Veteranjernbanen håber på Underværker

Folkene bag Mariager-Handest Veteranjernbane håber, at jernbanens gæster og passagerer allerede i den kommende sæson vil opleve, at Handest Station er kommet endnu tættere på at være den tidslomme, som foreningen stræber efter at skabe. Arkivfoto: Simon M. Mørch

Veteranjernbanen håber på Underværker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mariager-Handest Veteranjernbane er så småt begyndt at søge fonde om penge til renoveringen af den fredede stationsbygning på Handest Station. Den første ansøgning er sendt til Realdania-kampagnen Underværker.

Handest: Siden Slots- og Kulturstyrelsen i september 2016 besluttede at frede den gamle stationsbygning på Handest Station i Mariagerfjord Kommune, har stationens ejer, Mariager-Handest Veteranjernbane (MHVJ) arbejdet målrettet med udviklingen af den gamle stationsbygning.

Planen er at føre Handest Station og de omkringliggende arealer tilbage til deres oprindelige udseende og dermed skabe en tidslomme, der fortæller veteranjernbanens gæster om dansk landstationskultur i slutningen af 1940'erne.

Nu er foreningen nået så langt med planlægningen, at man så småt er begyndt at sende de første fondsansøgninger af sted. Blandt modtagerne af MHVJs ansøgninger er Realdanias kampagne Underværker, som har sidste ansøgningsfrist i morgen, torsdag 15. februar.

- Vi har været meget hurtigt ude med ansøgningen til Underværker, fordi det her er den sidste ansøgningsrunde, kampagnen har, og vi ville være kede af at gå glip af muligheden for at få midler herfra. Vi håber selvfølgelig på en god start, men mens vi venter på svar, fortsætter vi ufortrødent med at søge andre fonde. Vi skulle jo gerne finde finansieringen til hele projektet i Handest, siger Max Rasmussen, der er kasserer i MHVJ.

Det fulde projekt i Handest har et samlet budget på 4.062.500 kroner.

Det er jo ikke bare en fysisk renovering med mursten, tegl og maling. Det er jo også et formidlingsprojekt, hvor hele stationen har til formål at formidle en del af den danske kulturarv. Det synes vi er meget vigtigt.
Max Rasmussen, kasserer

Billedet skal strammes til

MHVJ har ansøgt Realdanias Underværker om én million kroner til projektet på Handest Station. Pengene skal ifølge projektbeskrivelsen bruges til en renovering af stationens ydre, så der blandt andet bliver mulighed for museums-aktiviteter og såkaldte 'involverende oplevelseseffekter' i forhold til de besøgende.

Det betyder en sikring af stationsbygningens klimaskærm - herunder tagarbejder, genopførelse af skorstenspiber og kviste, omfugning af stationsbygningens facademur, facadevinduer samt renovering eller fornyelse af døre og porte. Desuden skal de publikumsorienterede rum - nemlig stationsforstanderboligen, pissoir og toilet - renoveres, ligesom man på de udendørs arealer vil forny den støbte perronforkant, fliser og grusbelægning samt reetablere tidligere tiders kreaturrampe, som er placeret ved jernbanesporet på den modsatte side af selve stationsbygningen. - Hvis vi får fondsmidlerne fra Underværker, så giver det os mulighed for at få stationens ydre skal på plads, så den ikke længere forvitrer oplevelsen for veteranjernbanens besøgende, siger Max Rasmussen, der håber på en positiv tilbagemelding fra Underværker, når svaret på fondsansøgningen forventes klart i starten af april.

- For det første vil det være et enormt skulderklap til det arbejde, MHVJ og de frivillige yder. Men det vil også betyde, at vi for alvor er kommet videre med hele det projekt, der er omkring Handest Station. Det er jo ikke bare en fysisk renovering med mursten, tegl og maling. Det er jo også et formidlingsprojekt, hvor hele stationen har til formål at formidle en del af den danske kulturarv. Det synes vi er meget vigtigt, siger Max Rasmussen.

Masser af opbakning

En del af opsætningen omkring Underværker-kampagnen er, at for overhovedet at komme i betragtning til fondsmidler, skal den enkelte projektansøgning have minimum 200 'likes' på Underværkers hjemmeside.

I skrivende stund har MHVJs projekt på Handest Station fået 629 'likes' på hjemmesiden, og tallet bliver ved med at stige hver time.

- Vi var temmelig sikre på, at vi nok skulle nå op på minimum 200 'likes'. Men vi er da utrolig, utrolig glade for den store opbakning, der er til os og vores projekt, siger Max Rasmussen.

Han afslører i den forbindelse, at MHVJ har taget kontakt til alle foreningens samarbejdspartnere for at få tilstrækkelig mange 'likes' til projektet på Underværkers hjemmeside, men at man ikke havde forventet den opbakning, der har vist sig at være.

- Vi tager det som et kæmpe skulderklap fra vores nære og fjerne venner, samarbejdspartnere og andet godtfolk, som bakker op om projektet og kan se det gode og fornuftige i, at vi får lavet sådan en stationsbygning, der kan formidle kulturhistorie.

Veteranjernbanen håber på Underværker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce