Brandundersøgelse: Farsøhthus Plejecenter levede ikke op til brandkrav

Undersøgelser viser, at det brandramte plejehjem i Allingåbro på Djursland ikke levede op til brandsikkerhedskravene. Arkivfoto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Brandundersøgelse: Farsøhthus Plejecenter levede ikke op til brandkrav

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dødsbranden fra plejecentret i Allingåbro, der kostede tre ældre kvinder livet, skete i et hus, der ikke levede op til brandsikkerhedskravene, slår en undersøgelse fast. Det kommer helt bag på sundheds- og omsorgschefen.

Allingåbro: På et åbent samråd om brandsikkerheden på landets plejecentre, fremlagde transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) tirsdag eftermiddag en rapport, der har til formål at fastlægge, hvordan branden på plejecentret Farsøhthus kunne gå så galt.

Under den voldsomme brand fredag 3. august omkom tre ældre kvinder på henholdsvis 91, 93 og 95 år.

Ifølge rapporten, udarbejdet af Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut, var der adskillige brud på brandsikkerhedskravene i den kommunalt ejede bygning. Det gælder både de krav, der var gældende, da plejecentret blev ombygget i 1997, men også de brandkrav, bygninger der opføres i dag, skal leve op til.

- I undersøgelsen konstateres det, at der ikke var installeret et automatisk sprinkleranlæg i bygningen. Derudover var spisekøkkenet indrettet i flugtvejsgangen, hvilket har reduceret gangens funktion som flugtvej, og medvirket til at branden blev voldsom, sagde Ole Birk Olesen under samrådet.

Derudover peger rapporten på, at flugtvejsgangen ikke var opdelt med røgtætte, selvlukkende døre.

Beredskabet vil se rapporten

Direktør for Beredskab og Sikkerhed Randers, Djursland og Favrskov, Kasper Sønderdahl, vil og kan ikke udtale sig om sagen, idet han endnu ikke har set rapporten, siger han:

- Så længe det er ministeren, der citerer en rapport, jeg endnu ikke har set, kan jeg ikke kommentere på sagen. Men jeg kan henvise til Norddjurs Kommune, som ejer bygningen og har ansvaret for den, siger Kasper Sønderdahl.

Borgmesteren i Norddjurs Kommune, Jan Petersen (S), henviser til sundheds- og omsorgschef, Søs Fuglsang.

- Jeg må sige, at den her kritik kommer fuldstændig bag på mig. Jeg har kun fået at vide at alt var i orden og at medarbejderne havde handlet helt korrekt. Og så længe jeg ikke selv har læst rapporten, har jeg ingen yderligere kommentarer, siger Søs Fuglsang.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra leder af plejecentret, Karina Kreutzfeldt.

Dispensation

Det er landets kommuner, der har det overordnede ansvar for, at brandkravene overholdes i kommunalt byggeri. Og på Farsøhthus gav Norddjurs Kommune i 1997 en dispensation for at installere sprinkleranlæg, selvom det også på daværende tidspunkt var et krav fra brandmyndighederne, udtaler ministeren til DR Nyheder.

Dispensationen blev ifølge undersøgelsen fra Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut begrundet med, at der lå en brandstation i nærheden.

- Kommunen må gerne dispensere, hvis der er god grund til det. Min umiddelbare reaktion er dog, at det er underligt, at man giver dispensation, fordi der ligger en brandstation tæt på et plejehjem, siger Ole Birk Olesen, til DR Nyheder.

Ministeren vil nu undersøge samtlige kommuners praksis med dispensationer fra gældende brandkrav for at finde ud af, om de har taget overhånd.

Brandundersøgelse: Farsøhthus Plejecenter levede ikke op til brandkrav

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce