Budgetforhandlinger: Kommunen forbereder sig på mulig skattestigning

For mindre end en måned siden fastslog Mogens Jespersen ved et pressemøde på Nordre Kajgade i Hobro, at en skattestigning var det sidste håndtag, han ville skrue på for at få budget 2019 til at gå op. Men noget tyder på, at en skattestigning kan være lettere for borgmesteren at sluge end de besparelser, der ellers skal gennemføres. Arkivfoto: Pia Pagaard M. Madsen

Budgetforhandlinger: Kommunen forbereder sig på mulig skattestigning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Byrådet i Mariagerfjord har flyttet datoen for sin andenbehandling af budget 2019. Det sker for at få et bedre overblik over, om en eventuel skattestigning vil medføre økonomisk sanktion for kommunen, lyder forklaringen.

Mariagerfjord: Da Mariagerfjord Kommune i midten af august holdt sit første pressemøde om budget 2019 og de enorme besparelser på 123 millioner kroner, der var i vente, slog borgmester Mogens Jespersen (V) fast, at en skattestigning ville blive det absolut sidste håndtag, han ville skrue på.

Men noget tyder på, at selv Venstre har fået øjnene op for, at netop en skattestigning kan blive nødvendig, hvis ikke den kommende budgetaftale skal ende ud i en kommunal massakre.

Den politiske andenbehandling af Mariagerfjord Kommunes budget for 2019 er blevet flyttet fra torsdag 11 oktober til fredag 12. oktober klokken 16. Det sker for at åbne op for en mulig skattestigning. På den måde får man i Mariagerfjord nemlig mulighed for at se, om andre kommuner vælger at sætte skatten ned, hvilket vil skabe mulighed for, at man i betrængte Mariagerfjord Kommune kan sætte skatten op. Uden at blive økonomisk straffet for det.

- Alle de danske kommuners budgetter for 2019 skal være endeligt godkendt senest mandag 15. oktober. Vi håber derfor, at vi ved at flytte vores møde en enkelt dag kan blive en lille smule klogere på, hvordan de andre kommuner har tænkt sig at sammensætte deres budgetter, siger han.

Vi håber derfor, at vi ved at flytte vores møde en enkelt dag kan blive en lille smule klogere på, hvordan de andre kommuner har tænkt sig at sammensætte deres budgetter.
Mogens Jespersen, borgmester i Mariagerfjord

Sanktion kan blive dyr

Forvaltningen har allerede regnet på, at en skattestigning på 0,1 procent i Mariagerfjord Kommune vil give en årlig merindtægt på 6,6 millioner kroner brutto. Men hvis fjordkommunen hæver sin skat, uden at andre kommuner sænker deres skat tilsvarende - og derved sikrer at det overordnede skattetryk i Danmark som helhed forbliver i balance - kommer det til at koste dyrt.

Sker det, vil Mariagerfjord nemlig blive pålagt at aflevere en stor del af den merindtægt, som skattestigningen vil medføre, til staten. Helt præcis vil der være tale om 75 procent af merindtægten det første år, 50 procent af merindtægten det andet og tredje år, 25 procent det fjerde år. Det betyder, at fjordkommunen i fald af en økonomisk sanktion først vil få den fulde gavn af en eventuel skattestigning i 2023.

Derfor trækker man altså den endelige budgetbehandling ud til det sidste.

- Lige nu er meldingerne, at der er flere kommuner, der sætter skatten op, end der er kommuner, der sætter skatten ned. Men erfaringen viser, at eventuelle skattenedsættelser først kommer i spil til anden behandling, når der skal skaffes opbakning til budgettet. Derfor har vi valgt at skubbe vores andenbehandling en enkelt dag, så vi - måske - får lidt mere klarhed over, hvor ondt en eventuel skattestigning vil gøre, siger Mogens Jespersen, der dog endnu ikke vil forholde sig til, hvor stor en skattestigning, der vil kunne komme på tale i Mariagerfjord.

Lurepassere og busehoveder

Det blå flertal i Mariagerfjord har dermed valgt en lidt anden - og langt mere afventende - strategi, end det har været tilfældet for politikerne i Norddjurs Kommune.

I Norddjurs Kommune står man nemlig også til at skulle spare et trecifret millionbeløb i forbindelse med næste års budget. Men i modsætning til byrådet i Mariagerfjord har et politisk flertal i kommunalbestyrelsen i Norddjurs allerede givet sin borgmester, Jan Petersen (S), mandat til at undersøge mulighederne for at hæve kommuneskatten med 1,5 procent. Økonomisk sanktion eller ej.

En sådan stigning vil medføre, at det kommunale skattetryk samlet set vil ramme 27,1 procent i Norddjurs, mens det nuværende skattetryk i Mariagerfjord ligger på 25,9 procent.

Det politiske flertal i Norddjurs består af Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Venstre, som foreløbig valgt at bakke op om det nuværende budgetudkast. Til gengæld står Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti udenfor, blandt andet fordi de ikke ville kunne acceptere en skattestigning med fuld sanktion.

I Mariagerfjord er alle byrådsmedlemmer stadig en del af budgetforhandlingerne.

Budgetforhandlinger: Kommunen forbereder sig på mulig skattestigning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce