K og LA forlader forhandlingsbordet: Mulig skattestigning blev for stor en kamel

Liberal Alliances Jens Meilvang (th) og Benny Hammer fra Det Konservative Folkeparti vil ikke være med til at finansiere Norddjurs Kommunes foreløbige budgetunderskud for 2019 med skattestigninger. Derfor har de sammen med deres respektive partikolleger Michael Vejlstrup (LA) og Mads Jensen (K) valgt at forlade de igangværende budgetforhandlinger. Foto: Pia Pagaard M. Madsen

K og LA forlader forhandlingsbordet: Mulig skattestigning blev for stor en kamel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kun 23 ud af 27 medlemmer af kommunalbestyrelsen deltager i den sidste fase af forhandlingerne om det kommende års budget i Norddjurs Kommune. Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance står uden for budgetforslaget, som nu er sendt i høring.

Norddjurs: En mulig skattestigning på op mod 1,5 procent og en dertilhørende sanktion, der sender tre fjerdedele af pengene videre til staten det første år. Det er alligevel mere end Konservative og Liberal Alliance vil være med til.

Det står klart efter tirsdagens økonomiudvalgsmøde, hvor de to partier besluttede stå uden for den foreløbige budgetaftale for 2019-2022, der nu er blevet sendt i høring.

- Det springende punkt for os i Konservative er den sanktion, der følger med en skattestigning. Vi har tidligere sagt, at vi godt kunne leve med en mindre skattestigning, hvis det kunne få kabalen til at gå op. Men vi kan simpelthen ikke leve med at hæve skatteindtægten med 80 millioner kroner, hvis vi så kun må beholde de 20 millioner i kommunen, siger viceborgmester Benny Hammer om baggrunden for, at han og partifællen Mads Jensen ikke vil være at finde ved forhandlingsbordet i den kommende tid.

- For os at se er det dårligt købmandskab. Det er jo en enorm købekraft, der forsvinder væk fra borgerne og Norddjurs Kommune, for i stedet at ryge i den store fælleskasse på Christiansborg. Og det vil vi ikke være med til. Så vil vi hellere finde flere effektiviseringer rundt om i kommunens organisation, fastslår han.

Heller ikke Liberal Alliances Jens Meilvang og Michael Vejlstrup, der er kraftige modstandere af skattestigninger i det hele taget, er en del af den foreløbige budgetaftale.

Vi kan simpelthen ikke leve med at hæve skatteindtægten med 80 millioner kroner, hvis vi så kun må beholde de 20 millioner i kommunen.
Benny Hammer, viceborgmester

Et godt signal til borgerne

Til gengæld bakker både Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten op om den foreløbige budgetaftale. Og det bringer glæde hos borgmester Jan Petersen (S), at så mange trods alt er med.

- Jeg er glad for, at så stort et flertal i kommunalbestyrelsen er enige om, at vi skal løse vores problemer i fællesskab. Det er et godt signal at sende til borgerne, som har brug for at få retning på fremtiden og for at se, at vi ikke løber i alle mulige forskellige retninger, siger Jan Petersen, der til trods for nogle få ubekendte faktorer på indtægtssiden har tiltro til, at den budgetaftale, der nu er sendt i høring, vil kunne føre Norddjurs Kommune sikkert gennem 2019.

- Vi er gået så langt, som det er nødvendigt for at få en ansvarlig opbygning af kommunens økonomi. Vi ved, at vi samtidig kommer til at lægge ryg til noget, som ingen af os har ønsket, og som vi alle har det svært med. Men der er ingen vej uden om, fastslår borgmesteren med henvisning til de enorme besparelser og fyringsrunder, der er lagt op til på blandt andet, skole-, ældre- og administrationsområdet.

Høringsperiode er i gang

Nu følger en høringsfase, borgere og medarbejdere i kommunen har mulighed for at komme med deres input og forslag til besparelser, omstruktureringer og lignende til de politiske beslutningstagere indtil 12 september. Herefter holdes der temamøde om budgettet i kommunalbestyrelsen 14. september, inden den anden behandling af budgettet finder sted 9. oktober.

Indtil den endelige budgetaftale ligger klar, er det stadig muligt for både Liberal Alliance og Konservative at vende tilbage til budgetforhandlingerne. På samme måde er der også stadig mulighed for, at flere partier kan nå at springe fra budgetaftalen, hvis de skulle ændre mening om deres nuværende deltagelse.

Der er sædvanligvis ikke tradition for, at alle repræsenterede partier i kommunalbestyrelsen i Norddjurs står bag budgettet.

I 2017 - der som kendt var valgår - lykkedes det imidlertid at sammensætte et budget for 2018, hvor der ikke skulle spares men tværtimod bruges lidt penge. Derfor stod alle partier bag dét budget, der nu ser ud til at ende med et regnskabsunderskud på godt 60 millioner kroner.

K og LA forlader forhandlingsbordet: Mulig skattestigning blev for stor en kamel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce