Djursland gav inspiration til polsk børnehave

Der var smil og glæde i den nye skovbørnehave i Malkowo, da man forleden åbnede ægteparret Byczkowskas ?private børnehave. Børnehaven er blevet til med masser af inspiration fra børnehaver på Djursland. Privatfoto


Djursland gav inspiration til polsk børnehave

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For lidt over to år siden besøgte Kasia Byczkowska og hendes mand Barnim Byczkowska en række børnehaver på Djursland. Nu har de åbnet deres egen børnehave i Polen med inspiration især fra Fjellerup.

Det var en festdag forleden i den polske landsby Malkowo vest for Gdansk.

Den nye børnehave skal ifølge de polske regler være adskilt fra vuggestuen, som ægteparret også driver. Derfor er den placeret på nabogrunden med masser af plads til udendørsleg. Privatfoto
Den nye børnehave skal ifølge de polske regler være adskilt fra vuggestuen, som ægteparret også driver. Derfor er den placeret på nabogrunden med masser af plads til udendørsleg. Privatfoto

Her kunne ægteparret Kasia og Barnim Byczkowska slå dørene op til deres helt nye private skovbørnehave, hvor der var masser af illustrationer fra blandt andet Fjellerup Børnehave, Mosegården i Hornslet og Grenaa Skovbørnehave.

De tre børnehaver var blandt de fem steder, som ægteparret tilbage i sensommeren 2013 besøgte under en kombineret ferie- og studietur til Danmark og Djursland, hvor Fjellerup Børnehave også lagde rammer til en uges praktikophold i 2014.

Dengang lød ønsket fra Kasia Byczkowska:

»Vi vil meget gerne skabe noget anderledes i Polen, som er godt for børnene, som kan vise folk, hvor nemt det er at lave en anderledes børnehave eller vuggestue. Derfor giver et besøg i Danmark masser af ideer,« sagde Kasia Byczkowska.

Og de mange ideer, som ægteparret tog med tilbage til Polen, har nu givet en børnehave i det nordlige Polen, som forældrene allerede har udtrykt dyb forundring over. I den positive forstand.

»Forældrene er blandt andet overrasket over, at børnene er ude, selv om det regner. Det, synes de, er utroligt,« siger Kasia Byczkowska, der ved indvielsen udtrykte stor glæde og taknemmelighed over besøget på Djursland, hvor de kom hjem med en klar plan.

»Vi kom hjem fra børnehavebesøgene i Danmark fulde af indtryk. Og efter mit studieophold i Fjellerup var prioriteringen klar: Vigtigst er, at børnene skal være med i madlavningen, udeaktiviteter skal være en vigtig del af hverdagen og økologi og natur en del af børnehavens profil.«

Tilbage i 2013 var netop involveringen af børn i madlavningen et af de helt store problemer for ægteparret, der kæmpede med de strikse polske regler på området.

»Vi må for eksempel ikke have børnene med i køkkenet, som man har i Fjellerup. De må ikke bruge alt det udstyr, som findes i et køkken, hvis det ikke er af plastic,« sagde Barnim Byczkowska dengang.

Men nu har den polske børnehave, som har vuggestuen Ecoludor (det lille naturmenneske,red.) tilknyttet på nabogrunden, et køkken med tæt tilknytning til Fjellerup.

»De prioriteringer, som man har lavet i Malkowo, er usædvanlige i polske daginstitutioner. Køkkenet er derfor indrettet i »Fjellerup-stil« med god plads til madlavning i børnehøjde,« siger Mads Nikolajsen (SF), kommunalbestyrelsesmedlem i Norddjurs Kommune, der var med ved åbningen i Malkowo og stod for kontakten til Fjellerup Børnehave

Og den nye børnehave adskiller sig markant fra normale polske børnehaver.

For eksempel er det ikke længere forældrene, som skal medbringe legetøj til deres børn, som tilfældet normalt er. Og under besøget i Fjellerup var Kasia og Barnim Byczkowska især meget begejstrede over legepladsen, som hørte til Fjellerup Børnehave. Det er nemlig heller ikke normalt en ting, som man har i forbindelse med en børnehave i Polen.

»Hvis jeg skal vælge én ting, som vi skal have gjort noget ved i Polen, så er det legepladsen. En skøn naturlegeplads, hvor der ikke behøver at være alverdens legetøj. Simpel, men god, så børnene kan bruge deres fantasi, mens de leger,« var ønsket fra Kasia Byczkowska i 2013.

Ægteparret har med støtte fra blandt andet Den Selvejende Institution SFOFs Økologiske Klub nu en unik børnehave efter polske standarder, hvor masser af miljøprojekter også er blevet etableret.

»Vi har bevilget overskydende projektmidler fra tidligere dansk-polske miljøprojekter til byggeriet. De er anvendt til solceller på børnehaven med et panel, hvor man kan se, hvor meget solen producerer, LED-lys, tænd-sluk installationer, varmegenvindingsanlæg og vandhaner med sensorer,« fortæller Eigil Holm Nielsen fra Den Selvejende Institution SFOFs Økologiske Klub.

Djursland gav inspiration til polsk børnehave

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce