Ankestyrelsen giver tomlen op: Kommunalt madsamarbejde er ikke opgavetyveri

Randers Kommunes storkøkken, Madservice Kronjylland, kan med Ankestyrelsens velsignelse fortsætte med at producere mad til borgere i både Randers og Norddjurs Kommune. Arkivfoto: Mads Hansen

Ankestyrelsen giver tomlen op: Kommunalt madsamarbejde er ikke opgavetyveri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En afgørelse fra Ankestyrelsen fastslår, at Norddjurs Kommune holdt sig inden for rammerne, da man i januar indgik en aftale om madlevering til hjemmeboende borgere med Madservice Kronjylland i Randers Kommune.

Norddjurs: Det var helt efter reglerne, at Norddjurs Kommune i januar i år indgik aftale med nabokommunen Randers' storkøkken, Madservice Kronjylland, om levering af mad til 300 af kommunens ældre. Også selv om det skete uden udbud, og ældremadsleverandøren Det Danske Madhus dermed ikke fik mulighed for at byde på opgaven.

Sådan lyder den endelige konklusion fra Ankestyrelsen i sagen, som har varet siden december 2017, hvor Det Danske Madhus indgav en klage over samarbejdsaftalen.

- Ankestyrelsens opfattelse, at Randers og Norddjurs Kommuner ikke har handlet i strid med kommunalfuldmagten i forbindelse med den indgåede samarbejdsaftale, står der i afgørelsen.

Beskyldt for opgavetyveri

Det Danske Madhus henvendte sig i første omgang til både Klagenævnet for Udbud og Ankestyrelsen, fordi man betragtede aftalen mellem Norddjurs og Randers Kommuner som "opgavetyveri".

Den private madleverandør påpegede, at Madservice Kronjylland i forvejen leverede ældremad til Randers Kommunes egne borgere, og derfor anfægtede man det faktum, at storkøkkenet nu pludselig også stod klar til at varetage opgaven for Norddjurs Kommune.

Det Danske Madhus konkluderede derfor, at samarbejdsaftalen i realiteten indebar, at Randers Kommune sælger madproduktionsydelser til Norddjurs Kommune. Og sådan en manøvre har ikke hjemmel i hverken serviceloven eller kommunalfuldmagtsreglerne.

- Samarbejde er i orden

Men den betragtning viste Klagenævnet for Udbud sig imidlertid at være uenig i.

Allerede tilbage i april gav nævnet således Norddjurs Kommune medhold og afviste klagen fra den private madleverandør. Og nu har Ankestyrelsen fulgt trop.

I sin afgørelse har Ankestyrelsen lagt vægt på, at de to kommuner ikke producerer og leverer mad til andre offentlige myndigheder eller til private, men udelukkende samarbejder om at varetage opgaver, som de også lovligt kunne varetage hver for sig.

- En kommune kan derfor tilberede og levere mad til eget brug, herunder til hjemmeboende borgere i kommunen, der er omfattet af bestemmelserne i serviceloven. En kommune har som udgangspunkt frie rammer med hensyn til, hvordan den ønsker at organisere kommunens opgaveløsning. Produktion til eget brug skal derfor ikke nødvendigvis udføres af hver enkelt kommune for sig. Produktion kan foregå sådan, at flere kommuner indgår et samarbejde om i fællesskab at producere varer og tjenesteydelser, som de alle bruger, står der i afgørelsen.

Tvivl om juristeri

Ankestyrelsens konklusion om, at et kommunalt samarbejde om produktion af mad til hjemmeboende borgere ikke strider imod serviceloven, vækker stor glæde i Norddjurs Kommune.

For selvom man hele tiden har følt sig på sikker grund i sagen, så er det nu alligevel rart at have fået det bekræftet, lyder det fra voksen- og plejeudvalgets formand Lars Møller (S), der har gået og ventet på at få Ankestyrelsens afgørelse i hænde.

- De kom med den afgørelse, som vi hele tiden har forventet. Men man kan jo aldrig vide, når der går juristeri i den, siger Lars Møller med et grin.

Udvalgsformanden er dog - uanset hvad - glad på kommunens og borgernes vegne, fordi tvivlen nu endegyldig er lagt på hylden.

- Det skaber ro og tryghed for de borgere, der skal have maden, og for deres pårørende. Men det giver jo også en ro hos forvaltningen og os politikere, for det viser jo, at sagsbehandlingen og den politiske indstilling har været korrekt, siger han.

Ankestyrelsen giver tomlen op: Kommunalt madsamarbejde er ikke opgavetyveri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce