Mindeord om Ib Frederiksen: Han var et forbillede

For forhenværende amtsborgmester Johannes Flensted Jensen var Ib Frederikse et af de store forbilleder i dansk politik. Arkivfoto: Angelina Owino

Mindeord om Ib Frederiksen: Han var et forbillede

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fra f.h.v. amtsborgmester Johannes Flensted-Jensen, Tebstrup, har vi modtaget følgende mindeord om Ib Frederiksen

Meddelelsen om Ib Frederiksens død berører mig dybt.

Ib Frederiksen var en af de helt store politiske skikkelser. Minister i flere S-regeringer, men først og fremmest politiker i og for Østjylland med base i Mariager.

Ib fortalte mig en gang om sin indtræden i politik: På et forældremøde i hans og Bettys datters klasse beklagede den unge landmand sig over, at der var huller i dørene ind til pigernes toilet. Det var på et tidspunkt, hvor man ikke brokkede sig over skolen, så mange fandt det modigt og flot af den unge Ib Frederiksen. Så man måtte hellere vælge ham til noget.

Historien er på mange måder typisk for Ib. Det nære, noget der bør ændres, og så må man handle.

Hans politiske karriere i det Østjyske kom til at omfatte Mariager Byråd i to omgange og så først og fremmest Århus Amt. Han overtog posten og problemerne efter Robert Svane Hansen, og der var store ting at tage stilling til. Mest kendte og forkætrede var planerne på sygehusområdet, som indebar både lukninger af små sygehuse og gennemførelsen af planerne om et nyt sygehus i Skejby.

Debatten herom var heftig, men Ib stod - sammen med et flertal i amtsrådet - fast på, at sådan skulle det være. Her, knap 30 år efter, stiller næppe nogen spørgsmålstegn ved de beslutninger, der jo blandt andet har medført, at Århus Amt / Region Midtjylland i ca. 10 år har haft æren af at have et sygehus, der er blevet udnævnt til Danmarks Bedste Store Sygehus.

Ibs måde at føre politik på var enestående. Han lagde grunden i Århus Amtsråd til et samarbejdende amtsråd, der selvfølgelig var uenige på en række punkter, men samarbejdede og var uenige på en god og værdig måde. Ibs demokratiske sindelag og ønske om at inddrage også politiske modstandere i beslutningsprocesserne var forbilledlig og burde være en stor inspiration for også Folketingets måde at føre politik på. En stor del af denne holdning stammede givetvis fra hans livsledsager og livsvarige græsrod, Betty.

Men der var også andet end sygehuse. Ibs hjerte lå hos de svage og i særdeleshed hos de fysisk og psykisk handikappede. I årene, hvor Ib var amtsborgmester, skete en enorm udvikling i tilbud og hjælp til disse mennesker, som betød et fuldstændigt paradigmeskift i måden at se på dem og behandle dem. Det betød for mange, mange handikappede og syge en tilværelse langt tryggere og langt mere nær det liv ikke-handikappede kunne leve.

Og selvom om miljøpolitikken måske ikke var det, der stod øverst på Ibs dagsorden, blev der i hans amtsborgmestertid taget væsentlige skridt i retning af renere vand, renere luft og mere natur.

Personligt har Ib altid været en af mine store inspirationskilder med hensyn til samarbejdende folkestyre og hans og Bettys forhold har på min kone og mig og formentlig mange andre været et lysende forbillede.

Vi vil savne ham, ligesom vi savner Betty.

Mindeord om Ib Frederiksen: Han var et forbillede

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce