Visselul du gæve kæmpe: Hobro-hvalen er død

Arkivfoto: Annelene Petersen

Visselul du gæve kæmpe: Hobro-hvalen er død

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For 10 dage siden forvildede en sejhval sig ind i havnebassinet i Hobro. De fleste eksperter spåede den ikke ret store chancer for at overleve, men en gruppe private borgere planlagde en redningsaktion. Det endte dog med, at eksperterne fik ret.

Hobro: Den sejhval, der de sidste par uger har svømmet rundt i havnebassinet i Hobro, blev fredag eftermiddag fundet død tæt ved Katbjerg Odde.

Det oplyser Ivar Høst, vildtkonsulent i Naturstyrelsen Kronjylland.

- Vi fik meldingen omkring klokken 13.30. Det var nogle fiskere, der fandt den tæt ved land, på et meget lavvandet sted, fortæller han.

Ivar Høst var fredag selv på stedet, for at danne sig et overblik over situationen.

- Planen er, at vi skal have den bjærget på land, så vi kan obducere og undersøge den nærmere. Så nu skal vi lige have overblik over, hvad der præcist skal til, for at det kan lade sig gøre, siger han.

Det er endnu uvist, hvornår bjærgningen skal ske, men meget tyder på, at det bliver i starten af den kommende uge. Generelt vil man gerne foretage den slags hurtigst muligt, oplyser Ivar Høst.

- Det er så sjældent, at man får de her store hvaler - og især en sejhval - mellem hænderne, så vi vil jo enormt gerne blive klogere på arten som sådan, men også eventuelt fastslå årsagen til, at den er død. Der er i det hele taget en masse værdifuld viden at hente i sådan et dyr.

Hvalen ligger et svært tilgængeligt sted i bugten, og det bliver derfor nødvendigt at skaffe en båd, der kan bugsere den ind til havnen i Hobro, hvor man så kan få den på land.

Den umiddelbare inspektion af den store hval afslørede ikke nærmere om, hvad årsagen til dens død måtte være.

- Der har ikke nogen store synlige skader. Den har en masse skrammer, men det har de som regel sådan nogle. Vi må vente at se til obduktionen, fortæller Ivar Høst.

Redningsaktion få dage for sent

Nyheden om hvalens død kommer netop som en gruppe private borgere havde arrangeret en større redningsaktion for at få ledt hvalen ud af Mariager Fjord.

- Det er super, super ærgerligt. Vi havde alt på plads, og var klar til at at få hjulpet hvalen ud på søndag klokken 6.00. Men sådan gik det desværre ikke, fortæller Anita Sønderup, der er en af de tre tovholdere i gruppen.

Da man i dag ikke kunne finde hvalen, havde Anita Sønderup håbet på, den var fulgt med et stort fragtskib ud af fjorden. Ønskescenariet var nemlig, at redningsaktionen slet ikke ville blive nødvendig.

- Vi ville jo allerhelst have, at naturen kunne gå sin gang. Det har den så gjort nu, men med et andet udfald, en hvad vi havde håbet på. Det er virkelig trist, at sådan et dyr skal sulte ihjel i en havn, siger hun.

Anita Sønderup og resten af gruppen "Hvalhobro" vil nu arbejde for, at man i fremtiden kan få oprettet et slags beredskab til når lignende situationer opstår.

- Vi ønsker, at der bliver oprettet et hval-team, som man eksempelvis har i England. Både med henblik på at redde en hval ud på havet igen, men også en eventuel aflivning, hvis det skulle være nødvendigt.

Visselul du gæve kæmpe: Hobro-hvalen er død

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce