Elvis Knudsen fylder 50 år

Henrik Knudsen med den karakteristiske kasket og naturligvis med en guitar i hånden. Foto: Graceland Randers.

Elvis Knudsen fylder 50 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Portræt. Henrik Knudsen har haft så mange oplevelser med sit projekt, at der kunne blive stof til en hel bog

En dag i 2006 ringede en dame fra Hinnerup til Henrik Knudsen, som dengang havde sin lille Elvis-forretning i Underværket. Hun havde i avisen læst om projekt Graceland Randers og bemærket, at der også skulle være selskabslokaler, og nu ville hun gerne reservere plads til sin 70 års fødselsdag.

Henrik Knudsen sagde med tak ja til denne sin første kunde og spurgte naturligvis, hvornår festen skulle stå.

»I 2016«, lød svaret fra damen, som altså dengang kun var 60 år!

Selv fylder Henrik Knudsen 50 år søndag den 18. maj og kan dermed se tilbage på foreløbig næsten et halvt liv med idolet Elvis Presley. Det var nemlig i 1990, han sagde sit gode sælgerjob op for at hellige sig The Official Elvis Presley Fan Club of Denmark og senere som bekendt Graceland Randers.

Den første interesse for Elvis Presley fik Henrik Knudsen, da han en dag kom hjem fra skole og hørte Jørgen de Mylius spille Elvis-nummeret »Burnin' Love« i programmet »Efter skoletid«. Interessen blev for alvor styrket, da Elvis Presley i en alder af kun 42 år døde den 16. august 1977. Dødsfaldet medførte en massiv medieomtale, og Henrik Knudsen begyndte nu seriøst at sætte Elvis-interessen i system.

Odense-drengen Henrik Knudsen gik i en friskole i fødebyen. Egentlig en skole for det bedre borgerskabs børn, mens Henrik Knudsen selv var fra et arbejderhjem.

En lærer gav ham en dag den besked med hjem til forældrene, at deres søn nok egnede sig mest til praktisk arbejde. Under alle omstændigheder blev unge Knudsen elev i en større møbelforretning ved navn Neslo - Olsen stavet bagfra! Indehaveren hed da også Olsen. Eller rettere Hr. Olsen - omgangstonen var stilig dengang.

»Men jeg havde en fantastisk dejlig og lærerig periode i møbelforretningen«, understreger Henrik Knudsen.

Næste arbejdssted blev Silvan i Odense, og nogle må have set et potentiale i den unge mand, for med tiltræden i december 1986 blev Henrik Knudsen ansat som chef for Silvan i Randers.

Han boede i den første tid på det daværende Motel Hornbæk, hvor pigerne i cafeteriet smurte madpakker til ham.

I 1988 skiftede Henrik Knudsen til en stilling som sælger i firmaet Ottensten. Opgaven var at sælge værktøj.

Inden de første spæde skridt som halvprofessionel Elvis-fan arbejdede Henrik Knudsen i firmaet Robert Bosch.

Da Henrik Knudsen vovede at sige sit gode job op for at arbejde med Elvis Presley på fuld tid, rådførte han sig med sin revisor.

»Desværre nu afdøde Peder Albrechtsen hørte på mig en halv time og spurgte så, om jeg havde talt med »nogen« om mine planer, hvorefter han konkluderede, at jeg jo havde sparet lidt op, så nu kunne jeg prøve i seks måneder - gik det ikke, måtte jeg tilbage til jobbet som sælger«, fortæller Henrik Knudsen.

I 1993 kunne daværende turistchef i Randers Ole Paaske godt bruge lidt »fyld« i Provstegårdscentret, hvor ikke alle kvadratmeter var udlejet. Det blev til en udstilling om Elvis Presley og medførte en reaktion fra en erhvervsmand i Søndervig ved den jyske vestkyst, hvortil udstillingen flyttede som fuldtidsudstilling.

Den flyttede siden til Odense og igen til Søndervig for så at genåbne i Randers, først i Store Voldgade og senere i Underværket, hvorfra det store spring til Graceland Randers jo blev taget.

Da Henrik Knudsen begyndte at lufte sine planer om et Graceland Randers, var der nok skepsis og vel også sine steder modvilje. Men også lokal opbakning, blandt andre fra de nu forhenværende borgmestre Michael Aastrup Jensen (V) og Henning Jensen Nyhuus (S).

På et tidspunkt så det dog ud til at knibe med den politiske velvilje.

»Her var Randers Amtsavis en uvurdelig hjælp. Avisen ringede rundt til borgmestrene i oplandet og spurgte, om de ville have et Graceland i deres kommune - og det ville de allesammen«, fortæller Henrik Knudsen. Avisens initiativ hjalp på den politiske velvilje, og byggeriet kunne tages officielt i brug den 16. april 2011.

I øvrigt røber Henrik Knudsen, at han i den lidt usikre fase fik en henvendelse fra Billund Kommune. Her ville man dels gerne huse et Graceland Billund, dels garanterede man økonomien bag projektet!

Men Henrik Knudsen takkede pænt nej - Randers havde taget godt imod ham, og her skulle projektet også realiseres.

Randers Amtsavis havde i øvrigt også været en god hjælp i den allerførste fase. Henrik Knudsen havde nemlig udsendt en pressemeddelse om Graceland-planerne, som avisen var den første til at bringe, og resultatet var, at Henrik Knudsen, som netop var draget til USA, blev kimet ned af medierne hjemme i Danmark! Nyheden havde i den grad bredt sig.

Blandt de mange, der henvendte sig, var USAs daværende ambassadør i Danmark, James P. Caine. Han spurgte, om han kunne være behjælpelig med noget, og det blev da også senere ham, der officielt åbnede Graceland Randers.

»En amerikansk dame havde boet i Randers i otte dage for at blive den første amerikaner, der gik huset rundt - jeg nænnede ikke at fortælle hende, at vi jo havde lukket ambassadøren ind ad en bagdør, så han kunne klippe snoren over ude ved hovedindgangen. Derved blev han den første«, fortæller Henrik Knudsen.

Der har på de få år med Graceland Randers, før og efter åbningen, allerede været så mange oplevelser, at Henrik Knudsen snildt kunne få stof til en hel bog.

En enkelt har prentet sig særligt i hans erindring:

En dansk mand var klar over, at han snart skulle dø. Hans sidste ønske var at besøge Graceland Randers, og han gennemførte besøget, ledsaget af sin kone og en sygeplejerske.

»Så bliver man rørt«, siger Henrik Knudsen.

I dag er Graceland Randers arbejdssted for 30 personer. Sidste års besøgstal blev godt 118.000, og de besøgende kommer også fra mange fjerne lande.

Også i Elvis Presleys fødeland har man bemærket Henrik Knudsen og hans Graceland Randers, så den snart 50-årige er æresborger i både Presleys lille fødeby og i Memphis, hvor hans originale Graceland ligger.

Æresborgerskabet giver nu igen særlige rettigheder - faktisk har Henrik Knudsen erhvervet sig en parkeringsbøde i Memphis!

For et par dage siden er Henrik Knudsen i øvrigt vendt hjem fra en inspirationstur til Memphis og New Orleas - han USA-rejse nummer 91. Foreløbig.

Spørger man Henrik Knudsen, hvornår han er at finde i Graceland Randers, lyder svaret kontant:

»Altid«!

Heldigt nok kan Henrik Knudsen også på den måde se noget til sine to børn, Nicolai på 15 og Pernille på 22 år. De har nemlig begge fritidsjob på Graceland Randers. Pernille er under uddannelse i turistbranchen på Tradium. I mange år har privatbopælen været et hus på Tranevej i Stevnstrup.

Reception

Henrik Knudsens fødselsdag markeres ved en reception, der holdes allerede torsdag den 15. maj fra kl. 12 til 16. På selve dagen er alt nemlig optaget i selskabslokalerne!

Elvis Knudsen fylder 50 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce