Tidligere museumsinspektør lægger navn til ny mølle-bog

Forhenværende museumsinspektør ved Møllehistorisk Samling i Hadsund Lise Andersen har brugt det seneste år på at skrive en ganske særlig møllehistorie. Arkivfoto: Pia Pagaard M. Madsen

Tidligere museumsinspektør lægger navn til ny mølle-bog

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forhenværende museumsinspektør Lise Andersen fra Møllehistorisk Samling i Hadsund har brugt det seneste års tid på at kreere en bog, der handler om Københavns møllehistorie og rugbrødets store betydning.

Hadsund: Det er efterhånden et år siden, at den nu forhenværende museumsinspektør ved Møllehistorisk Samling i Hadsund Lise Andersen sagde sit job op som følge af uenigheder med Nordjyllands Historiske Museums øverste ledelse om museets fremtid.

Men den 62-årige kulturformidler har ikke kun brugt det seneste år på at sidde i sin lænestol og slappe af. Tværtimod har hun brugt en stor del af sin tid på sin aldeles velkendte passion for gamle møller og deres historie, fortæller hun.

- Da rygtet gik, at jeg havde opsagt mit job, fik jeg straks en henvendelse fra kommandanten på Kastellet i København, der gerne ville have mig til at skrive en bog om de møller, der har været knyttet til det militære bageri i dets næsten 300 års eksistens, siger Lise Andersen. Nu er bogen, der har fået titlen "Kastellets møller" udkommet, og det første eksemplar er ifølge Lise Andersen blevet afleveret til dronning Margrethe.

I bogen kan man blandt andet læse om Kastelsmøllen, der ligger som en del af Kastellet lige uden for Østerport Station i København. Møllen er opført i 1847 og den er den eneste tilbageværende af godt 20 møller, der engang prydede voldene omkring Danmarks hovedstad og sørgede for at male mel til det militære Brødbagningsetablissement igennem 300 år.

Rugbrød var en del af lønnen

Lise Andersen beskriver både møllerne, deres historie og relation til hæren og Hærens Brødfabrik i sin bog.

Hun fortæller historien om, hvordan den militære brødfabrik forsynede kongens soldater med rugbrød lige fra Kastellets opførelse i 1660'erne. Det grove brød blev anset som en uundværlig del af soldaternes løn helt frem til begyndelsen af 1900-tallet.

Først i 1960 blev bageriet i Kastellet besluttet nedlagt. Det skete i forbindelse med vedtagelsen af forsvarsforliget samme år, og nedlæggelsen var en realitet allerede i foråret 1961.

Bogen fortæller også mange spændende og sjove historier om de mennesker, der arbejdede i møllen - deriblandt møllersvenden Theodor Bistrup, der i 1860'erne fik en reprimande for at indrette køkkenhave ved siden af møllen på Kongens Bastion.

Bogen er udgivet af Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, og den sælges af Kastellets Venner, således at indtægten går til bevaring af Kastelsmøllen i København.

Tidligere museumsinspektør lægger navn til ny mølle-bog

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce