Juma Kruse skriver islamkritisk bog

Sognepræst Juma Nellemann Kruse sender endnu en bog på markedet. Arkivfoto

Juma Kruse skriver islamkritisk bog

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sognepræsten lader bogen klinge ud med et fredsønske.

Ud over nu at virke som sognepræst i Trige-Ølsted-Spørring samt Ebeltoft-Dråby-Handrup er Juma Nellemann Kruse som tidligere beskrevet en særdeles flittig forfatter.

Nu foreligger fra hans hånd en bog med den lidt omstændelig titel "Du skal elske dine fjender? - og andre kritiske spørgsmål til islam".

Om sin nye bog siger Juma Nellemann Kruse, at den først og fremmest er et forsøg på at forstå islam - ikke mindst hvordan muslimerne selv forstår deres religion, og de er, anfører forfatteren, langtfra enige. Han tilføjer, at hans udgangspunkt for at skrive bogen er "naturligt kritisk":

- Men jeg forsøget at beskrive islam så loyalt og nøgternt som muligt, anfører Juma Nellemann Kruse.

Han opfordrer alle til at lytte til, hvad muslimerne faktisk selv siger.

- Så vi kan undgå stråmænd og postulater i debatten. Uanset hvor uenige vi er, bør vi som minimum forholde os til, hvad de faktisk siger, og ikke hvad vi tror, de siger, mener Juma Nellemann Kruse.

Uenige om meget

I bogens forord skriver Juma Nellemann Kruse, at muslimerne er uenige om meget:

- Dels er sunnier og shiiter uenige med hinanden, og muslimer er heller ikke enige om, hvorvidt sharia er et straffesystem eller blot handler om det daglige trosliv. Desuden er der stor uenighed om, hvor kontekstuelt koranen skal læses, og hvilken betydning, hadith skal tillægges, og hvilke hadith-samlinger, der overhovedet er troværdige.

Hadith er overleveringer om, hvad profeten Muhammed gjorde og sagde.

Juma Nellemann Kruse har et klart formuleret udgangspunkt:

- Mit udgangspunkt for at beskæftige mig med islam er ren nysgerrighed. Jeg kan ikke leve med at være uvidende om en religion, der fylder så meget i mediebilledet. Og så anser jeg selvsagt islam som værende en usand religion. Ligesom i andre tekster mener jeg godt, at man kan finde sandheder i koranen. Men det er selvsagt kun i det omfang, de(t) er i overensstemmelse med kristendommen. Sandheden med stort S findes kun i Bibelen. Det bør ikke komme bag på nogen, at det er mit nysgerrige udgangspunkt, hedder det i forordet.

Bogen slutter med et fredsønske - nemlig ønsket om, at det er de fredelige versioner af islam, der vinder frem, hvor islam er religionen.

Juma Nellemann Kruse gør opmærksom på, at han har læst koranen, men ikke hadith, som han kun har læst om. I øvrigt bringes en række citater fra koranen i bogen med kommentarer fra forfatteren.

Der er kapitler i bogen med overskrifter som "Muhammed og Jesus og fjendekærlighed", "Gudsriget/kalifatet - islam og terror" samt "Æresdrab/seksualitet - og om at lytte".

Juma Kruse skriver islamkritisk bog

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce