Farvel til et industrieventyr

Tømrermester Klaus Allermann og byggeleder Martin Hornbæk Nielsen fra Aalsrode Tømrerfirma, som har hovedentreprisen på byggeriet af de 50 ungdomsboliger. Der er hugget hul i skorstenen, fordi man starter på at bryde den ned fra toppen og smide murstenene ned gennem røret. Foto: Richard Sylvestersen
Foto: Richard Sylvestersen

Farvel til et industrieventyr

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Masser af mennesker følger interesseret med i nedrivningen af Grenaa Dampvæveri. Nogle lidt for interesseret.

Den store maskine æder stykke for stykke af den store bygning, som i mange år rummede kedelbygningen på Grenaas største arbejdsplads, Grenaa Dampvæveri, der i sin storhedstid gav over 800 ansatte et arbejde og et produkt, der placerede byen på landkortet i kraft af de vævede tekstiler. Nu bliver der sagt farvel til et industri­eventyr i Grenaa, fordi store dele af fabrikken - inklusive den markante 46 meter høje skorsten - skal rives ned for at give plads til 50 ungdoms­boliger, som boligselskabet B45 skal bygge for en samlet pris på 53 millioner kroner.

Østerbrogade er spærret af, mens nedrivningen foregår - men ikke alle respekterer afspærringen. Foto: Richard Sylvestersen
Østerbrogade er spærret af, mens nedrivningen foregår - men ikke alle respekterer afspærringen. Foto: Richard Sylvestersen
Foto: Richard Sylvestersen

Det var i 1893 købmand og manufakturhandler H.P. Rosenvinge grundlagde en tek­stilfabrik, tæt på hovedvejen mellem Grenaa by og havnen.

Den store nedrivningsmaskine æder stykke for stykke af den gamle kedelbygning på Grenaa Dampvæveri. Foto: Richard Sylvestersen
Den store nedrivningsmaskine æder stykke for stykke af den gamle kedelbygning på Grenaa Dampvæveri. Foto: Richard Sylvestersen
Foto: Richard Sylvestersen

Grenaa Dampvæveri begyndte småt med 16 væve, hvorpå der blev fremstillet bomuldsstoffer. Men virksomheden voksede hurtigt, og omkring århundredskiftet var der installeret 80 vævemaskiner foruden blegeri og farveri.

Grenaa Dampvæveri forstod at udvikle sig, indføre ny teknologi og øge produktiviteten. Fra 1919 var det Danmarks største væveri med en produktion af mange forskellige typer bomuldstøj og en betydelig eksport til Europa og USA. Ved siden af bomuldsstofferne fremstilledes også kunstsilke celluld, hørgarn og uld.

I midten af 1930'erne beskæftigede Grenaa Dampvæveri 500-600 mand. Cirka 20 år senere nåede man højdepunktet med over 800 ansatte. Siden begyndte det at gå nedad. Da fabrikken lukkede i 2002, fordi produktionen blev flyttet til Norge, var der 170 ansatte.

Dampvæveriets fabriksanlæg stammer fra 1893, men hovedparten af den nuværende bebyggelse er opført efter en omfattende brand i 1914.

Mod hovedvejen har man haft den monumentale fabriksbygning med høj skorsten. Bygningen er opført i jernbeton beklædt med røde mursten og har høje, smalle vinduespartier. Ved siden af ligger anlæggets ældste bygning fra 1893, en lav fabriksbygning i røde mursten med rundbuede støbejernsvinduer.

Grenaa Dampvæveri var i en periode landets største væveri, byens største arbejdsplads og frem til 1960'erne Djurslands eneste stor­industri.

Men nu er det helt og aldeles slut. Med Aalsrode Tømrerfirma som hovedentreprenør er der truffet aftale med først og fremmest lokale underleverandører om at etablere de mange ungdomsboliger på grunden, og hvad der senere skal følge er op til ejeren Calum Invest fra Aalborg - og de begrænsninger, som en lokalplan sætter for brugen af området.

Lige nu er nedrivningen en af de helt store attraktioner i byen, Folk - mange er tidligere medarbejdere, som havde et langt arbejdsliv på GD - flokkes med kameraer uden for afspærringen på Havnevej, for at se maskinerne æde der ene stykke efter det andet af de markante bygninger.

»Nu håber vi på godt vejr, så sne og frost ikke driller os. Første spadestik på nybyggeriet er planlagt til 24. januar, hvor vi håber at se borgmester Jan Petersen i gang med spaden,« siger tømrermester Klaus Allermann fra Aals­rode Tømrerfirma.

Det er specialisterne fra P. Olesen i Hovedgård, der står for nedrivningen. Og at det ikke er ganske ufarligt så man mandag klokken 16.15. Medarbejderne var stort set færdige med dagens dont, da en mursten faldt ned fra 20 meters højde og ramte en 66-årig mand i hovedet. Heldigvis bar han dog sikkerhedshjelm, men den holdt ikke til trykket fra den faldende mursten, så han fik nogle flænger i hovedet og fik skaderne behandlet på sygehuset.

»Det er sådan noget, der kan ske. Ingen lavede nogen fejl, så ingen kan bebrejdes. Men uheldet viser, hvorfor man man kun må færdes inden for hegnet med sikkerhedshjelm, og vi har desværre haft nogle eksempler på folk, som ikke kan finde ud af det. For eksempel en kondiløber, som selv lukkede sig ind, og det er altså livsfarligt,« siger Klaus Allermann.

Byggeleder Martin Hornbæk Nielsen kan også fortælle, at man i GD-bygningen har fundet madrasser, soveposer og mobilladere, som indikerer, at nogle har boet i ruinerne.

»Heldigvis har politiet fortalt, at ikke mange i Grenaa tilhører kundegruppen for sådanne boliger, men ellers ser jeg frem til at være med til at løse en spændende opgave. Det hele skal stå klar til indflytning 14. oktober i år, så vi får travlt, og vi håber at have vejret med os den kommende tid. Hårdt frost og blæst vil ikke være sagen,« siger Martin Hornbæk Nielsen.

Farvel til et industrieventyr

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce