Rosenhave sættes på verdenskortet

Rosenhaven i Mariager havde kongeligt besøg sidste sommer, og til sommer står den på internationalt besøg med gæster fra blandt andet USA, Kina og Australien. Foto: Lars Rasborg

Rosenhave sættes på verdenskortet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Til sommer får rosenhaven i Mariager internationalt besøg, når gæster fra hele verden besøger det unikke rosarium i forbindelse med det internationale rosenkonvent i København.

Mariager: Kina, New Zealand og Chile. Gæsterne kommer til sommer langvejs fra for at besøge den smukke rosenhave i Mariager. Det sker i forbindelses med "The 18th World Rose Convention", en kongres for rosenelskere, der for første gang afholdes i Skandinavien, nærmere bestemt København.

Konventet, der har kronprinsesse Mary som protektor, løber af stablen fra 28. juni til 4. juli, men både før og efter arrangeres der rosenture ud i det danske land.

Indtil videre er 75 rosenentusiaster tilmeldt besøget i rosenhaven i Mariager, men der forventes at komme flere. Og gæsterne kommer fra hele verden.

- Hovedvægten af deltagerne i rosenkonventet kommer fra USA, men der kommer også folk fra Australien, Argentina og Uruguay, siger Inger Schierning, der er præsident for Det Danske Rosenselskab.

Rosenkonventet afholdes hvert tredje år, og Inger Schierning var med til at skaffe værtskabet til Danmark tilbage i 2012 i kamp med Kina. Temaet for årets konvent er "Et eventyr af roser" - et navn, der skal lede de udenlandske gæsters tanker hen på H.C. Andersen.

Et unikt rosarium

En af de ting, der gør rosenhaven i Mariager særlig interessant for rosenelskere, er, at det er et rosarium, hvilket betyder, at haven er bygget op efter bestemte principper og kriterier, så roserne vises i en historisk og sortsmæssig sammenhæng, og der er skiltning med information om roserne ved alle arter.

- Det, man har i Mariager, er ganske unikt, Der findes kun to rosarier i Danmark, og det kræver noget helt særligt at få det op at stå, siger Inger Schierning.

Især skiltningen ved roserne er noget, der optager de mange rosenfolk fra hele verden.

- Dem, der kommer, er rosennørder. Mange er medlemmer af rosenselskaber eller redaktører for fagblade, så de tager billeder af roserne og af skiltene ved dem, så de kan beskrive dem, når de kommer hjem, siger hun.

I rosenhaven i Mariager er der 400 forskellige rosensorter fordelt på cirka 800 planter, og roserne spænder lige fra urgamle historiske roser til de nyeste rosentrends. Blandt andet finder man på nogle af havens rosenbuer buskrosen Rosa X Sancta, der er den ældste dyrkede rose, man kender. Den kaldes også "Mumierosen", fordi den er blevet fundet i gravsteder i Ægypten dateret til cirka 170 år f. Kr.

I den anden ende af den historiske tidslinje finder man rosen "Our Last Summer", der er skabt af den danske rosenforædler Rosa Eskelund og navngivet af Ghita Nørlund i 2013, og som har vundet et hav af internationale priser.

Rosenfest i byen

For Claus Stæhr, der er formand for Cittaslow Mariager, er det kæmpestort, at Mariager til sommer bliver genstand for international interesse og bevågenhed.

- Vi er rigtigt glade for, at der bliver sat spot på byen og kommunen, og rosenhaven er allerede omtalt i flere internationale sammenhænge og tidsskrifter, siger han og fortsætter:

- Det viser, at når man rammer rigtigt, så kan det sætte byen og kommunen på verdenskortet. Og så er det samtidig en stor cadeau til de folk, der arbejder med haven. De er frivillige, men de er på et højt niveau, siger han.

De internationale gæster kommer til Mariager 10. juli og skal tilbringe hele dagen i byen, hvor de skal slutter af med spisning. Gæsterne skal præsenteres for den flotte natur med skov og fjord og måske forbi Fyrkat, hvis tiden tillader det. Programmet er endnu ikke fastlagt, men der skal gøres noget ud af besøget.

- Vi håber på en formel velkomst med borgmesteren, og så arrangerer vi samtidig en rosenfest, der begynder dagen før besøget og varer i to dage, siger Claus Stæhr.

I anledning af det internationale besøg har man desuden besluttet at udarbejde en engelsksproget udgave af det danske hæfte om haven.

Indstilles til pris

Inger Schierning er også overbevist om, at besøget af gæsterne fra rosenkonventet ville sætte Mariager på verdenskortet inden for rosenverdenen.

- Når konventet er slut, vil der blive lavet store reportager om det i World Rose News, som er et internationalt magasin, og det vil give en masse opmærksomhed, siger præsidenten for Det Danske Rosenselskab.

Hun afslører også, at hun efter konventet vil indstille rosenhaven til en pris - "Award of Garden Exellence"- som der kun er ti haver globalt, der kan vinde. Vinder rosenhaven i Mariager, vil det give den status som et "must see" - noget, som er en rejse værd, og som man som rosenelsker ikke må gå glip. Desuden vil haven modtage en bronzeplakette, som den kan pryde sig med.

Inger Schierning glæder sig til at vise de internationale gæster rosariet i Mariager, og hun er ikke i tvivl om, at de vil blive begejstrede.

- De går totalt bagover, når de ser rosariet og den her smukke by. Det er i sandhed rosernes by, siger hun.

Rosenhave sættes på verdenskortet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce