Nu kan byggeriet begynde: Kommunen stiller garanti for knap 100 millioner kroner

Ved udgangen af 2017 havde Norddjurs Kommune stillet kommunegaranti for et lån til Auning Varmeværk med en samlet restgæld på 4,9 millioner kroner hos Kommunekredit. I Grenaa Varmeværks tilfælde var der stillet kommunegaranti for 13 lån med en samlet restgæld på 184,5 millioner kroner. Arkivfoto: Pia Pagaard M. Madsen

Nu kan byggeriet begynde: Kommunen stiller garanti for knap 100 millioner kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Grenaa Varmeværk og Auning Varmeværk kan glæde sig over, at politikerne i Norddjurs Kommune har godkendt, at kommunen stiller garanti for de to aktørers anlægslån til henholdsvis et nyt solvarmeanlæg og et nyt halmfyr.

Norddjurs: Kommunalbestyrelsen i Norddjurs Kommune tøvede ikke, da den ved sit seneste møde blev mødt af tre ansøgninger om, at kommunen ville stille garanti for to aktørers lånoptag til en samlet værdi af lige under 100 millioner kroner.

Faktisk 98.970.000.000 kroner for at være helt præcis.

De mange penge planlægger Grenaa Varmeværk og Auning Varmeværk begge at låne hos Kommunekredit, der er de danske kommuners og regioners egen kreditforening.

Grenaa Varmeværk skal bruge sin andel - nemlig 49,37 millioner kroner - til etablering af sit nye solvarmeanlæg. Et anlæg, der kommer til at være på 18.000 kvm, og som skal ligge på Bredstrupvej 44 i Grenaa.

Imens skal Auning Varmeværk bruge sit lån, der løber op i 49,6 millioner kroner, til etableringen af et nyt halmvarmeværk i umiddelbar nærhed af det eksisterende på Energivej i Auning.

En god forretning

Garantistillelsen betyder, at Norddjurs Kommune skal hæfte for de optagede lån i det tilfælde, at de to varmeværkers projekter går i vasken, eller varmeværkerne selv går konkurs. Men selvom der på papiret er en risiko forbundet med at stille garanti for lånet, er manøvren generelt en god forretning for Norddjurs Kommune.

Det skyldes, at kommunen som garant for lånoptaget skal opkræve en markedsmæssig garantiprovision fra lånoptageren. Og det er altså ikke småpenge, der er tale om.

I første omgang skal der således opkræves et stiftelsesgebyr på én procent af det fulde beløb. Det svarer i dette tilfælde til samlet set 989.700 kroner. Herefter vil Norddjurs Kommune fra og med udgangen af 2019 opkræve en årlig garantiprovision på 0,75 procent af de to aktørers respektive restgæld.

Nu kan byggeriet begynde: Kommunen stiller garanti for knap 100 millioner kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce