Undgå bøder: Sådan er reglerne for snerydning

Der er ingen vej uden om. Det er husejerens pligt at skovle sne på fortov og i indkørsel. Folk der falder, fordi sneen ikke er fjernet, kan kræve erstatning. Arkivfoto

Foto: Preben Madsen

Undgå bøder: Sådan er reglerne for snerydning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Som husejer er der ingen vej udenom. Du SKAL ud med sneskovl og salt, når vinteren for alvor sætter ind. Dog ikke hele døgnet. Få genopfrisket reglerne her.

Ikke noget med at stå op klokken lort og bakse med sneskovl og lange underhylere for at holde matriklen bare en smule mindre livsfarlig at passere.

Men et hurtigt kik på vejrudsigten afslører, at du nok ikke skal pakke tøsalt og elefanthue alt for langt væk.

I dag er der både minusgrader og nedbør i sigte. Og hvert eneste år ved den tid, begynder diskussionen rundt omkring i de små hjem:

»Hvem er det nu lige, der har ansvaret for hvad - risikerer man en erstatningssag, hvis fru Jensen falder på fortovet og brækker benet?«

Det korte svar er »Ja«!

Husejere, der bor ud til en offentlig vej eller sti, har selv ansvaret for at holde både fortov og selve adgangsvejen til ejendommen fri for is og sne.

Alligevel kommer massevis af fodgængere til skade i det glatte føre, fordi mange husejere enten glemmer eller simpelthen ikke gider rydde fortovet.

Det mærker forsikringsselskaberne, der i sidste ende sidder med erstatningssagerne.

»Det er jo ikke nogen ny regel, at det er husejerens ansvar. Men hvert år, når vinteren har været kold, modtager vi anmeldelser fra personer, som kræver erstatning, fordi de er faldet på et glat fortov«, siger Lau Højer Nielsen fra Topdanmark.

Et brækket ben eller en rygskade er blot nogle af de nederdrægtigheder, der kan indtræffe, hvis man glider på et snedækket eller isglat fortov.

Og er uheldet ude, kan husejeren i værste fald stilles til ansvar.

»I de fleste tilfælde er det dog forsikringsselskabet og ikke husejeren selv, som skal betale. Men lige meget hvad, er det ærgerligt at være skyld i, at et andet menneske kommer til skade«, siger Lau Højer Nielsen.

Det er i øvrigt ikke kun sneen og isen på jorden, husejerne skal bekæmpe. De skal også kigge op.

Istapper langs tagrender eller vinduer udgør nemlig også en risiko om vinteren.

»Istapper er især farlige, når det er tøvejr, fordi der er risiko for, at de falder ned. Og det kan være livsfarligt. Ligesom fortovet, er det også husejernes ansvar enten at fjerne istapperne eller afskærme området«, siger Lau Højer Nielsen.

Sådan er reglerne:

Manglende rydning af sne kan straffes med bøde. En eventuel regning for at rydde fortovet kan sendes til husejeren.

Fortov og adgangsvej til ejendommen skal være ryddet mellem klokken 7 og 22 . Om søndagen dog mellem 8 og 22.

Bor husejeren et sted, hvor der færdes særligt mange mennesker om morgenen, for eksempel ved en institution, skal der ryddes lidt tidligere.

I tilfælde af snevejr er det ikke et krav, at man fejer sne hele tiden. Man kan vente, til det holder op med at sne. Denne pligt er opfyldt, hvis man løbende undersøger, om der er behov for glatførebekæmpelse og rydder, når der er behov.

Kilde: Topdanmark Forsikring & Bekendtgørelse af lov om vintervedligeholdelse og renholdelse af veje

Undgå bøder: Sådan er reglerne for snerydning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce