Påske med masser af æg

Fra gammel tid har det været en populær beskæftigelse at trille eller "trante" æg ved påsketid. Her ses børn på herregården Ørbæklunde, der i påsken 1935 triller æg indenfor ved hjælp af en hjemmebygget rampe. Foto: Kai Uldall, Nationalmuseet

Påske med masser af æg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gammel Estrup står i æggets tegn i påsken, hvor man både kan finde, udsmykke og trille æg.

Auning: Påskeferien på Gammel Estrup bliver i år "æg-stra sk-æg". Her handler det nemlig om æg i alle afskygninger. Der skal både findes, udsmykkes og trilles æg, og man kan høre mere om æggets helt særlige betydning i påsken.

Så hvis man ikke er en kylling, er det om at komme ud af fjerene og besøge den gamle herregård på Djursland.

- I påsken indtager ægget en helt central position i vores kulturhistorie. Ægget symboliserer forår og frugtbarhed, og i den kristne tradition er det et vigtigt element, at man spiser æg til påske for at fejre afslutningen på fasten. Efter en lang vinter lagde hønsene igen mange æg, og når fasten så sluttede til påske, havde man derfor mulighed for at fejre det med særlige retter som skidne æg og andre retter baseret på æg. Æg var ikke allemandseje, og man kunne derfor også bruge dem som påskegave til sine tjenestefolk på en herregård som Gammel Estrup, siger Anders Sinding, museumsformidler ved Gammel Estrup.

Æg-stravagant

I påskeferien på Gammel Estrup kan man få historien om æggenes betydning, og børn og barnlige sjæle kan deltage i en række aktiviteter, æggejagter og påskelege.

Man kan også gå på æggejagt i haven, og deltage i en skattejagt, som museet har lavet sammen med Auning Bibliotek, hvor man skal løse et bindebrev, et gammelt gækkebrev. Man kan høre om og dufte grevindens hovedvandsæg, og man kan deltage i en historisk påskeleg i kapellet.

Herregårdskøkkenet er åbent hele påskeferien med salg af kaffe og kage, og husjomfruen bager sit traditionelle æggebrød.

Påske med masser af æg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce