Kulturmøde. Mavepuster fra ministeren


Kulturmøde. Mavepuster fra ministeren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Museumsdirektør<br />Lise Jeppesen
##radLiseJeppesen 01
Debat Kronik. 

Selv om diverse deadlines tårnede sig op, prioriterede jeg at hive to dage ud af kalenderen og deltage i Kulturmødet Mors. Det var spændende! Hundredevis af samtaler, debatter og diskussioner satte fokus på kunsten og kulturen som en kraft, der både kan skabe sammenhæng i tilværelsen og sparke os i nye retninger. Samtidig var min motivation for at deltage dog fortrinsvis, at kulturminister Mette Bock lige om lidt kommer med sit udkast til, hvordan statens midler til museerne skal omfordeles. Jeg kunne således også konstatere, at rigtig mange museumsfolk fra både øst og vest for Storebælt havde kæmpet sig gennem regnen til Nykøbing Mors.

Som direktør for et jysk museum til et folkemøde i udkants Danmark var det dog lidt af en mavepuster, Mette Bock allerede på kulturmødets åbningsdag leverede. Der var sendt en pressemeddelelse ud om, at 400 millioner kroner opsparet gennem de sidste fire års to procents besparelser, nå nej omprioriteringer, nu blev givet tilbage til kulturen. På museumsområdet næsten udelukkende til de statslige museer på trods af, at 270 millioner alene er hentet fra museerne i provinsen.

Jeg er ikke mod fyrtårne. De lyser op både dansk og internationalt, og jeg holder umådeligt meget af Statens Museum for Kunst. Jeg ved også godt, at størstedelen af den samlede besparelse på kulturens områder på godt 1,2 milliarder (2022-tal) er hentet fra de statslige museer, der i sagens natur har haft det største statstilskud.

Alligevel kan jeg godt mærke, at irritationen stiger, mens jeg vandrer rundt mellem paraplyer og regntøj. På kulturmødet meddeleler Mette Bock i en dialog med Clement, at det handler om at tænke nyt og kreativt - at være en dygtig leder. Jeg er helt enig. Det er vigtigt at museerne udvikler sig for at forblive relevante. Alligevel går jeg og summer over, om det ikke bare er et tomt retorisk greb, der i værste fald skal camouflere, at staten med det ventede udspil planlægger at skære yderligere ned for støtten til de mellemstore museer i provinsen. Deltager i en af kulturministerens visionsgrupper Christian Nissen ville omtale det som at "sætte museerne fri". Det skal vi ikke være bange for, fortæller han. Selv om jeg aldrig har stemt på Dansk Folkeparti, leder jeg nysgerrigt efter Alex Ahrendtsen, men himlen åbner sig, og alle splittes til fordel for de overdækkede scener.

Gad vide, om det i særlig grad er de jyske og fynske museer, der skal tænke nyt og kreativt, tænker jeg. I hovedstadsområdet får nogle af museerne op til 440 kroner i tilskud per besøgende fra staten, mens vi f.eks. i Randers får 25-28 kroner. Her er det kommunen og ofte fondene, der er hovedtilskudsydere, hvilket vi naturligvis er taknemmelige for. Faktisk viser undersøgelser baseret på museernes besøgsstal og tilskud i 2016, at hovedstadsområdet får 72 procent af det statslige museumsstøtte, mens de resterende 28 procent fordeles i resten af Danmark samtidig med, at museerne i hovedstadsområdet samlet set har færre gæster (46 procent) end resten af Danmark (54 procent). Jeg kender faktisk mange nytænkende museumsledere i provinsen, der dagligt tænker kreativt (dog naturligvis inden for lovens rammer, jeg antyder ikke andet) for at få økonomien til at hænge sammen og konstant søger nye partnerskaber for at udvikle sig og realisere deres visioner.

Randers Kunstmuseum er stiftet i 1887 af lokale ildsjæle og er et af de tre ældste kunstmuseer i provinsen. Museet åbnede dog først for publikum i 1893. Vi har lige markeret vores 125 års "publikumsjubilæum" og sat fokus på at være et museum forankret i Randers. Før den tid var man henvist til at rejse til København, hvis man ville opleve dansk kunst og kulturhistorie. I arkiverne kunne jeg læse om statstilskuddets op- og nedture gennem årene, hvilket var rigtig interessant læsning. I 1893 finansierede staten faktisk en god del af byggesummen til det første museum ud fra devisen om at opbygget et nationalt museumsvæsen i hele landet. Penge til bygninger er naturligvis en utopi i dag. Alligevel forundres jeg over, at skatteborgernes penge ikke i højere grad skal gå til at fastholde og udvikle et fagligt museumsvæsen også i provinsen.

Frihed er naturligvis altid rar at have, men det vedligeholder ikke museernes store samlinger eller skaber fundamentet under stadigt svingende konjunkturer. Det er så her kreativiteten kommer ind.

Kulturmøde. Mavepuster fra ministeren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce