Haven vandt over palmestranden

Alverdens forskellige roser er blandt de første varer, Jens Thor (tv) og ?Daniel Brenøe har fået sat på plads udenfor. Foto: Lars Rasborg
Foto: Lars Rasborg

Haven vandt over palmestranden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Historien om Havefolkets Lagersalg er samtidig historien om en eventyrlysten midtjyde, der fik hjemve.

I årevis rejste Jens Thor rundt i den store verden, hvor han både nåede at åbne et hotel i Caribien, et ejendomsselskab i New York og være kaptajn på en yacht. Ja, faktisk levede Jens Thor et liv, som mange vil betragte som et rent eventyr. Men en dag fik han lyst til at ændre kurs.

»Når du har set paradisstrand nummer 500 og drukket Piña Colada nummer 800, er det andre ting, du begynder at savne. Det var det i hvert fald for mig,« fortæller han og fortsætter:

»Jeg begyndte pludselig at savne alt det, jeg tog for givet, inden jeg rejste, og som Dan Turèll har skrevet så meget om: Hverdagen. Jeg savnede at gå til bageren om søndagen, at læse en dansk avis og at arbejde i haven. Men mest af alt savnede jeg at have en familie med kone og børn.«

I 2010 besluttede Jens Thor derfor at vende hjem til Midtjylland, hvor han fik job som sponsorchef hos basketballholdet Bakken Bears i Aarhus.

»Samtidig mødte jeg en dejlig kvinde, som nu er blevet min kone, og som jeg i dag har en treårig datter med,« smiler han.

Over al forventning

Inden længe havde Jens Thor altså fået skabt sig en hverdag med den familie, han drømte om, og sammen besluttede de at slå sig ned i et hus i nærheden af Ry.

»Der hører en ret stor have med til vores hus, så da vi flyttede ind, begyndte jeg straks at jagte gode tilbud på planter ved blandt andet at køre rundt til alverdens planteskoler;« fortæller han og tilføjer, at han ærgrede sig over, at han ofte skulle have det store dankort frem, når han ville købe nyt til haven.

»Jeg tænkte, at det måtte være muligt at gøre det billigere, så for tre år siden besluttede jeg at starte min egen virksomhed og sagde derfor mit job op, hvorefter jeg købte rigtig mange planter, krukker og lignende i håbet om, at jeg kunne sælge det videre,« forklarer han.

Jens Thor lejede sig kort efter ind i et tomt butikslokale i Randers, ansatte fire personer, og fik derudover venner og familie til at hjælpe med at stable Havefolkets Lagersalg på benene.

»På det tidspunkt anede jeg ikke, om der ville komme én eller 500 kunder på åbningsdagen, og jeg vidste dermed heller ikke, om jeg ville ende med at tabe alle mine penge,« fortæller han og fortsætter:

»Men det gik over al forventning. Den første dag kom der nemlig ikke 500, som jeg havde håbet, men nærmere 1000 kunder .«

Holder udgifterne nede

Jens Thors koncept viste sig da også hurtigt at blive en stor succes, da de billige priser lokkede have-entusiaster til fra nær og fjern.

»Målet har fra start været, at kunderne hos Havefolkets Lagersalg skal kunne købe varerne til cirka halvdelen af det beløb, de bliver solgt til i branchens store kæder. Og det kan kun lade sig gøre ved hele tiden at sørge for at holde udgifterne nede,« forklarer han.

Derfor har Jens Thor valgt, at hans forretning kun skal holde åben i de tre måneder om året, hvor havefolkene for alvor er aktive, nemlig april, maj og juni. Dermed kan han nøjes med at leje sig ind i ledige butikslokaler i den afgrænsede periode.

»På den måde skal mine kunder ikke, i modsætning til kunderne i de store kæder, betale for dyrt inventar, husleje i vintermånederne og lignende, og derfor er priserne væsentligt lavere hos mig. Det er ganske enkelt bare et helt andet koncept end det, nogle af de andre kæder fører, mens varerne kommer fra præcis det samme sted,« uddyber han.

Fik en forretningspartner

Det koncept endte Jens Thors kammerat, Daniel Brenøe, med at forelske sig i, da han under en fødselsdagsfest i virksomhedens første leveår hørte om det.

»Jeg måtte simpelthen se forretningen, så Jens Thor og jeg lavede en aftale om, at jeg skulle kigge forbi,« fortæller Daniel Brenøe, der ikke blev mindre imponeret efter at have set forretningen og de mange kunder med egne øjne.

Faktisk syntes han så godt om konceptet, at han besluttede at sige sit job som skolefotograf op for i stedet at blive Jens Thors forretningspartner.

»Jeg er vokset op på en planteskole, så jeg har altid haft en interesse for den branche, og da det samtidig gik nedad bakke i skolefotobranchen, var det faktisk ikke en svær beslutning at træffe,« fortæller han.

Der gik da heller ikke lang tid, inden de to mænd begyndte at udveksle idéer og drømme for virksomheden, og det førte til, at de sidste år ikke blot åbnede en Havefolkets Lagersalg-butik i Randers, men også i Aalborg og Ebeltoft, hvilket dog blev en kort fornøjelse.

»Først og fremmest fik vi en økonomisk øretæve, og derudover gik Daniel og jeg fra at være en del af alt det sjove, hvor man taler med kunderne og er en del af forretningen, til at styre hr og regnskaber, fordi det pludselig blev en stor organisation. Og det var altså ikke meningen, når det især er kontakten med de andre havefolk, vi elsker,« fortæller Jens Thor og tilføjer, at de derfor holder sig til den ene butik i Randers i år.

Kræver en del forberedelse

Selv om der kun er én forretning at koncentrere sig om denne gang, har Jens Thor og Daniel Brenøe dog rigeligt at se til, inden de 27. marts slår dørene op på Marsvej 13 i det sydlige Randers.

»Den seneste tid har vi knoklet 70 timer om ugen for at få det hele klar, for de mange tomme kvadratmeter skal alle fyldes med alt lige fra frø og høje træer til krukker og jord,« lyder det fra de to iværksættere.

Forberedelserne op til den store åbningsdag indebærer dog langt mere end at sætte de tusindvis af varer på plads i butikken. Jens Thor og Daniel Brenøe tager nemlig også selv rundt til auktioner, hvor de køber planter, ligesom de udvælger varer, som de bestiller hjem fra udlandet for dermed at skabe et bredt sortiment.

»Året forløber sådan, at vi efter en endt sæson holder en god, lang sommerferie, hvor vi endelig har tid til at pleje vores egne haver, som på det tidspunkt ligner det vilde vesten,« fortæller Jens Thor og bliver suppleret af Daniel Brenøe:

»Og når efteråret kommer, går planlægningen i gang. Så begynder vi nemlig at lede efter ledige lokaler til den kommende sæson og bestille varer hjem, da det er vigtigt at være ude i god tid. Vi skal nemlig ikke kun have varer leveret op til åbningsdagen, men skal også have mellem to og fem fyldte lastbiler til at leverer varer hos os hver uge i de tre måneder, vi holder åben, så vi hele tiden har et kæmpe flow af varer, der passer til det tidspunktet af sæsonen, vi befinder os i. Og det kræver en del forberedelse.«

Skal bare have det godt

Selv om det betyder en hård tid med lange arbejdsdage, er Jens Thor og Daniel Brenøe enige om, at det er det hele værd.

»Vi nyder begge arbejdet med Havefolkets Lagersalg, og vi er også enige om, at det vigtigste er, at vi lever det, vi selv vil betegne som »det gode liv«. Derfor har vi blandt andet valgt, at vi i år vil have åben fra klokken 10-17 i stedet for 9-18, som vi har haft de sidste par år. På den måde får vi nemlig bedre tid til at aflevere børn om morgenen, og til at lege med dem og være med til aftensmaden om aftenen,« fortæller de.

Af samme grund har de to forretningsmænd ingen planer om, at Havefolkets Lagersalg skal udvikle sig til at blive en landsdækkende kæde, hvor det er nødvendigt hele året at arbejde utallige timer for at følge med. Men de afviser dog ikke, at der med tiden kan blive tale om et par enkelte ekstra forretninger andre steder i landet. Selv om de sidste år tog fra Aalborg og Ebeltoft med en dårlig oplevelse i rygsækken, lærte de nemlig samtidig, at der også i andre byer er et marked for forretninger som deres. Vil de have del i det marked, skal de bare gribe firmaudvidelsen anderledes an, end de sidste år gjorde, så de ikke selv risikerer at bruge al tiden på den type administrative opgaver, de ikke rigtig gider.

»Selvfølgelig har vi nogle drømme for virksomheden, men efter sidste års oplevelse, er de drømme blevet mere jordnære og handler i højere grad om, at vi skal have det godt og lave det, vi har lyst til. Så vi tager ét skridt af gangen fra nu af,« fastslår de.
Daniel Brenøe (tv) og Jens Thor har den seneste tid knoklet 70 timer om ugen for at blive klar til åbningsdagen 27. marts. Foto: Lars Rasborg
Daniel Brenøe (tv) og Jens Thor har den seneste tid knoklet 70 timer om ugen for at blive klar til åbningsdagen 27. marts. Foto: Lars Rasborg
Foto: Lars Rasborg
Når Havefolkets Lagersalg slår dørene op på Marsvej, bliver det med tusindvis af forskellige varer. Foto: Lars Rasborg
Når Havefolkets Lagersalg slår dørene op på Marsvej, bliver det med tusindvis af forskellige varer. Foto: Lars Rasborg
Foto: Lars Rasborg
<p>Alverdens forskellige roser er blandt de første varer, Jens Thor (tv) og ?Daniel Brenøe har fået sat på plads udenfor. Foto: Lars Rasborg</p>

Alverdens forskellige roser er blandt de første varer, Jens Thor (tv) og ?Daniel Brenøe har fået sat på plads udenfor. Foto: Lars Rasborg

Haven vandt over palmestranden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce