Udvalg tilbageruller udmeldte besparelser for fem millioner kroner

Efter i flere måneder at have været sendt ud på sidelinjen kan formanden for voksen- og plejeudvalget i Norddjurs Kommune, Lars Møller (S), nu endelig få lov til at arbejde med det budget, der omhander hans eget ansvarsområde i kommunen - nemlig de ældre, de handicappede og socialområdet. Arkivfoto: Norddjurs Kommune

Udvalg tilbageruller udmeldte besparelser for fem millioner kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Men den endelige vedtagelse af rammerne for budget 2019 er det nu blevet de stående udvalgs tur til at udmønte de besparelser, som aftalepartierne har lagt op til. I voksen- og plejeudvalget betyder det, at man kan rulle enkelte varslede besparelser tilbage.

Norddjurs: De seneste måneders hårde budgetforhandlinger har ikke gjort det nemt at være formand i det udvalg i Norddjurs Kommune, der skal spare allerflest penge i 2019.

Sådan lyder konklusionen fra den socialdemokratiske formand for voksen- og plejeudvalget Lars Møller, som sammen med de øvrige socialdemokrater, Venstre og Dansk Folkeparti vedtog den endelige budgetaftale tidligere på ugen.

- Jeg føler mig som den berømte ludobrik. Jeg har siddet på det her område i fire et halvt år og været med til at bygge lige så stille på, så der ikke kom de store udsving for de sårbare borgere, vi har med at gøre. Og så får vi sådan en klasker her. Det er slemt, konstaterer han.

I de seneste måneder har Lars Møller kunnet følge med i, hvordan hans politiske kolleger har forhandlet om det budget, der i høj grad har berørt hans politiske ansvarsområde. For selvom han har siddet med i den socialdemokratiske partigruppe under forhandlingerne, så er det kutyme, at udvalgsformændene ikke kommer med i aftalepartiernes forhandlingsgrupper.

Det har betydet at voksen- og plejeudvalgsformanden konsekvent har siddet på bagkant i forhold til de beslutninger, der er blevet truffet inden for hans domæne.

Og det har været svært, erkender Lars Møller.

- Vi kan arbejde med det

Ifølge den endelige budgetaftale har Norddjurs Kommunes seks stående udvalg fået til opgave at gennemføre besparelser for i alt 51,2 millioner kroner på driften.

Af de penge er det voksen- og plejeudvalgets opgave at finde 17,5 millioner driftskroner inden for de områder, som budgetaftalen tager udgangspunkt i. Dermed er beløbet, som voksen- og plejeudvalget skal finde, faktisk væsentlig lavere end de 23,3 millioner kroner, der ellers fremgik af budgetforhandlingernes første aftaleudkast.

- Vi kan godt arbejde med det her budget. Jeg ville selvfølgelig gerne have haft, at vi skulle spare noget mindre. Men nu får udvalget fingre i det og skal begynde at udmønte besparelserne, så har vi jo mulighed for at lempe på eller flytte rundt på nogle af tingene, siger Lars Møller og fastslår, at det under alle omstændigheder er vigtigt, at der hurtigst muligt kommer ro på, så borgere og medarbejdere ved, hvad de har at rette sig efter.

Sygeplejen kommer først

I de kommende uger bliver det op til Lars Møller, næstformand Steen Jensen (DF) og de øvrige medlemmer af voksen- og plejeudvalget at sætte sig sammen med forvaltningen og finde ud af, hvordan man vil udmønte de ting, der står i budgetaftalen.

- Fordi vi har fået lempet på det oprindelige sparekrav, giver det os mulighed for at lette trykket lidt på nogle af de besparelser, som fremgår af aftaledokumentet. Det betyder, at vi allerede ved det næste møde i voksen- og plejeudvalget piller besparelser for fem millioner ud af sparekataloget, siger udvalgsformanden.

Lars Møller slår fast, at han generelt er bekymret for alle de serviceforringelser, der er lagt op til på voksen- og plejeområdet. Men hvis og når han og resten af udvalget får mulighed for at rulle nogle af de varslede besparelser tilbage, så vil hans egen førsteprioritet være den planlagte nednormering på hjemmesygeplejen og den personlige pleje.

- Hvis valget ligger mellem at give borgerne mulighed for at få gjort rent hver anden uge i stedet for hver tredje uge eller at sikre en ordentlig normering på hjemmesygeplejen, så synes jeg, det er vigtigere, at man få hjulpet den borger, der eksempelvis har et sår, der skal renses med jævne mellemrum, siger han.

En kamp for caféerne

Herudover er udvalgsformandens klare næsteprioritet at rulleforslaget om den foreslåede lukning af de åbne café- og aktivitetstilbud delvist tilbage.

- Det vil være en katastrofe at lukke dem alle sammen. Mange af aktivitetstilbuddene bliver brugt af rigtig mange af vores borgere, og derudover har flere af dem jo en lang række frivillige tilknyttet, som yder en indsats, der ikke er medregnet i besparelserne, siger Lars Møller og fortsætter:

- Hvis det for eksempel koster 100.000 kroner at holde et aktivitets- eller cafétilbud kørende med lidt mindre fastansat bemanding, men hvor de frivillige stadig yder deres indsats, så er det efter min mening en klart bedre løsning end at lukke tilbuddet helt, siger Lars Møller.

Der er dog ikke den store grund til, at kommunens café- og aktivitetstilbud får forhåbningerne alt for højt op, for der er langt fra penge nok til, at alle planlagte lukninger kan rulles tilbage, påpeger udvalgsformanden.

Voksen og plejeudvalgets medlemmer forbereder sig nu på en politisk behandling af budgetaftalens spareforslag ved deres møde tirsdag 30. oktober. Herefter kommer udvalgets forslag til udmøntning af de udmeldte besparelser i offentlig høring, inden udvalget får forslagene med de tilhørende høringssvar i hænderne igen 27. november.

Forslagene fra voksen- og plejeudvalget samt de øvrige stående udvalg vil blive endelig behandlet i kommunalbestyrelsen tirsdag 11. december.

Udvalg tilbageruller udmeldte besparelser for fem millioner kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce