Nomineret til Landsbyprisen 2019: Ørsted har skabt en ja-kultur

Peter Jensen og Tove Hjort Jensen krydser fingre for, at tredje gang bliver lykkens gang for Ørsted, som er nomineret til Region Midtjyllands Landsbypris 2019. Her står de to samarbejdspartnere på byens fitnessområde, som er en del af det grønne område Bag Kroen. Foto: Pia Pagaard M. Madsen

Nomineret til Landsbyprisen 2019: Ørsted har skabt en ja-kultur

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I Ørsted krydser borgerne fingre for, at det bliver dem, der trækker det længste strå, når vinderen af Region Midtjyllands Landsbypris 2019 bliver offentliggjort i næste uge. Denne gang har vi virkelig fortjent det, lyder meldingen.

Ørsted: To gange tidligere har landsbyen Ørsted i det nordvestlige Norddjurs Kommune været nomineret til prisen som årets landsby i Midtjylland. Men denne gang er der en hel del mere på spil for byens borgere, end det var tilfældet, da Ørsted var nomineret for første gang i 2014.

Det er i hvert fald holdningen hos formand i foreningen Ørsted Kros Venner, Tove Hjort Jensen, og formand for Ørsted Borger- og Handelsstandsforening, Peter Jensen, som begge krydser både fingre og tæer i håb om, at deres hjemby denne gang får lov at løbe med titlen.

- Vi kommer ikke udenom, at Ørsteds første nominering i 2014 nok primært skyldtes købet af Ørsted Kro og al den opmærksomhed, som arbejdet omkring den gav. Men i år er det virkelig byen som helhed, der har gjort sig fortjent til nomineringen. Derfor betyder det nok også mere for os at vinde prisen den her gang, siger Tove Hjort Jensen om titlen, som byen også var nomineret til i 2017.

Det seneste år har nok været det mest produktive år i byen i mange år. Dét, at vi har fundet fælles fodslag og er begyndt at samarbejde meget mere, har gjort, at byen blomstrer på en helt særlig måde.
Peter Jensen, formand for Ørsted Borger- og Handelsstandsforening
Kandidaterne til Landsbyprisen 2019 i Region Midtjylland
Her kan du se oversigten over de landsbyer og landsbyfællesskaber, der er nominerede til Region Midtjyllands Landsbypris 2019, samt deres respektive indbyggertal pr. 1. januar 2018. Ørsted (Norddjurs Kommune): 1464 indbyggere

Knebel (Syddjurs Kommune): 548 indbyggere

Fjordklyngen*, (Viborg Kommune): 2842 indbyggere

Voel (Silkeborg Kommune): 1571 indbyggere

Stjær (Skanderborg Kommune): 947 indbyggere

Gludsted (Ikast-Brande Kommune): 305 indbyggere

Idom-Råsted (Holstebro Kommune): 1031 indbyggere

Sdr. Vium (Ringkøbing-Skjern Kommune): 172 indbyggere

(* Fjordklyngen omfatter de seks landsbyer Skringstrup, Låstrup, Skals, Nr. Rind, Sundstrup og Ulbjerg)

Kilde: Region Midtjylland
Både de voksne og byens børn er en del af projektet med at gøre Ørsted til et skønt sted at være. Her er det tre unge Ørstedborgere, der har været i gang med at udsmykke fire sommerfugle til sidste sommers byudsmykning. Privatfoto
Både de voksne og byens børn er en del af projektet med at gøre Ørsted til et skønt sted at være. Her er det tre unge Ørstedborgere, der har været i gang med at udsmykke fire sommerfugle til sidste sommers byudsmykning. Privatfoto

Et givtigt samarbejde

De to lokale ildsjæle er enige om, at overtagelsen af Ørsted Kro i 2013 på mange måder har haft en stor indflydelse på den udvikling, som i de senere år har kendetegnet landsbyen.

Ikke mindst efter de to foreninger i 2017 gik sammen om byens fortsatte udvikling. Det har nemlig gjort, at nye initiativer og tiltags rejse fra idé til virkelighed er blevet væsentlig lettere end tidligere, lyder det.

- Det seneste år har nok været det mest produktive år i byen i mange år. Dét, at vi har fundet fælles fodslag og er begyndt at samarbejde meget mere, har gjort, at byen blomstrer på en helt særlig måde, siger Peter Jensen og uddyber:

- Noget af det, som vi i borger- og handelsstandsforeningen har manglet i flere år, har været viden om, hvordan man søger penge til projekter. Vi har haft masser af gode ideer, sagen er bare den, at man ikke rigtig kommer nogen vegne uden penge. Heldigvis har vi fået adgang til de kompetencer via samarbejdet med Ørsted Kros Venner.

Om Region Midtjyllands landsbypris
Region Midtjyllands Landsbypris har været uddelt siden 2009.Med prisen følger 150.000 kroner.

Kandidater til prisen indstilles af Lokale Aktionsgrupper (LAG) og af kommuner, der ikke har Lokale Aktionsgrupper.

Et ekspertpanel vurderer de indstillede kandidater. På baggrund af panelets indstilling træffer de regionale politikere beslutning om vinderen. I 2019 sker det på regionsrådets møde 27. marts.
Der er skabt en ja-kultur i Ørsted. En kultur, der gør, at det er blevet langt lettere at skaffe frivillig arbejdskraft, når byen skal forskønnes på forskellig vis. Privatfoto
Der er skabt en ja-kultur i Ørsted. En kultur, der gør, at det er blevet langt lettere at skaffe frivillig arbejdskraft, når byen skal forskønnes på forskellig vis. Privatfoto

- Der er skabt en ja-kultur

Samarbejdet betyder også, at de to foreninger nu deles om byens frivillige, hvilket ifølge Peter Jensen har gjort det lettere at finde frivillige kræfter, når noget skal gøres.

- Nu er vi rigtig mange med stor viden om alt muligt. Nogle er gode til én ting, andre er gode til noget andet og nogle til noget tredje. Og så er det vores (samarbejdsforeningerne, red.) opgave at sikre, at vi udnytter den enkeltes evner på bedst mulig vis, siger Ørsted Borger- og Handelsstandsforenings formand.

En anden ting er, at der i Ørsted hersker en helt særlig ånd, som efter indbyggernes egen mening gør byen til noget ganske særligt.

- En af hovedpersonerne bag det her samarbejde sagde på et tidspunkt, at der er blevet skabt en ja-kultur i Ørsted. Man siger ja til at bidrage og til at være med til at løfte vores by. Især når man bliver spurgt. Og det har en kæmpestor betydning, siger Tove Hjort Jensen og bliver bakket op af Peter Jensen.

- Folk kan se, at hvis de gør en indsats, så kan tingene rent faktisk lade sig gøre. Nogle af alle de ting, som folk har ønsket her i Ørsted, er kommet, fordi de selv har været med til at løfte opgaven. Og vi har altså virkelig fået mange ting igennem i de seneste år, siger han.

Tidligere vindere af Landsbyprisen
2018: Sall (Favrskov Kommune)2017: Nørre Nissum (Lemvig Kommune)

2016: Feldballe (Syddjurs Kommune)

2015: Glyngøre (Skive Kommune)

2014: Østrup (Ringkøbing-Skjern Kommune)

2013: Nørager (Norddjurs Kommune)

2012: Rødding (Skive Kommune)

2011: Endelave By (Horsens Kommune)

2010: Spjald (Ringkøbing-Skjern Kommune)

2009: Idom-Råsted (Holstebro Kommune)
En stor del af den frivillige arbejdsindsats i Ørsted kommer fra byens seniorer. Det er for eksempel i høj grad dem, der går til hånde og sørger for at passe og pleje byens grønne områder i dagligdagen, mens de lidt yngre kræfter passer deres hverdagsarbejde. Privatfoto
En stor del af den frivillige arbejdsindsats i Ørsted kommer fra byens seniorer. Det er for eksempel i høj grad dem, der går til hånde og sørger for at passe og pleje byens grønne områder i dagligdagen, mens de lidt yngre kræfter passer deres hverdagsarbejde. Privatfoto

Udefrakommende benspænd

Det er dog ikke alt, der er gået Ørsteds vej i de senere år.

Ligesom det er tilfældet for mange andre landsbyer rundt om i landet, kæmper Ørsted nemlig stadig med generelle problematikker som tomme butikslokaler og vigende indbyggertal.

Hertil kommer, at Sparekassen Kronjylland for nylig har meddelt, at den med udgangen af denne uge lukker sin filial, der ligger midt i byen. Og Norddjurs Kommune har på grund af en presset økonomi besluttet at reducere åbningstiderne på sine biblioteker og borgerservicetilbud, hvilket også kommer til at gå ud over Ørsted.

Men til trods for de mange benspænd, som vel nærmest må forventes at følge med en tilværelse uden for de større byer, så formår landsbyen i det nordvestlige Norddjurs alligevel at holde modet oppe, live op og blive pænere i takt med, at tiden går.

Fire indbydende oaser

Det står klart, når man begiver sig rundt i Ørsted og får øje på de fire oaser, der inden for de seneste år er blevet skabt i byen. Her er det centrale torv, som kaldes Polden, én, mens det grønne område Bag Kroen med blandt andet legeplads, madpakkehuse, fitnessområde og skulpturplæne er en anden. Herudover er Tangkæret, det moderne gadekær lige uden for bymidten, en tredje. Her har en borgergruppe været med til at omdanne dét, der i princippet er et regnvandsbassin, til et rekreativt åndehul med borde, bænke, og handicapvenlige vandrestier.

Den sidste oase, nemlig skovarealet Bakkerne, ligger et par kilometer uden for byen. Her har byens cykelklub fået skabt en af landets mest tekniske mountainbike-ruter på 7,3 km, ligesom skoven også danner ramme om en nihullers discgolfbane.

- Der er stadigvæk pletter rundt om, som kan trænge til et løft - det vil der altid være. Vi har masser af forskønnelsesidéer på tegnebrættet, så hvis vi vinder Landsbyprisen og de 150.000 kroner, der følger med, så giver det os mulighed for at føre endnu flere af dem ud i livet, siger Peter Jensen.

Nomineret til Landsbyprisen 2019: Ørsted har skabt en ja-kultur

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce