Byråd giver grønt lys til Daka-udvidelse

Henning Jørgensen (tv) og Mikkel Lybæk (th) gik mandag aften skuffede fra byrådsmødet. De havde håbet, at kommunen ville bruge Dakas ønske om en ny lagerhal til at presse på for, at virksomheden laver flere tiltag mod lugtgener. Foto: Annelene Petersen

Byråd giver grønt lys til Daka-udvidelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Velfærdslisten og Enhedslisten mener, at der bør findes en ny placering til Daka. Men det mener resten af byrådet ikke er en god ide.

Randers: Ja, der er et problem med, at Daka nær Assentoft jævnligt lugter. Det er byrådet enige om. Og der skal gøres noget for at mindske de gener, som områdets beboere oplever.

Men på byrådsmødet mandag eftermiddag var der ikke stemning for at arbejde på at undersøge mulighederne for at flytte Daka til et sted med færre naboer.

Politikerne vedtog i stedet en lokalplan, der giver Daka lov til at bygge en ny lagerhal til opbevaring af mink. Mange af tilhørerne ved byrådsmødet var personer, som bor i nærheden af Daka. Og de gik triste hjem.

- Det var forventet, men det er enormt skuffende, sagde Henning Jørgensen, der bor i Assentoft, ovenpå beslutningen. Han og mange andre havde håbet, at kommunen ville bruge Dakas ønske om en ny lagerhal til at presse på for, at virksomheden laver flere tiltag mod lugtgener. Og først havde vedtaget lokalplanen, når Daka havde investeret i ny luftrensning.

- I juni overholdt Daka ikke reglerne, men det ved politikerne ikke, de har ikke sat sig ind i sagen. Hvorfor er der ingen der interesserer sig for, hvorfor lugtgenerne er steget de seneste år?, sagde Henning Jørgensen.

Velfærdslistens Kasper Fuhr Christensen foreslog på byrådsmødet, at man i stedet for at vedtage lokalplanen besluttede at arbejde på en flytning. De mange bosætningsområder er af større værdi for kommunen end en forurenende virksomhed, mente han. Og hvis først Daka investerer mange millioner kroner i en ny hal, er det endnu sværere at få virksomheden flyttet, argumenterede han.

Det var dog kun Enhedslisten, der kunne støtte det forslag.

Dét betyder udvidelsen
Med byrådets vedtagelse af lokalplanforslag 639 får Daka mulighed for at opføre en lagerhal, der skal anvendes til opbevaring af døde mink.

Mængden af dyr vil ikke blive forøget efter opførelsen af lagerbygningen. Derimod skal kød- og benmelsfabrikken i Assentoft håndtere de samme mængder over et færre antal uger.

Hallen bliver på 3500 kvadratmeter. Den kan bygges op til 15 meters højde. På andre dele af fabriksområdet fastholdes en maksimal højde på 13 meter, når det gælder bygningers højde.

Området kun må anvendes til destruktionsanstalt, kødfoderfabrik og renseanlæg, hvilket udelukker etablering af et biogasanlæg og andre aktiviteter i miljøklasse 5-7.

Der er et problem, men...

- Virksomheden Daka er blevet større og større siden 1937. Den begyndte med 941 kvadratmeter, og nu på over 29.000 kvadratmeter, sagde Bjarne Overmark (BL), der ikke blot vil acceptere argumentet med, at Daka var der først.

- Man kan undre sig over, at man ikke kan løse problemet. Landbruget kan nedkøle deres mælk, kan de så ikke også nedkøle deres døde dyr? Så ville dét, der kom ud til Daka, ikke være forrådnet. På køl fra død til destruktion, sagde Bjarne Overmark.

- Det her handler om en lokalplan, der vil forsøge at minimere generne. Der er en voldsom stank indimellem, men Daka har fokus på et nyt ozonanlæg. Vi står i en svær situation, for vi ville gerne have, at Daka lå et andet sted. Men det er en virksomhed, der skaber arbejdspladser, sagde formanden for udviklingsudvalget, Claus Omann Jensen (V).

- Vi anerkender, at der er et problem. Men denne sag handler om noget helt andet. Det er en lagerhal, der skal bruges til opbevaring af døde mink. Vi må skille tingene af, sagde Henning Jensen Nyhuus (S). Han mente også, at der bør kigges på opbevarings-forholdene ude ved landmændene.

- Vi kommer til at miste arbejdspladser i Randers, hvis vi flytter Daka. Der skal arbejdes på at mindske generne, sagde Frank Nørgaard (DF).

Konservative Daniel Madié mente, at en del af problemerne skyldes, at portene ikke lukkes, så dårlig lugt slipper ud.

Frida Valbjørn Christensen (EL) påpegede, at både forvaltningen og Daka har gjort et stort stykke arbejde for at imødekomme de mange høringssvar. Alligevel tror hun, den bedste løsning vil være at flytte Daka.

Men kun Enhedslisten og Velfærdslisten stemte imod lokalplanen, der giver mulighed for, at Daka kan opføre ny lagerhal.

Byråd giver grønt lys til Daka-udvidelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce