Enighed i kommunalbestyrelse: Ofrende skal blive på Torvet i Grenaa

Kunstneren Peter Brandes har trods stor folkelig modstand fået kommunalbestyrelsens accept af, at hans bronzeskulptur "Ofrende" vil blive genopstillet på Torvet i Grenaa. Og han får selv lov at være med til at bestemme hvor. Arkivfoto: Annelene Petersen

Enighed i kommunalbestyrelse: Ofrende skal blive på Torvet i Grenaa

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den omstridte bronzeskulptur af Peter Brandes skal efter nytår stilles tilbage på pladsen tæt ved Grenaa Kirke.

Grenaa: Den er blevet kaldt grim, deprimerende og fejlplaceret på byens torv. Den er sågar foreslået både omsmeltet, nedsænket i havet på 10 meters dybde eller givet til Stena Recycling, hvor den kunne passe ind sammen med virksomhedens øvrige metalskrot.

Nej, blandt modstanderne af Peter Brandes' bronzeskulptur "Ofrende" er der ingen tvivl om, at det omstridte kunstværk, der i 1995 blev skabt og placeret på Torvet i Grenaa mellem byens kirke og den nu lukkede arrestbygning, har bedst af aldrig at blive fundet frem fra det depot, hvor det har været anbragt siden februar.

Men sådan ender fortællingen om "Ofrende" ikke. Tværtimod får skulpturen lov til at vende tilbage til en placering nær Grenaa Kirke, hvorfra den vil fortsætte med at skabe debat blandt byens borgere.

Nej, men alligevel ja

Det står klart efter en enig kommunalbestyrelse tirsdag aften besluttede at lade "Ofrende" genopstille på Torvet i Grenaa. Desuden skal den endelige placering afgøres af Peter Brandes selv.

Den første til at tage ordet under debatten var kultur- og fritidsudvalgets formand, Lars Østergaard (V), der tidligere har sagt, at han personligt ikke synes om skulpturens udseende.

- Hvis et kunstværk skal kunne skabe debat, så er det i hvert fald lykkedes for Peter Brandes. Men vi er i Venstre enige om, at skulpturen skal tilbage på Torvet, hvor den stod, sagde han, hvorefter sidste valgperiodes formand for udvalget, Else Søjmark, (S), og ordet og mindede om, at kunst er sat i verden for at lægge op til debat.

- Og Peter Brandes-skulpturen har i Grenaa vist sig at have meget stærke modstandere og meget stærke tilhængere, konstaterede hun.

Nej til at flytte historien

Borgmester Jan Petersen (S) hæftede sig i sit debatindlæg ved det faktum, at "Ofrende" er en gave, som den tidligere Grenaa Kommune fik i gave af Djurslands Bank i anledning af byens 550 års jubilæum. Derfor bør de nuværende politikere efter hans mening tage vare på skulpturen - og dermed respektere arv og gæld.

- Jeg bryder mig ikke om det, hvis vi vil til at flytte rundt på historien. Skal Søren Kanne så også flyttes, bare fordi nogle mener det? Og må jeg minde om, at Arnoldi-skulpturen ved indkørslen til Grenaa fra vest også var omdiskuteret, men nu roses, sagde han.

Det vides endnu ikke, hvornår Peter Brandes bronzeskulptur vil blive taget ud af depot og genopstillet på Torvet i Grenaa.

Enighed i kommunalbestyrelse: Ofrende skal blive på Torvet i Grenaa

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce