MF'er sjusker med konventionerne


MF'er sjusker med konventionerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Kurt Nielsen, formand for Europabevægelsen i Aarhus
Billede
Debat. 

Sjusk: Forholdene omkring den europæiske menneskerettighedskonvention bør være grundlæggende viden for et folketingsmedlem, der både kan trække på sekretariatsbistand og Folketingets EU-oplysning, når hun skal ytre sig. Hvad hun har gjort to gange og lige fejlagtigt begge gange.

Europarådet vedtog i 1950 den europæiske menneskerettighedskonvention, ratificeret af Danmark i 1953 og siden vedtaget som en dansk lov. Overtrædelser kan som sidste instans indbringes for den europæiske menneskerettighedsdomstol i Strassbourg.

Så det er noget sjusk, når folketingsmedlem Dorthe Ullemose nu i to læserbreve skriver om "EU-menneskerettighedskonventionen", som vi bare kan skrive ud af dansk lov.

Der er altså ikke noget, der hedder EU's menneskerettighedskonvention. Der er derimod en "Europarådets" menneskerettighedskonvention. Og ja, den lov kan vi ophæve og dermed trække os ud af konventionen. Men så vil vi stadig have en lang række grundlæggende rettigheder i EU's Lissabon-traktat. Dem kan vi kun komme ud af ved at få et forbehold (det får vi næppe) eller ved at forlade EU.

FN's erklæring om menneskerettigheder fra 1948, som Inge Schmitt nævner i et svar til Ullemose, er en helt tredje ting. Erklæringen var en stærk inspiration for den europæiske menneskerettighedskonvention, så på den måde hænger de sammen.

Menneskerettighedserklæringen og de forskellige konventioner blev lavet efter 2. Verdenskrig for at beskytte borgerne mod de uhyrlige overgreb, der skete under krigen.

Det er det barn, vi risikerer at kaste ud med badevandet, hvis vi ophæver eller ændrer konventionerne.

MF'er sjusker med konventionerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce