Vild lørdag hos beredskabet med markbrande

Syv markbrande blev det til på Djursland lørdag. Arkivfoto: Richard Sylvestersen

Vild lørdag hos beredskabet med markbrande

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Syv markbrande og en søredning var på programmet hos Beredskab og Sikkerhed Djursland lørdag.

Grenaa: Det blev en meget travl lørdag hos Beredskab og Sikkerhed Djursland, der måtte bekæmpe i alt syv brande i forbindelse med høstarbejde på Djursland lørdag. Også en søredning var der melding om fra Fjellerup, men den blev aflyst, inden beredskabet nåede derud.

Dagen derpå må der være en del brandmænd, der trænger til at få pustet ud.

- Det er klart, at det trækker tænder ud, når der sker så meget på én gang. Men vi klarede det. Både mandskab og materiel. Godt nok var der to køretøjer, der gik i stykker, men de blev lavet med det samme, siger indsatsleder Jan Recke, Beredskab og Sikkerhed Djursland, som fortæller, at én af landmændene kun nåede at køre 15 meter med mejetærskeren, så kom der brand.

- Han var også noget i vildrede, om han overhovedet turde køre og høste mere, eller om han bare skulle tage hjem, siger Jan Recke om den krudttønde naturen er lige nu, fordi der ikke er kommet regn af betydning i to måneder.

Tak til landmændene

Indsatslederen vil gerne rette en tak til landmændene, som har været utrolig hjælpsomme med at komme og harve brandbælter, når det brænder på markerne.

- Det har vi jo behov for, for det gør det meget nemmere for os at få slukket ilden, når det stoppes af brandbælter, siger Jan Recke, der møder utrolig beredsvillighed, når det brænder.

For at klare alle opgaverne var der kaldt et ekstra slukningstog ind fra Randers for at være på den sikre side.

På et tidspunkt var der syv brandstationer i gang med at slukke ild fra fem samtidige brande på Djursland lørdag eftermiddag. Det var brandstationerne i Hornslet, Rønde, Ebeltoft, Kolind, Grenaa, Fjellerup og Allingåbro, og så altså et låne-slukningstog fra Randers på stand by. Senere lørdag kom der to yderligere brande og en søredning fra Fjellerup.

- Søredningen blev dog aflyst, inden vi kom der ud, så vedkommende må jo være kommet op af vandet. Men det tæller jo med alligevel, for vi skal jo være klar til at rykke på det, siger Jan Recke.

Kog i gryden

Direktøren for Beredskab og Sikkerhed Randers, Favrskov og Djursland, Kasper Sønderdahl, var lørdag med hjemmefra på telefon og radio.

- Ja, der er kog i gryden. Og det skal ingen hemmelighed være, at vi er pressede, selvfølgelig er vi det, når der er så meget at lave på én gang. Men vi er gearet til det, og de 15 stationer dækker ind for hinanden, lød det fra direktøren om lørdagen, da der stadig var to brande i gang.

Alle brandene var opstået i forbindelse med høstarbejde, og skyldtes formentligt at mejetærskerens skær rammer en sten, og så springer der en gnist, som antænder de tørre strå.

- Vi har flere gange set, at ham, der kører mejetærskeren når at køre 200-300 meter, og så er det faktisk en der kommer kørende på vejen, som opdager, at der er ild efter mejetærskeren. Der er så tørt lige nu, at det er helt vildt, og derfor må vi også bare henstille til folk, at de ikke kaster deres cigaretskod. Man skal tage det her afbrændingsforbud alvorligt. Det er der af en årsag, lød det fra Kasper Sønderdahl, der senere lørdag på Facebook roste personalet for den ekstraordinære indsats med de mange brande.

Tak til personalet

"Kære Brandmænd, holdledere, indsatsledere, frivillige og Vagtcentral REKO: Af hjertet tak for en helt igennem formiddabel indsats i indeværende døgn. Fem samtidige markbrande, syv stationer aktiveret samtidig, 13 redningsindsatser i dette døgn til nu, flydende beredskab fra Randers til at dække ind tre forskellige steder på Djursland. Og en fantastisk vagtcentral til at binde det hele sammen. Jeg er så stolt over det, som I formår at løfte sammen", lød det fra beredskabsdirektøren.

Han fortsatte:

"Det er sjældent, at vores beredskab skal trykprøves så voldsomt, som vi er blevet det i dag. Vi går nu i gang med at se på, hvor vi kan lære og hvor vi kan forbedre vores organisation og opgaveløsning".

Vild lørdag hos beredskabet med markbrande

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce