighed om, hvordan kommunens rådhusstruktur skal se ud i fremtiden.

- Vi indstiller til byrådet, at vi bevarer rådhuset i Mariager, Arden og Hadsund. Derudover nedsætter vi en gruppe, der skal kigge på, hvad vi kan gøre for at samle de mange adresser, vi efterhånden råder over i Hobro. Det ser ud til, at vi - hvis vi lægger driften sammen på de bygninger, vi ejer, og de huslejer, vi betaler, i Hobro i dag - faktisk kan gå ud og bygge noget nyt for de samme penge. Måske i sammenhæng med et sundhedshus eller kulturhus, siger han.

Hvis vi eksempelvis lukkede rådhuset i Arden, så ville byen skulle sige farvel til 90 arbejdspladser, som den aldrig får igen. Derfor vil vi hellere bevare de tre rådhuse, og så se på, hvad vi kan gøre med de mange adresser, vi har i Hobro.
Mogens Jespersen, borgmester
Kommunens adresser og medarbejdere
Mariagerfjord Kommune ejer i dag otte rådhusbygninger, som benyttes af administrationsmedarbejdere rundt om i kommunen. Her er fordelingen over, hvor mange medarbejdere, der er tilknyttet hver adresse.Fjordgade, Mariager: 142 medarbejdere på 3.005 kvadratmeter.

Himmerlandsgade, Hadsund: 123 medarbejdere på 3.721 kvadratmeter.

Østergade 21 og 22, Arden: 74 medarbejdere på 212 og 1.624 kvadratmeter.

Korsgade, Hobro: 123 medarbejdere på 2.782 kvadratmeter.

Vestergade, Hobro: 20 medarbejdere på 508 kvadratmeter.

Ndr. Kajgade, Hobro: 27 medarbejdere på 1.031 kvadratmeter.

Rørholmsgade Hobro: 18 medarbejdere på 490 kvadratmeter.

I alt: 527 medarbejdere på 13.373 kvadratmeter.

Kilde: Mariagerfjord Kommune

- Spild af penge

Debatten omkring rådhusstrukturen i Mariagerfjord Kommune har været oppe at vende flere gange siden kommunesammenlægningen i 2007.

I forbindelse med valgkampen i efteråret 2017 blussede den så op igen, da Det Konservative Folkepartis daværende byrådskandidat og nuværende byrådsmedlem, Jens-Henrik Kirk, argumenterede for, at man kunne spare millioner af kroner ved at lægge de mange rådhusbygninger sammen i ét nybygget rådhus på et vilkårligt sted i kommunen.

- Vi synes, det er spild af penge, at kommunens medarbejdere sidder og arbejder på kontorer rundt om i gamle rådhuse og skal køre langt for at komme til møder. I stedet skal de sidde i ét hus, hvor de kan dele den viden, de ligger inde med, sagde Jens-Henrik Kirk allerede dengang her i avisen.

Efter kommunalvalget lykkedes det desuden den konservative enmandshær at få indskrevet i budgetaftalen for i år, at byrådet senest med udgangen af første kvartal i 2019 skulle tage stilling til, om den hidtidige rådhusstruktur med forvaltninger og funktioner rundt om på de tidligere rådhuse i kommunens hovedbyer skal fortsætte eller ej.

Men så gik den altså heller ikke længere.

Nyt rådhus kræver 300 mio. kr.

Otte ud af økonomiudvalgets ni medlemmer indstiller til det samlede byråd, at man dropper tanken om at lade ét stort, nybygget rådhusbyggeri stå i stedet for de mange små administrationsafdelinger, som i dag er rundt om i kommunen.

Ifølge Mogens Jespersen er der flere årsager til den beslutning.

Først og fremmest er der det økonomiske aspekt at tage højde for. Hvis Mariagerfjord Kommune skulle ønske at bygge et nyt rådhus til 155 millioner kroner, så ville det nemlig kræve at man fandt det dobbelte, fordi en kommune som udgangspunkt skal deponere, hvad der svarer til byggesummen. Og eftersom Mariagerfjord Kommune ikke ligger inde med 300 millioner kroner på kistebunden, ville det være nødvendigt at få en dispensation fra Økonomi- og Indenrigsministeriet til at låne pengene.

- Dét i sig selv er jo besværlig nok. Men derudover er der mange, som er bekymrede for konsekvenserne af rådhuslukninger, siger Mogens Jespersen og uddyber:

- Hvis vi eksempelvis lukkede rådhuset i Arden, så ville byen skulle sige farvel til 90 arbejdspladser, som den aldrig får igen. Derfor vil vi hellere bevare de tre rådhuse, og så se på, hvad vi kan gøre med de mange adresser, vi har i Hobro.

Fagligheden betaler prisen

Som det eneste medlem af økonomiudvalget ønsker Konservatives Jens-Henrik Kirk fortsat at etablere et nyt, stort rådhus til hele kommunens administration.

Et af hans vigtigste argumenter for samlingen af kommunens mange afdelinger er, at det faglige miljø i den kommunale administration efter hans mening vil blive løftet markant.

Og den betragtning er Mogens Jespersen sådan set ikke uenig i.

- Jeg er fuldstændig enig i, at det faglige miljø vil blive meget bedre, hvis vi samler det hele ét sted. Men økonomien og de lokale hensyn vejer altså mere hos mig, siger borgmesteren, som gerne indrømmer, at han ikke ville være helt så afvisende for en samlet rådhusløsning, hvis kommunens økonomi havde været til det.

Det forventes, at et flertal i byrådet i næste uge bliver enige om at bakke op om flertalsindstillingen fra økonomiudvalget.

Med beslutningen følger en bevilling på 1.000.000 kroner fra kommunekassen, som skal bruges på en analyse af de eksisterende rammer i forhold til optimering af fagenheder og medarbejdernes placering i bygningerne i Hobro samt en undersøgelse af mulighederne for en sammenlægning af de mange kommunale kontorer.

Rådhusdebat tæt på en afslutning: Udvalgsflertal vil bevare lokale rådhuse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce