Berørte politikere om skolebesparelser: Det her er svært

Folkeskolerne i Randers kæmper med dårlig økonomi. Byrådspolitikerne er indstillet på at give skolerne en håndsrækning i forbindelse med budgettet. Arkivfoto: Annelene Petersen

Berørte politikere om skolebesparelser: Det her er svært

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et flertal i byrådet har besluttet, at skolerne skal fortsætte deres bestræbelser på at få balance i økonomien. Også selv om der er stor bekymring over konsekvenserne.

Randers: Folkeskolerne i Randers skal fortsætte med at finde besparelser for at få økonomien til at hænge sammen.

Det besluttede et flertal i byrådet - 24 politikere - på mødet i mandags. Beboerlisten, Velfærdslisten, Enhedslisten, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti stemte imod, mens Det Konservative Folkeparti og Christian Boldsen (V) undlod at stemme.

- Jeg har det svært med det her, sagde Christian Boldsen (V), der var stedfortræder i byrådet for Jens Peter Hansen.

- Det er ikke det, jeg har lovet mine vælgere. Jeg er stadig tilhænger af skolestrukturen, men pengene er gået til flere elever på specialskolerne. Jeg ville ønske, at privatskolerne tog lidt mere socialt ansvar, understregede han.

Christian Boldsen henviste til den ændring af skolestrukturen, som V, S og DF gennemførte med virkning fra august 2015. Fem skoler blev nedlagt, hvilket skulle betyde en millionbesparelse hvert år fremover, som skulle investeres i bedre rammer for og indhold i de tilbageværende 19 skoler.

Men realiteten er, at der mangler penge i skolerne, som i de fleste tilfælde kører med underskud.

- Vi har skoler, der bløder, og som anstændige politikere må vi tage det alvorligt, sagde Christina Kjærsgaard (V), der lovede, at hendes parti vil tage skolerne med i budgetforhandlingerne.

Færre elever i 2018/2019
I skoleåret 2017/18 lød elevtallet i folkeskolerne på 8.587 elever, hvilket betød tildeling til 388klasser.I det kommende skoleår 2018/19 lyder det forventede elevtal på 8.469.

Det vil sige 118 elever færre.

Tilsvarende forventes klasseantallet at blive reduceret fra 388 klasser i 2017/18 til 383 klasser i 2018/19.

Altså fem klasser mindre end i år.

God retssikkerhed

Borgmester Torben Hansen (S) understregede, at de elever, der modtager specialundervisning, skal have den undervisning, de har behov for.

Og der foregår en faglig, pædagogisk og psykologisk vurdering af hvert enkelt barn. Endelig er der mulighed for at anke, hvis forældre ikke er enige i den visitering, der sker.

- Der er en god retssikkerhed, sagde han og lovede ligeledes, at skolerne er med som et punkt i forhandlingerne om budgettet for 2019.

- Vi ved jo godt, at vi ikke finder pengene i efteråret, mente Daniel Madié (K). Han mente, at der skal andre ting til. For eksempel ro i klasserne - noget som forældrene har et stort medansvar for.

Frank Nørgaard (DF) påpegede ligeledes, at løsningen ikke "bare" er at tildele skolerne flere penge.

- Det handler også om at gøre tingene på en anderledes måde, sagde han.

Lars Søgaard (V) mente, at det er en farlig vej at gå, at tage elever hjem fra specialundervisning for at lave tilbud på skolerne i stedet.

- Men jeg er beroliget af, at vi følger sagen tæt, sagde Lars Søgaard med henvisning til, at skole- og uddannelsesudvalget hvert kvartal vil få en beskrivelse af, hvilke konsekvenser gennemførelsen af handleplanerne har.

SFs Charlotte Broman Mølbæk var dybt rystet over, at flertallet valgte at fastholde handleplanerne.

- Der er fokus på at pengene skal passe. Der kalkuleres entydigt med, at der skal et bestemt antal børn til. Det er ikke med i beregningerne, hvad der skal til for at børnene trives, sagde hun med henvisning til, at mange skoler ifølge handleplanerne planlægger at tage elever ud af specialtilbud for at spare penge.

På byrådsmødet stillede SF forslag om, at man skulle beslutte at droppe hjemtagelsen af børn fra specialtilbud. Charlotte Broman Mølbæk påpegede, at cirka 20 elever i specialtilbud indenfor et halvt år risikerer at blive trukket hjem. Der var dog ikke flertal for forslaget. Og heller ikke for et forslag stillet af Kasper Fuhr Christensen (VL), om at tilføre skolerne 50 millioner kroner over de næste fire år.

Fakta
14 af de 19 folkeskoler i Randers har lavet spareplaner for at få fjernet underskud på budgettet.

De fire der ikke har lavet handleplaner er Munkholmskolen, Havndal Skole, Tirsdalens Skole og Blicherskolen.

Desuden har tre af de fire kommunale specialskoler lavet planer for at få bugt med et underskud. Mellerup Skolehjem har ikke lavet handleplan.

I februar i år besluttede byrådet at ændre Randersmodellen, så grænsen for udarbejdelse af handleplan til genopretning af økonomien allerede træder i kraft ved overførsel af et underskud til det følgende år.

Det betyder, at 17 skoler og 1 fritidshjem/klub (Vorup Børne- og Ungdomshus) i år skal lave en handleplan.

De handleplaner der er lavet indebærer, at skolerne vil finde besparelser for godt 12 millioner kroner i år, mens underskud på 8,5 millioner kroner overføres til 2019.

Besparelserne betyder blandt andet nedskæring af personale, samt at skolerne vil trække børn i specialtilbud hjem og give dem tilbud internt.

Drop dommedagsprofetierne

Formanden for skole- og uddannelsesudvalget, Steen Bundgaard (S), mente det var vigtigt at holde tungen lige i munden i debatten om skolernes handleplaner.

- Overholder man ikke budgetterne, får man gæld, og efterhånden gammel gæld. Der den, der er problematisk. Jeg håber, at man vil tage ansvar til budgetforhandlingerne, så det ikke blot er tom retorisk snak, sagde han med adresse til de partier og lister, der ikke var med til at gennemføre den nye skolestruktur. Og som siden har været meget kritiske overfor beslutningen.

Steen Bundgaard forsøgte at berolige politikere og de forældre, der frygter at børn skal flyttes fra deres specialtilbud som følge af handleplanerne.

- Der er ingen elever, der bliver flyttet uden at der har været en en revisitering, og der er en klageinstans. Dommedagsprofetierne er helt ude i hampen. Der er en ansvarlig ledelse ude på skolerne, fastslog han.

Berørte politikere om skolebesparelser: Det her er svært

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce