Renovering af vartegn inden for rækkevidde

Den røde kran er et vartegn for Mariager, og Slots- og Kulturstyrelsen har vurderet den til at have kulturhistoriske og miljømæssige kvaliteter og være identitetsbærende for både Mariager Fjord og byen. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Renovering af vartegn inden for rækkevidde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den gamle kran på havnen i Mariager trænger til en renovering, og Havnens Venner, der er initiativtagere bag projektet, glæder sig over, at den lille million, som det koster, næsten er skaffet.

Mariager: Selv om man ikke er kendt i byen, så kan man ikke undgå at bemærke den, når man kører ned til havnen. Den gamle, røde svingkran, der knejser på havneområdet, og som er et af byens vartegn.

Kranen blev anlagt i 1930 og har altså snart 90 år på bagen, og årene er ikke gået ubemærket hen over den gamle læsse- og lossekran. Malingen skaller, betonen har set bedre dage, og metallet er rustet flere steder.

Gennem årene er kranen blevet plejet og vedligeholdt af foreningen Havnens Venner, men det er over ti år siden, at den sidst gennemgik en omfattende renovering, og nu er det ved at være tid til, at kranen får endnu en ansigtsløftning. Og denne gang en kosmetisk omgang af de lidt større.

Det er især stålkonstruktionen, der trænger, men også betonen og kranhuset kunne bruge en kærlig hånd, og det giver mening at lave det hele i en omgang, når man har stilladset oppe.

Havnens Venner har i flere år været opmærksom på, at der skulle en større renovering til, og derfor har foreningen siden 2014 været i gang med at skaffe de nødvendige midler. Og nu kan den bryste sig af, at det snart er lykkedes at skaffe de 800.000 kroner, som renoveringen er berammet til.

Leif Høgh, formand for Havnens Venner, glæder sig over, at der snart er rejst de 800.000 kroner, som renoveringen af den gamle kran koster. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Leif Høgh, formand for Havnens Venner, glæder sig over, at der snart er rejst de 800.000 kroner, som renoveringen af den gamle kran koster. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Kulturhistorisk kran

Formand for Havnens Venner, Leif Høgh, er naturligvis glad for, at målet snart er nået.

- I 2013 stod kranen nymalet, men allerede dengang vidste vi, at der skulle laves en større renovering, så vi gik i gang med at skitsere projektet, siger Leif Høgh.

I 2014 smed Havnens Venner et brev i alle postkasser i Mariager og skaffede 150 nye medlemmer til foreningen, og med en egenkapital på 170.000 kroner har foreningen også selv kunnet lægge en pæn portion af pengene.

De resterende penge er skaffet via forskellige fonde og ikke mindst via støtte fra Slots- og Kulturstyrelsen. Den har givet tilsagn om støtte på hele 400.000 kroner - en støtte, der begrundes med kranens status og betydning for Mariager.

Styrelsen skriver blandt andet, at kranen besidder kulturhistoriske og miljømæssige kvaliteter og er identitetsbærende for både Mariager Fjord og byen.

Støttekroner fra Real Dania

Men pengene til renoveringen er ikke kun kommet fra Slots- og Kulturstyrelsen - der har også været stor lokal opbakning til projektet.

Sparekassen Hobro-Fonden har givet tilsagn om 50.000 kroner, Mariagerfjord Kommune har givet samme beløb, og Sparekassen Vendsyssel har bidraget med 10.000 kroner. Derudover er der givet tilsagn om 100.000 kroner fra ELRO-Fonden.

Lige nu mangler der kun 100.000 kroner for at nå målet om de 800.000 kroner, og Leif Høgh kan fortælle, at de sidste penge mere eller mindre er i hus.

- Vi er i forhandling med Real Dania, og de er positive overfor projektet, siger Leif Høgh og fortsætter.

- For dem er det ikke så meget beløbets størrelse, det handler om, men de vil være sikre på, at der også kommer nogle indtægter, så vi ikke står om ti år og beder om penge igen, siger han.

Og foreningens indtægter er blevet beskrevet for Real Dania.

- Vi har gennem årene tjent små 300.000 kroner på loppemarkedsopgaver, og vi har overtaget halvdelen af transformer-huset på havnen, hvor vi også har drevet butik, siger Leif Høgh og fortsætter.

- Vi havde en ældre dame til at drive butik med lopper, men hun er desværre død, så vi er på udkig efter en ny, der kan overtage det, siger han.

Renoveringsarbejdet forventes at begynde i foråret 2019, så kranen står færdig og flot, inden turistsæsonen begynder igen.

Renovering af vartegn inden for rækkevidde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce