Karen tog til offentligt budgetmøde: Jeg savner mere agtpågivenhed

70-årige Karen Nørholm fra Grenaa begav sig torsdag eftermiddag til offentligt tilgængeligt temamøde i Rådssalen i Norddjurs Kommune for at blive klogere på budget 2019 og den økonomiske deroute som Norddjurs i øjeblikket oplever. Foto: Pia Pagaard M. Madsen

Karen tog til offentligt budgetmøde: Jeg savner mere agtpågivenhed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

70-årige Karen Nørholm mødte torsdag eftermiddag op i Rådssalen i Grenaa for at deltage i et offentligt temamøde om Norddjurs Kommunes budget for 2019. Men det vigtigste spørgsmål fik hun ikke svar på.

Grenaa: - Jeg håber at blive klogere på, hvordan det kan være gået så galt med økonomien, som det er tilfældet.

Sådan lød ordene fra den 70-årige grenaagenser Karen Nørholm, inden der blev ringet med klokken, døren blev lukket, og stilheden sænkede sig over Rådssalen på Grenaa Rådhus torsdag eftermiddag.

Sammen med et dusin andre tilhørere havde Karen Nørholm besluttet sig for at gøre de politiske beslutningstagere selskab, da de ved et offentligt temamøde skulle informeres om den nyeste viden om det kommunale budget for 2019.

Desværre skulle mængden af nye informationer, der kom frem ved den offentlige del af temamødet, vise sig at være ret begrænset.

Kommunens budget svarer jo nogenlunde til vores eget husholdningsbudget derhjemme - bare med større tal. Men hvis jeg har nogle usikkerhedspunkter i mit husholdningsbudget, så lægger jeg da også lidt penge til side for en sikkerheds skyld.
Karen Nørholm, borger

Kæmpeunderskud truer

Efter en kort velkomst og introduktion af kommunaldirektør Christian Bertelsen stod Norddjurs Kommunes økonomichef Lisbeth Krogh klar til at gennemgå det nyest opdaterede tekniske budget med politikerne.

Her kunne hun blandt andet fortælle, at Norddjurs Kommune i 2019 kan se frem til et fald i skatteindtægterne på omkring 16 millioner kroner i forhold til den forventede fremskrivning, da man lagde budget for 2018. Desuden vil kommunen - hvis ikke der træffes nogle politiske beslutninger for at forhindre det - stå til at indkassere et budgetunderskud på 81 millioner kroner alene i 2019.

- Det fremgår tydeligt for alle, at vi er nødt til at gøre noget drastisk. Hvis ikke vi gør noget nu, så går det helt galt, siger Karen Nørholm, da temamødet er blevet afsluttet en times tid senere.

God grund til bekymring

Karen Nørholm har forståelse for, at der i et kommunalt budget kan være nogle usikkerhedspunkter, hvor man skal forsøge at forudsige resultatet af et år, man endnu ikke har påbegyndt.

Men hun har svært ved at forstå, hvordan man kan regne så meget forkert eller være så blind for sin egen situation, som det tilsyneladende har været tilfældet for Norddjurs Kommune.

- Jeg har fulgt med i byrådsmøderne i de seneste år, og i den forbindelse har jeg med jævne mellemrum hørt, at der er blevet udtrykt bekymring for kommunens økonomi. Men når jeg så ser en graf, der viser, hvordan kommunens likviditet har udviklet sig siden 2016, så kan jeg jo konstatere, at der har været god grund til den bekymring, siger Karen Nørholm med henvisning til, at den kommunale likviditet er faldet fra godt 250 millioner kroner i januar 2015 til 101,6 millioner kroner i juni 2018.

Hvis udviklingen fortsætter som hidtil, vil kommunekassen være på nul inden sommerferien 2019.

Hvor er bufferen??

En anden ting, der overraskede Karen Nørholm ved temamødet, var informationen om, at man fra Norddjurs Kommunes side indtil nu har undladt at lægge en såkaldt buffer ind i det tekniske budget. Først i 2019 vil der blive lagt en buffer på i alt ti millioner kroner ind i budgettet til eventuelle korrektioner og til at værne om servicerammen.

- Kommunens budget svarer jo nogenlunde til vores eget husholdningsbudget derhjemme - bare med større tal. Men hvis jeg har nogle usikkerhedspunkter i mit husholdningsbudget, så lægger jeg da også lidt penge til side for en sikkerheds skyld. På den måde savner jeg nok noget mere agtpågivenhed fra politikernes side, siger Karen Nørholm.

Og selv om hun ved temamødet blev en lille smule klogere på den situation, der venter forude, så savner Karen Nørholm lige som langt de fleste andre Norddjurs-borgere stadig svar, på de spørgsmål, der knytter sig til fortiden.

- Det springende punkt er jo stadig spørgsmålet om, hvordan det dog kunne gå så galt. Men det svar fik vi jo i hvert fald ikke i dag, konstaterer hun.

Karen tog til offentligt budgetmøde: Jeg savner mere agtpågivenhed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce