Sommerskole: En duft af madglæde

Dagens ret på madskolen er stegt rødspættefilet med karrykartofler og æble-fennikel sauce. Viktoria har gang i panden, mens Tobias nøjes med at kigge på. Foto: Vibeke Skov

Sommerskole: En duft af madglæde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En flok piger og et par drenge har tilbragt den første sommerferieuge i skolekøkkenet.

Ulstrup: - Det lugter ulækkert, udbryder Freja, da hun rynker næsen mod stegepanden, hvor løg, æble, fennikel og rød peber varmer sig sammen.

Eller gør det? Få sekunder senere må hun alligevel indrømme, at det da vist ikke er så ringe endda. Tilbehøret til den brunede fiskefilet, som allerede ligger på tallerkenen.

- Nu kan jeg dufte, at det dufter godt.

Freja og 19 andre skolebørn har oplevet mange forskellige dufte af mad i den første uge af deres sommerferie, hvor de er tilmeldt 4H's madskole på Ulstrup Skole.

4H samarbejder med Landbrug & Fødevarer og REMA1000 om Madskoler, og formålet er at formidle viden om mad, måltider og motion på en sjov, lærerig og aktiverende måde.

Fire frivillige har meldt sig som instruktører på skolen, der afvikles i Ulstrup for anden gang med elever fra Ulstrup, Thorsø, Hammel, Bjerringbro og Langå.

Mens de andre tre grupper sætter maden på bordet, har gruppe fire valgt at portionsanrette fisk og tilbehør. Det tager Laura, Freja og Cecilie sig af.
Mens de andre tre grupper sætter maden på bordet, har gruppe fire valgt at portionsanrette fisk og tilbehør. Det tager Laura, Freja og Cecilie sig af.

Hygge og fællesskab

- Husk, at I ikke må blande fisk og grøntsager sammen, formaner Heidi Poulsen eleverne, da de torsdag formiddag er i gang med dagens frokost: Stegt rødspættefilet med karrykartofler og æble-fennikelsauce.

Eleverne er fordelt på fire grupper, og i hver gruppe har de delt opgaverne imellem sig: Nogle tager sig af fisken, andre skræller kartofler og ordner grøntsagerne. I gruppe 1 får pigerne gode råd af Linea, som også hjalp til sidste år:

- Jeg syntes, det var hyggeligt. Og jeg vidste ikke lige, hvad jeg ellers skulle lave - så jeg syntes, jeg kunne hjælpe her igen, siger Linea, som netop har afsluttet 9. klasse.

Hendes lillesøster Nanna er i gang med at skrælle kartofler, og ved siden af forsøger Mia at holde øjnene tørre, mens hun skærer løg i små stykker.

- Det er første gang, jeg er med. Min mor ville gerne have, at jeg skulle lave et eller andet i ferien, forklarer hun, mens Linea giver hende gode råd til snitningen.

I en af de andre grupper har Emil kastet sig over opvasken. Han kommer fra Thorsø og er på madskole for første gang.

- Det er sjældent, jeg får lov til at lave mad derhjemme. Jeg håber, jeg får lov til mere, siger Emil, som er godt tilfreds med ugens forløb - og menuen:

- Det bedste, vi har fået, er nok cowboy-spejlæg.

Men det er ikke kun maden, han kan lide.

- Det er fællesskabet. Vi snakker og griner, og nogle gange er vi ude, vi spiller for eksempel rundbold.

Hvordan skærer man fenikkel? Madskolen ledes i år af Heidi Poulsen, som her giver gode råd om snitning af grøntsager til Milla og Caroline.
Hvordan skærer man fenikkel? Madskolen ledes i år af Heidi Poulsen, som her giver gode råd om snitning af grøntsager til Milla og Caroline.

Vild med mad

Opvasken er ordnet i godt samarbejde med Sofie, og de tre andre piger i Emils gruppe er klar til at anrette fisk og tilbehør på tallerkner.

En af dem er Cecilie, som også var på madskole i Ulstrup sidste år:

- Det har fanget mig. Jeg elsker at lave mad og så møder man fantastiske nye mennesker, siger hun.

Efter en lille time er de fleste ved at være færdige. En af grupperne har været hurtig og sidder allerede ved bordet, hvor fisken for længst er fordelt på tallerknerne.

- Vi er altid først færdige. Og det er altså ikke os der er hurtige, siger Anne Sofie, som har svært ved at vente.

- Jeg elsker bare den her ret.

Madskolen starter hver dag klokken ni og slutter ved 16-tiden. I dag skal eleverne dog blive lidt længere: Deres forældre er nemlig inviteret til eftermiddagste og aftensmad. Så snart spreder en ny duft sig i køkkenet: Aftensmaden består af kyllingefad og helstegt blomkål.

Så må der spises.

Nogle gør det med større begejstring end andre. Men man behøver ikke at være vild med al mad for at være på madskole. Ved et af bordene rynker endnu en pige lidt på næsen og siger nej tak til de karrygule kartofler. Og vist også til flere andre ting. I hvert fald udbryder en af de andre:

- Jeg troede, den mest kræsne i verden var min lillesøster.

Linea er hjælper på madskolen i Ulstrup. Her viser hun Mia og de andre piger i gruppe 1, hvordan man snitter et løg.
Linea er hjælper på madskolen i Ulstrup. Her viser hun Mia og de andre piger i gruppe 1, hvordan man snitter et løg.
Cecilie og Laura har fået den første fiskefilet på panden.
Cecilie og Laura har fået den første fiskefilet på panden.
Victoria og Clara er i gang med tilbehøret: Æble-fennikel sauce.
Victoria og Clara er i gang med tilbehøret: Æble-fennikel sauce.
Emil er klar til at smage på maden. Han har taget sig af opvasken, som skal være klaret, inden gruppen sætter sig til bords.
Emil er klar til at smage på maden. Han har taget sig af opvasken, som skal være klaret, inden gruppen sætter sig til bords.
Karrykartoflerne fordeles på tallerknerne.
Karrykartoflerne fordeles på tallerknerne.
- Jeg elsker den her ret, siger Anne Sofie, som næsten ikke kan vente med  at spise sin fisk.
- Jeg elsker den her ret, siger Anne Sofie, som næsten ikke kan vente med at spise sin fisk.
Efter en lille times arbejde er maden på bordet i alle fire grupper.
Efter en lille times arbejde er maden på bordet i alle fire grupper.

        Det er slet ikke så nemt at stege fisk, og nogle af rødspættefiletterne blliver da også næsten til plukfisk på panden.
Det er slet ikke så nemt at stege fisk, og nogle af rødspættefiletterne blliver da også næsten til plukfisk på panden.

        Der gives ikke points for pæneste anretning, men pigerne vil gerne, at maden tager sig godt ud på tallerknerne.
Der gives ikke points for pæneste anretning, men pigerne vil gerne, at maden tager sig godt ud på tallerknerne.

         Dagens frokost i Madskolen: Fisk, kartofler og sauce med æble og fennikel. Bon appetit!
Dagens frokost i Madskolen: Fisk, kartofler og sauce med æble og fennikel. Bon appetit!

Sommerskole: En duft af madglæde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce