Forælder om potentiel børnehavelukning: Man skal passe på, at man ikke slår et bysamfund ihjel

35-årige Ann Koustrup Birkmann kan ikke se, at det skulle kunne give mening for Norddjurs Kommune at lukke børnehaven Nordlyset i Vivild og flytte de nuværende børn i institutionen ud til andre børnehaver i Nørager, Allingåbro og Auning. Sammen med resten af borgerne i byen og det omkringliggende opland, vil hun derfor kæmpe for en bevarelse af den lokale daginstitution. Foto: Pia Pagaard M. Madsen

Forælder om potentiel børnehavelukning: Man skal passe på, at man ikke slår et bysamfund ihjel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vivild-borger og mor til to Ann Koustrup Birkmann er stærkt utilfreds med Norddjurs Kommune forvaltnings forslag om at lukke byens børnehave Nordlyset. Risikoen for, at det bliver et økonomisk selvmål, er alt for stor, mener hun.

Vivild: - Det er fuldstændig galimatias, hvis de overhovedet overvejer at lukke den her børnehave for at spare en halv million kroner. Tænk på, hvad det kan komme til at koste for vores børn, for os og for vores lokalsamfund.

Udmeldingen fra 35-årige Ann Koustrup Birkmann er ikke til at tage fejl af.

Som borger og husejer i Vivild samt mor til to børn på henholdsvis ét og fire år er hun både enormt vred og ikke mindst skuffet over, at de politiske beslutningstagere i Norddjurs Kommune for nylig har bedt forvaltningen om at arbejde videre med et spareforslag, som - hvis det bliver stemt igennem - vil føre til lukningen af daginstitutionen Nordlyset i Vivild Børneby til næste sommer.

Og hun er langt fra den eneste i lokalsamfundet, der har det sådan, fastslår hun.

- Vi er alle sammen chokerede og frustrerede. Det er en mavepuster af en anden verden, for vi havde på ingen måde set noget som det her komme. De (kommunen, red.) har jo lige opført den nye børnehave, og derfor følte vi os ligefrem trygge ved tanken om, at hvis der på et tidspunkt skulle lukkes noget, så ville det i hvert fald ikke blive her hos os, siger den stærkt berørte Vivild-borger med henvisning til, at det endnu ikke er to år siden, at Norddjurs Kommune brugte i omegnen af otte millioner kroner på at opføre den bygning, som børnehaven Nordlyset har hjemme i.

Hvis de lukker Nordlyset, vil det ramme børnebyen, og så risikerer vi, at det liv, som er her nu, forsvinder. Huspriserne vil falde, folk vil flytte væk eller blive stavnsbundet, og de eneste nye, der vil have lyst til at flytte hertil, vil være lejere, som ikke betaler særlig meget i skat.
Ann Koustrup Birkmann, børnehaveforælder
Foran børnehaven Nordlyset hænger et stort banner, som skal vise lokalbefolkningens stærke utilfredshed med Norddjurs Kommunes forslag om at lukke børnehaven og flytte børnene til andre børnehaver i henholdsvis Nørager, Allingåbro og Auning. Foto: Pia Pagaard M. Madsen
Foran børnehaven Nordlyset hænger et stort banner, som skal vise lokalbefolkningens stærke utilfredshed med Norddjurs Kommunes forslag om at lukke børnehaven og flytte børnene til andre børnehaver i henholdsvis Nørager, Allingåbro og Auning. Foto: Pia Pagaard M. Madsen

Frygten for landsbydød

Siden november 2016, hvor Nordlyset blev indviet, har meget dog ændret sig. Ikke mindst efter man i dette forår har opdaget et uventet stort hul i kommunekassen, som nu udfordrer hele kommunens likviditet.

Meldingen er, at der skal findes mindst 115 millioner kroner i budgettet for det kommende år, hvis man skal nå i mål. Og det har tvunget forvaltningen og politikere til at kigge i alle retninger efter potentielle besparelser.

Men selvom Ann Koustrup Birkmann har forståelse for, at pengene skal findes, har hun svært ved at forstå, hvorfor de skal findes i Nordlyset.

- Hvis problemet er, at kommunen har brugt for mange penge på folk på overførselsindkomster - hvilket er det jeg hører - så burde man passe på, at man ikke slår et bysamfund ihjel, siger hun og uddyber:

- Hvis de lukker Nordlyset, vil det ramme børnebyen, og så risikerer vi, at det liv, som er her nu, forsvinder. Huspriserne vil falde, folk vil flytte væk eller blive stavnsbundet, og de eneste nye, der vil have lyst til at flytte hertil, vil være lejere, som ikke betaler særlig meget i skat. På den måde risikerer kommunen at miste hele gevinsten ved at lukke børnehaven i tabte skatteindtægter.

Savner det store overblik

Helt generelt har Ann Koustrup Birkmann ikke ret meget til overs for den måde, som Norddjurs Kommune i øjeblikket ser ud til at blive drevet på. Hun savner derfor et større overblik over de økonomiske initiativer, der bliver sat i søen.

- Det er helt ufatteligt for mig, hvordan man vælger at forvalte sine penge. At man ét år kan vælge at sige: "Nu bruger vi otte millioner kroner på den her institution", og halvandet år senere synes, at den skal lukkes. Det virker som om, der ikke er nogen, der har det store overblik over, hvor pengene egentlig flyver hen, siger Vivild-borgeren.

Men det er ikke kun spørgsmålet om, hvor man vælger at bruge pengene, der trænger sig på. Det er i høj grad også spørgsmålet om hvordan, fastslår Ann Koustrup Birkmann.

- Det er som om, der ikke er nogen realitetssans. Man bruger mange penge på veje, kultur og svaner ovre i Auning. Altså... Man køber en svane til 600.000 kroner, og så vil man kort tid efter lukke en børnehave og risikere at slå en by ihjel for at spare et tilsvarende beløb. Det kan jeg slet ikke forstå. Der må altså sidde nogen et sted i kommunen, der burde være lidt klogere på penge og på, hvordan man formidler dem, raser hun.

Næste møde 8. august

Som det er nu, føler Ann Koustrup Birkmann sig fast forankret i Vivild sammen med sin mand og deres to børn. Men hun frygter, at den tilstand vil ændre sig markant, hvis Nordlyset lukker, og familien dermed skal til at køre ud af byen for at aflevere børn i børnehave og lignende.

- Vores ældste søn Jens går i børnehave med sine bedste venner fra dagplejen, og lige nu det er også dem, han kommer til at gå i skole med. Men hvis man vælger at lukke Nordlyset og sende børnene til børnehaver i andre byer, så har det jo en betydning for, hvor han vil have sine venner og sine legeaftaler i weekenden. Og det er måske heller ikke sikkert, at vi vælger at tage ham tilbage på Langhøjskolen, når han er færdig med at gå i børnehave. Til den tid vil han jo have fået nogle nye venner, som han selvfølgelig skal have mulighed for at følges med, siger hun.

Derfor krydser hele familien sammen med resten af borgerne i Vivild og omegn fingre for, at man allerede 8. august vil kunne ånde lettet op. Til den tid mødes politikerne i økonomiudvalget nemlig for første gang efter sommerferien for at tage hul på budgetforhandlingerne.

- Vi krydser selvfølgelig fingre for, at vi ikke skal længere end dertil i spareprocessen. Men hvis det ikke bliver sådan, så er vi klar. Det her har virkelig sat nogle kræfter i værk i byen, og det er dejligt at se, at der er opbakning til det her projekt fra alle sider. Det viser, at vi alle sammen synes, at det her er helt hul i hovedet, siger Ann Koustrup Birkmann.

Forælder om potentiel børnehavelukning: Man skal passe på, at man ikke slår et bysamfund ihjel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce