Fritidsbryggeri i Auning imponerer: Østjyllands bedste øl

Syndikatet har oplevet en stor fremgang i antallet af forhandlere. For et år siden havde de 50 forhandlere, nu er de oppe på 100. Arkivfoto.

Fritidsbryggeri i Auning imponerer: Østjyllands bedste øl

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I Auning ligger bryggeriet Syndikatet. Bryggeriet ligner ikke alle andre. Til gengæld har det nu papir på at være det bedste i Østjylland. Torsdag aften fik Syndikatet nemlig overrakt året regionale ølpris i Østjylland

Auning: Syndikatet. Smag på ordet. Det smager lidt af italiensk mafia og en smule af sammenhold og fællesskab. Men for Jonas Jacobsen fra Auning, der er brygmester på bryggeriet af samme navn, smager ordet af øl. Ikke bare almindelig øl, som en eller anden har hældt på en grøn flaske og knappet en kapsel på hovedet af. Men øl af kvalitet, øl med kærlighed.

Torsdag aften modtog han årets regionale ølpris i Østjylland. En pris, som han er meget stolt af at modtage.

- Det var meget overraskende, at vi skulle vinde den pris. Det her er jo bare et lille fritidsprojekt for os. Vi er ni mænd samlet i det her, og vi har alle arbejde ved siden af. Derfor er jeg stolt over, at prisen tilfalder os, siger han.

De sidste to år er prisen gået til de større bryggerier, Humleland i Aarhus og Ebeltoft Gårdbryggeri, som begge er fuldtidsbryggerier.

- Grunden til, at det i år er blevet Syndikatet, der vinder prisen er, at det lige er dem, der har gjort sig tilpas meget bemærket. At det kun er et fritidsbryggeri, gør det jo bare endnu mere imponerende, at de er kommet så langt, lyder det fra regionsformand i Danske Ølentusiasters region Østjylland, Erik Boldsen Gnudtzmann.

Udelukkende specialøl

Noget af det, der gør øl fra Syndikatet til noget særligt, er netop, at øllet kun er et fritidsprojekt. Jonas Jacobsen mener, at det er med til at give bryggeriet en særlig frihed. 

- Vi har ikke nogen levebrødsøl. Mange bryggerier har en pilsner og en classic til at give smør på brødet, og så laver de specialøl derudover. Det behøver vi ikke. Vi laver udelukkende specialøl, og det tror jeg er en del af hemmeligheden bag vores succes, siger han.

Udover at være et fritidsprojekt er Syndikatet også et kontraktbryggeri. Det vil sige, at bryggeriet ikke har eget bryggeudstyr, men må leje sig ind hos andre bryggerier. Det virker umiddelbart som et handicap, men brygmesteren mener, at også dette er en del af Syndikatets styrke. 

- Som kontraktbrygger tænker jeg også udstyr ind i mine bryg. Når jeg skal brygge en øl, kan jeg finde det bryggeri, som har det udstyr, der er godt til netop den type øl. Nogle bryggerier er for eksempel gode til undergærede øl, og andre er gode til de meget humlede øl. Lige nu brygger vi på Randers Bryghus, som er meget alsidige, siger han. 

Derfor er planen heller ikke at gå all in og bygge et stort bryggeri i Auning.

- Vi kan jo se, at alle de bryggerier, vi ville kunne sammenligne os med, er i konstant krise. Derfor søger de den ekstra indtægt, der blandt andet ligger i at leje udstyret ud, fortæller Jonas Jacobsen.

Til gengæld vil bryggeriet gerne komme lidt mere ud i restaurationsbranchen, hvilket dog er en udfordring, da mange barer og restauranter har tæt knyttede samarbejder med store bryggerier. 

- Vi vil også forsøge at komme ud over grænserne, og det kan være, at den opmærksomhed, prisen giver, kan være med til at hjælpe os på vej til det store udland, siger han.

Lynkarriere

Prisen, som Jonas Jacobsen og resten af Syndikatet modtog torsdag aften, er ikke den første som brygmesteren fra Auning har modtaget. Tilbage i 2010 vandt han både det danske og nordiske mesterskab i håndbryg med en belgisk øltype. Også dengang kom prisen som en overraskelse for brygmesteren.

- Jeg var startet med at brygge øl på et aftenskolekursus i 2009. Peter Bennike, der også er medejer i dag, og jeg selv ville gerne lære at brygge en juleøl. Vi vidste ikke noget som helst om ølbrygning. Men jeg ville gerne have lidt professionel kritik af mine bryg, så jeg sendte dem til DM, hvor de fik guld, sølv og bronze i belgiske bryg. Den bedste af mine øl gik så videre til de skandinaviske mesterskaber, hvor jeg vandt, fortæller han. 

Den øl, der dengang tog mesterskabet hjem er i en lidt anden forklædning, blevet Syndikatets signaturøl. I dag går den under navnet "Direktøren".

Spørger man regionsformand i Danske Ølentusiasters region Østjylland om, hvad der er særligt ved Syndikatet og bryggeriets øl, er svaret enkelt:

- Deres øl er bare fremragende. De er ikke som alle de andre, og så er der en øl for enhver smag, lyder det fra Erik Boldsen Gnudtzmann, der ikke er bange for at kalde Syndikatet for en retfærdig vinder. 

Fritidsbryggeri i Auning imponerer: Østjyllands bedste øl

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce