Kulturfyrtårne frygter for konsekvenserne af fremlagte besparelser

Museumsdirektøren på Gammel Estrup frygter, at planlagte besparelser kan ende med, at museet i værste fald må dreje nøglen om. Arkivfoto

Kulturfyrtårne frygter for konsekvenserne af fremlagte besparelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

To af Djurslands helt store kulturinstitutioner, Kattegatcentret og Gammel Estrup, risikerer at blive ramt af væsentlige besparelser i forbindelse med budgetaftalen for 2019 i Norddjurs Kommune.

NORDDJURS: På både Kattegatcentret og Gammel Estrup giver de foreslåede besparelser i budgettet for Norddjurs Kommune anledning til store bekymringer.

Kattegatcentret havde ellers fået lovning på 20 millioner kroner til et større udvidelsesprojekt, men de penge er nu ikke længere at finde i budgetforslaget. Til gengæld planlægger kommunen at beskære driftstilskuddet med to procent om året, svarende til 10 procent i 2024, og det samme gør sig gældende for tilskuddet til Gammel Estrup.

- Desværre foregår der sideløbende med kommunens besparelser en statslig proces, hvor der også skal spares, så Gammel Estrup risikerer at miste en stor del af sit samlede offentlige tilskud. Det betyder, at det vil blive sværere for os at rejse penge hos fonde og sponsorer, for de vil som regel kun støtte projekter og ikke basale driftsudgifter. Hvis vi får færre og færre offentlige midler, vil vi også få færre og færre private midler, og så bliver det en negativ spiral, hvor det i sidste ende kan betyde, at vi må dreje nøglen om, forklarer Britta Andersen, museumsdirektør på Gammel Estrup, i en pressemeddelelse.

I et høringssvar fra Gammel Estrup fremgår det, at besparelserne helt konkret vil betyde, at man må droppe planlagt vedligeholdelse af den historiske bygning, indskrænke åbningstiderne, fjerne den gratis adgang til museets udearealer, samt nedlægge undervisningstilbuddet til kommunens børn og unge.

Afventende situation

I Grenaa kan den mulige sløjfning af de 20 millioner til Kattegatcentrets udvidelsesprojekt med et pingvinanlæg i værste fald betyde, at det helt må skrottes. De fonde, der ellers har givet tilsagn om tilskud til projektet, vil nemlig trække deres bidrag tilbage, hvis kommunen gør det, fremgår det af et høringssvar.

- Vi lever af at udvikle os, og lige nu står vi med den her fantastiske mulighed for at lave en udvidelse, som vi glæder os helt utroligt til. Det handler ikke kun om pingvinanlægget, der dog i sig selv er ret ambitiøst, men også en revitalisering af skoletjenesten, som vi gerne vil løfte til et højere niveau, siger direktør for Kattegatcentret, Helle Hegelund.

- Lige nu er vi i en meget afventende situation. Vi ved endnu ikke, om vi bliver ramt, eller hvad vi bliver ramt af.

Politisk redningskrans

Det mulige skrækscenarie for Gammel Estrup har fået Ramus Vestergaard Madsen, MF for Enhedslisten, til at trække kulturminister Mette Bock (LA) ind i sagen.

- Det er super problematisk, hvis vi ikke kan fastholde en kulturel institution, der har så stor succes, og laver så stort et arbejde som Gammel Estrup. Ikke mindst fordi, det ligger i et område, hvor der i forvejen ikke er så mange kulturtilbud som andre steder, siger Rasmus Vestergaard Madsen.

Den statslige spareproces, Britta Andersen henviser til, er nemlig Mette Bocks omfordeling af statstilskuddet til landets museer, hvor Gammel Estrup ikke ser ud til at få uddelt puljemidler, og derudover er i fare for at blive ramt af omfordelingen af de generelle tilskud.

Gammel Estrup risikerer i så fald "at falde mellem to stole - kommune og stat - og dermed blive dobbelt ramt," som det lyder i høringssvaret til Norddjurs Kommune.

Kulturfyrtårne frygter for konsekvenserne af fremlagte besparelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce