Politikere skærer igennem: Glem alt om en lukning af borgerservice i vest

Borgerne i den vestlige del af Norddjurs Kommune har siden begyndelsen af december været i fare for at miste deres lokale borgerservicetilbud. Men nu ser faren ud til at være drevet over. Arkivfoto: Pia Pagaard M. Madsen

Politikere skærer igennem: Glem alt om en lukning af borgerservice i vest

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Økonomiudvalget i Norddjurs Kommune har afvist at acceptere forvaltningens forslag om at nedlægge borgerservice i kommunens vestlige ende. Til gengæld foreslås en åbning af borgerservice i Ørum.

Norddjurs: Det kommer ikke på tale at lukke de to kommunale borgerservicetilbud, der i øjeblikket er placeret på bibliotekerne i Ørsted og Auning.

Sådan lyder den klare melding fra økonomiudvalget i Norddjurs Kommune, da det tirsdag besluttede at sende sin forvaltning tilbage til tegnebrættet for at udregne en ny måde at finde 2019-budgettets krævede administrationsbesparelser på.

- Stemningen har hele tiden været lidt ulden omkring det her forvaltningsforslag. Vi socialdemokrater har i hvert fald aldrig været vilde med forslaget om at lukke borgerservice i den ene ende af kommunen. Men det er klart, at vi også er blevet påvirket af sagens høringssvar, siger socialdemokraten Tom Bytoft med henvisning til de 16 kritiske borger- og foreningsindlæg, der i løbet af høringsperioden i december driblede ind i kommunens indbakke.

To spareforslag i spil

I stedet er forvaltningen blevet bedt om at undersøge et par ting nærmere. Det oprindelige forvaltningsforslag har nemlig bevirket, at man fra politisk side nu er kommet med to alternative spareforslag, som nu skal belyses og beregnes økonomisk.

Det ene forslag kommer fra SF's gruppeformand Mads Nikolajsen. Allerede ved forvaltningsforslagets indledende behandling i økonomiudvalget i december foreslog han, at man i stedet for at have to borgerservicetilbud i henholdsvis Auning og Ørsted kunne vælge at samle de to tilbud i Allingåbro.

Det andet forslag, som kommer fra Tom Bytoft selv, omhandler en model med færre åbningsdage på borgerservice i hele kommunen.

Borgerservice i Midt

Forslaget går på, at man i Ørsted og Auning går fra to til én åbningsdag om ugen og i Grenaa går fra fire til tre åbningsdage om ugen. Til gengæld mener Tom Bytoft, at man lige som det er tilfældet i de tre nuværende borgerservicebyer bør kunne oprette et borgerservicetilbud på Ørum Bibliotek én gang om ugen.

- Det gjort ondt på mig i et stykke tid, at det her har været en diskussion mellem øst og vest. For hvad med alle vores borgere i midt? Får de så overhovedet nogen betjening? Derfor synes jeg, at vi lige så godt kan aktivere de fire biblioteker, vi har. Det giver selvfølgelig ikke den fulde besparelse, men det giver trods alt noget, siger han.

Slut med kørekort og pas

Tom Bytofts forslag lægger desuden op til, at der fremover lukkes for muligheden for at bestille nyt kørekort og pas i Ørsted, Auning og Ørum.

- De fleste af os er heldigvis så fornuftige, at vi for eksempel kun skal have fornyet kørekortet én gang i livet. Derfor er vi blevet enige om, at borgerne må søge til et af de store borgerservicetilbud i enten Grenaa, Randers eller Hornslet, hvis de skal have nyt pas eller kørekort. Men al den tætte hjælp til borgeren vil fortsat kunne få i de små fililaler, siger Tom Bytoft.

Det forventes, at de ønskede beregninger på de to forslag vil ligge klar, så der kan blive truffet beslutning i sagen om borgerservice ved økonomiudvalgets møde 6. februar. Dermed vil forvaltningen ikke kunne gennemføre de planlagte borgerserviceændringer og -besparelser pr. 1. februar, som man ellers havde lagt op til.

- Men den besparelse må de jo så nå på en anden måde, konstaterer Tom Bytoft.

Politikere skærer igennem: Glem alt om en lukning af borgerservice i vest

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce