Udvalg sparer for ni millioner kroner: Børnefamilierne betaler prisen

Daginstitutionen Nordlyset i Vivild Børneby er blandt de lukningstruede institutioner og tilbud, som tirsdag aften blev midlertidig fredet af børne- og ungdomsudvalget i Norddjurs Kommune. Men institutionens medarbejdere, børn og forældre kan endnu ikke ånde lettet op. Forude venter nemlig endnu en sparerunde, når politikerne skal forhandle budget 2019 og finde besparelser for yderligere 115 millioner kroner om året. Arkivfoto: Pia Pagaard M. Madsen

Udvalg sparer for ni millioner kroner: Børnefamilierne betaler prisen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Politikerne i Norddjurs Kommunes børne- og ungdomsudvalg besluttede tirsdag aften at godkende 16 ud af 28 spareforslag inden for børne- og ungeområdet frem mod 2019. Men de, der slap, kan ikke ånde lettet op endnu.

Norddjurs: Det bliver både sværere og dyrere at være børnefamilie i Norddjurs Kommune.

Det står klart efter et ekstraordinært møde i kommunens børne- og ungdomsudvalg tirsdag aften.

Ved mødet blev politikerne enige om at anbefale i alt 16 ud af 28 besparelsesforslag til økonomiudvalget og kommunalbestyrelsen - hvilket i princippet betyder, at de allerede nu kan anses for vedtagne.

Blandt de 16 punkter, der tilsammen står for en besparelse på 8,9 mio. kroner i 2019, er blandt andet en tilbagerulning af udvidede åbningstider i daginstitutionerne Mælkevejen i Auning og Stjernehuset i Grenaa, en tilbagerulning af puljemidler til løft af daginstitutionsområdet og øget forældrebetaling for de norddjurske familier, der har et barn placeret i SFO.

Vedtagelsen af den øgede forældrebetaling betyder, at prisen for en almindelig SFO-plads i 2019 stiger fra 1512 til 1718 kroner, og dermed bliver godt 200 kroner dyrere, end det ville have været tilfældet uden takststigningen, fortæller udvalgsformand Mads Nikolajsen (SF).

- Vi kan selvfølgelig ikke lide at sætte priserne op. Men på den anden side er det en nødvendighed, at vi alle sammen hjælper til med at få kommunens økonomi tilbage på rette spor, siger han.

- Nu har vi overstået første halvleg af den her sparerunde. Men når budgetforhandlingerne for 2019 går i gang om lidt, så starter anden halvleg, og så er det ikke sikkert, at de, der nu er gået fri, kommer til at gå fri igen. Derfor vil jeg råde alle til at beholde støvlerne på.
Mads Nikolajsen, udvalgsformand
Disse besparelser blev vedtaget af børne- og ungdomsudvalget:
Heltidsundervisningen i Grenaa/Aastrup flyttes til Kattegatskolen. Besparelse i 2019: 35.000 kroner.Ny budgettildelingsmodel for Anholt Skole. Besparelse i 2019: 182.000 kroner.

Fjernelse af puljemidler til løft af daginstitutionsområdet. Besparelse i 2019: 575.000 kroner.

Fjernelse af budget til den udvidede åbningstid i daginstitutionerne Mælkevejen i Auning og Stjernehuset i Grenaa. Besparelse i 2019: 214.000 kroner.

Nedlæggelse af pulje til sprogstimulering til tosprogede børn på dagtilbudsområdet. Besparelse i 2019: 521.000 kroner.

Reduktion i udgifter til §32-tilbud. Besparelse i 2019: 1,350 mio. kroner.

Decentralisering af den specialpædagogiske enhed. Besparelse i 2019: 569.000 kroner.

Øget forældrebetaling i SFO. Besparelse i 2019: 1,417 mio. kroner.

Afskaffelse af vederlag og mødediæter til medlemmer af skolebestyrelser. Besparelse i 2019: 350.000 kroner.

Reduktion i de centrale konsulentressourcer på skole- og dagtilbudsområdet. Besparelse i 2019: 265.000 kroner.

Besparelse i forbindelse med nedlæggelse af pavilloner ved Ørum Skole. Besparelse i 2019: 409.000 kroner.

Antallet af skoleårgange, der følges af sundhedsplejen, sænkes fra fire til tre. Besparelse i 2019: 213.000 kroner.

Reduktion i budgettet til modtageklasser. Besparelse i 2019: 750.000 kroner.

Rammebesparelse på fem procent på budgettet til Ung Norddjurs. Besparelse i 2019: 1,283 mio. kroner

Desuden går børne- og ungdomsudvalget med til en ændring af takster for ansattes befordringsgodtgørelser fra den høje til den lave. Men kun hvis alle andre dele af kommunens organisation også gør. Forventet besparelse i 2019: 1,041 millioner kroner.

Kilde: Norddjurs Kommune

Lukninger sendes til hjørne

Noget af det, der skinner igennem, når man gennemgår listen med godkendte besparelser, er, at der i langt de fleste tilfælde er tale om overordnede besparelser, som reducerer serviceniveauet på et generelt plan. Til gengæld er alle forslag om lukninger af kommunale institutioner eller tilbud foreløbig skudt til hjørne.

Det gælder blandt andet lukningen af heltidsundervisningen i Grenaa og Allingåbro, lukningen af daginstitutionen Nordlyset i Vivild Børneby, lukningen af Familieskolen og Læsecentret, nedlæggelsen af svømmebassinet på Vestre Skole samt lukningen af Skaterparken Hal 22 og kommunens juniorklubber, som alle blev fritaget for besparelser ved tirsdagens møde.

Men sådan kan de berørte parter ikke forvente, at det vil blive ved med at være, lyder meldingen fra børne- og ungdomsudvalget.

- Nu har vi overstået første halvleg af den her sparerunde. Men når budgetforhandlingerne for 2019 går i gang om lidt, så starter anden halvleg, og så er det ikke sikkert, at de, der nu er gået fri, kommer til at gå fri igen. Derfor vil jeg råde alle til at beholde støvlerne på, siger Mads Nikolajsen.

Der skal i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2019 findes besparelser for yderligere 115 millioner kroner i Norddjurs Kommune. Det er nødvendigt, hvis kommunen vil undgå at komme under statslig administration.

Udvalg sparer for ni millioner kroner: Børnefamilierne betaler prisen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce