Et langt liv med og for hinanden

Betty og Ib Frederiksen, tidl. amtsborgmester, fejrer krondiamantbryllup 3. juledag. Foto: Lars Rasborg

Et langt liv med og for hinanden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tidl. chefredaktør Jørgen Krebs tegner et personligt portræt af ægteparret Betty og Ib Frederiksen, Mariager, der har krondiamantbryllup tredje juledag - mandag den 27. december.

De har hinanden og er friske. De har en skøn, skøn familie og en vennekreds, som de sammen og hver for sig har knyttet til hinanden ud fra den helt klare forudsætning, at tillid ikke er en vare, man skalter og valter med. Den er der bare.

Ægteparret med de 65 år på bagen er tidl. borgmester, minister og ikke mindst amtsborgmester Ib Frederiksen og fru Betty, Daniavej 131, Assens i Mariagerfjord Kommune. Vi bliver kun de nærmeste, fortalte Betty, få dage før hun i august måned fyldte 90. Med de nærmeste mente hun de tre børn Hanne, Thorkild og Ivar, svigerbørn, børnebørn og oldebørn, der alle var inviteret til at fejre dagens fødselslar i Vigsø Feriecenter i det nordjyske. Alle mødte og hyggede sig sammen, nogle op til en helt uge.

Ikke unaturligt er både Betty og Ib Frederiksen stolte af deres nærmeste familie. Alle er godt i vej, og bekymringens skygge har kun hvilet over dem, når sygdom har vist sit grimme ansigt, men det er gået til levesiden, og måske netop derfor er familiens samvær så intenst.

Ib Frederiksen udtrykte sin stolthed med følgende underfundige historie om et af børnebørnene, Hannes søn Troels, der er en dygtig it-mand, fransk gift og nu bosiddende i San Francisco. Troels har boet i New York, og i den forbindelse kunne Ib Frederiksen ikke dy sig for at spørge Troels, hvad det unge ægtepar betalte i husleje. Det var godt nok en voldsom husleje, replicerede Ib Frederiksen, da han fik beløbet at vide. Jamen, morfar svarede knægten: Det kommer da an på, hvad man tjener.

Den aktive fritid

Fritidsinteresser har altid fyldt meget i det travle ægtepar hverdag og gør det iøvrigt stadig. Trave og cykleture, badminton, for hendes vedkommende folkedans og for hans vedkommende svømning, men de senere år har den helt store passion været sejlads.

Det med sejladsen kom sent i deres liv og startede egentlig med et surfbræt, som Ib Frederiksen fik forærende, da han gik af som formand for fjerkræslagteriet Danpo. Udfordringen til vands var større end blot at stå på et bræt og være afhængig af vindens gøren og laden. Det blev til et par LM både og senest i fjor en norsk Viknes motorbåd. Ægteparret har iøvrigt begge sætteskippereksamen.

Arbejdsdeling

Meget tidligt i deres liv stod det klart for ægteparret, at en arbejdsdeling helt enkelt var nødvendig for at få tingene til at hænge sammen. Rent lavpraktisk tog Betty Frederiksen sig af det indendørs og driften af deres velkendte ejendom Midtbjerg nær Mariager. Det handlede om kyllingeopdræt, som hun dygtigt mestrede sammen med en medhjælp.

Ib Frederiksen var dybt politisk engageret med ståsted i Socialdemokratiet. Det parti kunne han aldrig svigte, selv om han da fra sidelinjen af og til har rystet på hovedet over politiske beslutninger. Det er formentlig velkendt, at han var og er arg modstander af den fjordkommune, der absolut skulle dannes af kommuner rundt om Mariager Fjord. Vi skulle da have været med syd, siger han uden at kny.

Det fylder naturligvis, når man ser tilbage på Ib Frederiksens politiske liv. Det startede med et medlemsskab af Vester Tørslev - Svenstrup sogneråd 1962-66, så Mariager Byråd fra 1966 til 1971, heraf de sidste knap to år som borgmester. I Krags tredje regering fra 1971 blev Ib Frederiksen landbrugsminister. Da Anker Jørgensen tog over, fortsatte Ib Frderiksen med landbruget, men fik også fiskeriet som resortområde.

Men det var den politiske karriere i Århus Amtsråd, der havde den største tyngde. Han blev indvalgte første gang i 1970 og var fra 1981 til 1998 amtets ubetingede leder som amtsborgmester

De mange valg

Ib Frederiksen var i de mange år samarbejdets mand. Der kunne ikke dannes "regering" i Århus Amt uden Socialdemokratiet og i mange år det næststørste parti, Venstre. Sådan blev det gennem de mange forskellige konstitueringsaftaler, Ib Frederiksen mestrede i ikke mindst samarbejde med venstremændene Søren Vestergaard og nu afdøde Knud Erik Særkjær og altid med den socaildemokratiske organisation med markante formænd som Vagn Mikkelsen, Odder, og Knud Rahbek, Randers, i ryggen.

Fra 1988 til 1998 havde jeg et meget tæt samarbejde med Ib Frederiksen. Vi fulgtes ofte ad fra Randers til Amtsgården i Århus. Mange yndede at kalde ham en hård hund. Det er helt forkert, men kontant og konsekvent passer meget bedre. Der var mange politiske sejre i Ib Frederiksens tid som amtsborgmester. Den største var i fremtidsperspektiv utvivlsomt, at sygehusstrikturen i det daværende Århus Amt længe før alle andre blev bragt på plads. Det førte samtidig til beslutningen om at bygge Skejby Sygehus - det, der i dag er under udbygning til regionens supersygehus.

I de år, vi var meget tæt på hinanden, fik han iøvrigt mulighed for selv at prøve, hvad Skejby var for noget. Undervejs i bilen fik han et nyrestensanfald. Jeg tilbød at køre, han afslog, men måtte opgive at lede amtsrådsmødet. Han blev indlagt på Skejby og ringede om aftenen med en længere udredning om, hvad de formåede at udrette af mirakler på amtets førende sygehus.

Med til den politiske historie om Ib Frederiksen hører bestemt også, at han i en årrække var næstformand i Amtsrådsforeningen - i mange af årene i et tæt samarbejde med venstremanden nu afdøde Kr. Philipsen. Desuden var Ib Frederiksen i en årrække formand for Sygesikringens forhandlingsudvalg. Han var også i perioder medlem af forretningsudvalget i Socialdemokratiet.

Sådan kunne der skrives meget mere om et spændende politisk liv. Nederlagene var få, men med til den historie hører også, at Ib Frederiksens bedste sparringspartner stadig er at finde i hjemmet, hvor Midtbjerg i 1999 blev overtaget af sønnen Ivar og den nuværende bolig på Daniavej købt og indrettet, så det danner rammen om et hyggeligt, men stadig aktivt liv.

Et langt liv med og for hinanden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce