Få overblikket: Norddjurs sparer 6,9 millioner kroner på de ældre og handicappede

Varmtvandsbassinet i Hedebo-Centret i Grenaa er blandt de tilbud, som voksen- og plejeudvalget i Norddjurs Kommune har besluttet at spare væk. Arkivfoto: Flemming Højer

Få overblikket: Norddjurs sparer 6,9 millioner kroner på de ældre og handicappede

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Voksen- og plejeudvalget i Norddjurs Kommune har ved et ekstraordinært udvalgsmøde tirsdag eftermiddag besluttet at gennemføre 11 ud af 13 forslag fra det sparekatalog, som blev sendt i høring før sommerferien.

Norddjurs: - Det har været en træls dag på kontoret.

Sådan lød den klare melding fra udvalgsformand Lars Møller (S) fra voksen- og plejeudvalget i Norddjurs Kommune umiddelbart efter udvalgets ekstraordinære møde sent tirsdag eftermiddag.

Ved mødet havde han sammen med udvalgets øvrige medlemmer truffet beslutning om at gennemføre besparelser på voksen- og plejeområdet for i alt 6,9 millioner kroner.

- Det gør ondt at gennemføre besparelser som dem, vi nu har vedtaget. Et par af de her besparelser er jo faktisk ting, vi har lagt til inden for de sidste fem år, så der er ingen tvivl om, at vi bliver slået tilbage. Og det har jeg det selvfølgelig skidt med, siger Lars Møller, som ikke desto mindre også kan se positive ting i den manøvre, der nu er overstået.

- Det, jeg har det godt med, er den dialog, vi har haft med blandt andre ældrerådet, handicaprådet og medarbejderne i processen. Og så har jeg det godt med, at vi i voksen- og plejeudvalget har handlet på vores budgetudfordring, så vi i hvert fald har styr på dén del, når vi på torsdag går ind i budgetforhandlingerne. Også selv om vi samtidig frygter, hvad der ellers kan komme af besparelseskrav, siger Lars Møller.

Disse besparelser blev gennemført i VPU:
Øget fokusering og deraf budgetbesparelse på rehabiliteringsområdet. Besparelse i 2019: 450.000 kroner.Hævelse af takst i forbindelse med kørsel til §86 træning fra 15 til 40 kroner. Besparelse i 2019: 249.000 kroner.

Lukning af varmtvandsbassin på Hedebo-Centret i Grenaa. Besparelse i 2019: 326.000 kroner.

Reduktion i budgettet til klippekortordningen i hjemmeplejen. Besparelse i 2019: 618.000 kroner.

Reduceret mængdefremskrivning på ældreområdet. Besparelse i 2019: 2,5 millioner kroner.

Nedlæggelse af ubesat velfærdsteknologikonsulentstilling. Besparelse i 2019: 440.000 kroner.

Lukning af sundhedspuljen - tobaksindsats gøres permanent. Besparelse i 2019: 120.000 kroner.

Pulje til sundheds- og idrætsaktiviteter handicappede lukkes. Besparelse i 2019: 200.000 kroner.

Reduktion i budgettet til ferieordning på handicapområdet. Besparelse i 2019: 737.000 kroner (Det oprindelige besparelsesforslag lød på 1.070.000 kroner om året).

Reduktion i ledsagerordningen til §81. Besparelse i 2019: 100.000 kroner (Det oprindelige besparelsesforslag lød på 200.000 kroner om året).

Desuden går voksen- og plejeudvalget med til en ændring af takster for ansattes befordringsgodtgørelser fra den høje til den lave. Men kun hvis alle andre dele af kommunens organisation også gør. Forventet besparelse i 2019: 1,16 millioner kroner.

Kilde: Norddjurs Kommune

Varmtvandsbassin til debat

Resultatet af voksen- og plejeudvalgets ekstraordinære møde blev således, at 11 ud af de i alt 13 besparelsesforslag bliver indstillet af udvalget til gennemførsel - enten i deres oprindelige form eller i en ændret form, som blev vedtaget under mødet.

Samlet set er der fundet besparelser til en værdi af 6,9 millioner kroner, hvilket er præcis det beløb, som voksen- og plejeudvalget i øjeblikket ser ud til at overskride sit 2018-budget med.

Langt de fleste af besparelserne blev vedtaget af et enigt udvalg. Kun enkelte sager gav anledning til debat, forklarer Lars Møller.

Det gjaldt blandt andet den foreslåede lukning af varmtvandsbassinet på Hedebo-Centret i Grenaa, hvor et flertal bestående af Lars Møller, Karoline Bergqvist (S) og Rikke Albæk Jørgensen (V) i sidste ende besluttede at gennemføre en lukning af varmtvandsbassinet.

Det skete, selv om både udvalgets næstformand Steen Jensen (DF) og Michael Vejlstrup (LA) var imod lukningen. De ville hellere bevare varmtvandsbassinet og så i stedet spare 225.000 kroner om året på at tilbagerulle en tidligere tildelt budgetudvidelse til aktivitetstilbud for ældre borgere i kommunen.

Men det ville flertallet altså ikke være med til.

Aktivitetstilbud går fri

Faktisk er det eneste besparelsesforslag, der endte med at gå helt fri af tirsdagens spareøvelse, netop den tidligere budgetudvidelse til aktivitetstilbud til ældre borgere i Norddjurs Kommune, fortæller Lars Møller.

- Den besparelse bliver ikke gennemført. Lige på det område har vi en chance for at samle nogle af de ældre både inden for og uden for plejecentrene til nogle netværksskabende aktiviteter. Der er et socialt aspekt i det her initiativ, som giver nogle svage borgere noget indhold i livet, så det skal vi holde fast i, siger han.

Desuden har man reduceret besparelsen på handicapområdets ferieordning med godt 300.000 kroner, så den kun bliver reduceret med 737.000 kroner i stedet for de 1.070.000 kroner, som det oprindelige forslag lød på.

- Vi har fundet penge til at gøre skaden lidt mindre, hvis man kan sige det på den måde, siger Lars Møller.

Ifølge Lars Møller var Steen Møller fra Dansk Folkeparti imod reduktionen af besparelsen på handicapområdets ferieordning.

Få overblikket: Norddjurs sparer 6,9 millioner kroner på de ældre og handicappede

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce